A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S-1: Hocam ben daha önce hacca gittim. Bu yıl kasap olarak gideceğim. Rahmetli babamın yerine hac yapsam olurmuş. Nasıl niyet edeceğim? Açıklar mısınız?
C-1: Allah kabul etsin olur. Şöyle niyet edeceksiniz. İhrama girerken niyet ettim, ‘ifrat veya temettu’ veya kıran haccı yapmaya babamın adına ben kıran haccı yapacağım. Allah’ım kabul et ve bana kolay kıl dersin. Tavaf yaparken, sa’y yaparken babanızın adına yaparsınız. Kurban keserken yine onun adına kesersiniz. Şeytan taşlamalarda yine babanızın adına yaparsınız. Allah (c.c) babanıza yazdığı sevap kadar size de yazar.
S-2: Hocam biz baskül hesabı kurban alıyoruz. Caiz diyen de var caiz olmaz diyen de var siz ne dersiniz açıklamanızı bekliyoruz.
C-2: Bu alışveriş fasit bir alışveriştir hayvanın idrarı pisliği kanı satılmaz burada satılıyor bu tür alış verişler fasit bir alış veriştir doğru değildir. Yılda bir kurban alacağız peygamber pazarlığı yaparak alın aklınızda bir şüphe kalmasın.
S-3: Angus cinsi sığırlar geliyor. Bunlar iğdiş edilmiş (burulmuş) kurban olur mu. Aynı zamanda bunların yemlerine domuz yağı da katılmış bunların eti yenir mi, açıklar mısınız?
C-3: Burulmuş hayvanın eti daha sıkı olur o yüzden iğdiş ederler. O hayvan kurban olur. Bir sakıncası yoktur. Şayet domuz yağı karışığı kesinse hayvan 20 gün temiz yemle beslenir. 20 gün sonra o hayvan kesilir. Eti yenir. Helaldir.
S-4: Finans kurumlarına para yatırıyoruz bu helal midir? Açıklar mısınız?
C-4: Biz burada sistemin çalışmasını İslam’a göre tarif edeceğiz. Siz bunu kendinize göre değerlendirebilirsiniz.
• Finans kurumu meşru iş yapacak faize gayr-i meşru işlere bulaşmayacak. Haram alışverişlerden kaçınacak.
• Alışverişte akit yapacak. Mesela bir vatandaş araba alacak. 30.000 TL’ye pazarlık etti. Finans kurumu o aracı 30.000 TL’ye aldı. A isimli vatandaşa parayı peşin ödedi. B isimli vatandaşa 33.000 TL’ye sattı. Veresiye verdi. Satarken finans kurumu ben bunu şu fiyata sattım. Aldın kabul ettin mi? Ve ya hayrını gör derlerse hayırlaştı yani akit yaptı. Finans kurumlarının bilhassa bu 2 şarta uyması gerekir. Biz finans kurumlarının mutfağını bilmiyoruz. Bilmediğimiz içinde fazla bir şey söyleyemem.
S-5: Hocam biz hacca gidiyoruz. 15 günden fazla kalacağız. (20) gün Mekke’deyiz. Namazları nasıl kılacağız. Ayrıca normal kurbanlarımızı kesecek miyiz? Açıklar mısınız? Size dua ediyoruz.
C-5: Hanefi mezhebine göre gittiğimiz yerde 15 günden fazla kalırsanız mukim olursunuz namazları mukim imama göre kılarsınız. Yani tam kılarsınız. Yalnız başına kılarsanız farzları 2 rekat kılacaksınız.
Kurbana gelince 1 (zebih) normal vacib olan kurban size vacibtir. O kurbanı memlekette vekalet vererek kestirebilirsiniz veya orda da kesersiniz.
Bir de kıran ‘temettu’ haccı yapanlara (heydi) kurban kesmek vacib olur. O kurbanın yeri haram bölgesidir. Kurbanı Arafat’ta Müzdelife’de kesseniz olmaz mutlaka Mina bölgesinde kesilir.
S-6: Hocam biz Konya’nın 1 köyündeyiz. 1 sene kurbanı ben kesiyorum. 1 sene de karım kesiyor. Bu şekilde yapmayı doğru değil dediler. İçimize bir şüphe düştü. Canlı yayında açıklarsanız memnun oluruz.
C-6: Eşiniz nisab miktarı mala sahipse, elinde 81 gr altını varsa zengin sayılır. Kurban yengeye de düşer. Ayrıca siz de şer’an zengin sayılırsanız siz de kesersiniz yani her ikinize de kurban vacib olur.
S-7: Hocam ölmüş babam için kurban kesebilir miyim? Nasıl keseceğim.
C-7: Mali durumunuz iyi ise kendi adınıza kestiğiniz gibi babanızın adına da bir kurbanlık alıp kesebilirsiniz. Şöyle yaparsınız şu koyunu Allah rızası için babanızın adına niyet edip kesersiniz onun sevabı aynen size de yazılır.
S-8: Hocam oğlumu yeni evlendirdim gelinimin kolunda bilezikleri var oda kurban kesmesi lazım mı? Açıklar mısınız?
C-8: Kurban kimlere vacip olur
• Müslüman olanlara
• Hür olanlara
• Mukim olanlara
• Dinen zengin olanlara vaciptir
Gelininizde 81 gr.dan fazla altını varsa dinen zengin sayıldığından ona da kurban kesilir. Ayrıca siz de dinen zenginseniz siz de keseceksiniz.
S-9: Gelin hanıma takılan altınlara 1 ay oldu. Takılalı 1 yıl geçmesi gerekmez mi? Açıklar mısınız?
C-9: Zekat’ta 1 yıl geçmesi lazım ki zekat borçlusu olması için 1 yıl şart aranır. Kurban da ise 1 yıl geçmesi gerekmez. Bayram günlerinde zengin olsanız yine de kurban kesmek vacibtir.
S-10: Geçen yıl kurban borçlusu olmadığım halde kurbanlık aldım. Bayrama yakın kurbanlığım kayboldu. Ben de yenisini almadım. Ne yapmam lazım açıklar mısınız?
C-10: Siz üzerinize kurban vacib olmadığı halde vacib yapmışsınız siz o kaybolan kurbanın yerine başka bir koyun daha alıp kesecektiniz. Şayet bayram günlerinde o koyununuz bulunsa onu da kesersiniz.
S-11: Hocam geçen sene hacdaydık. Müzdelife’den saat 23.00’de hareket ettik. Saat 04.00 sıralarında kurbanımız kesildi. İhramdan çıkabilirsiniz dediler. Biz de çıktık ne yapmamız lazım. Açıklar mısınız?
C-11: Kurbanın kesme vakti bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazından sonra kurban kesilir. Namazdan önce kesilen kurban, kurban olmaz. O et yerine gece kurban yerine geçmez. Bu nasıl hacılık hiç kaide olmadan saat 03.00’te kurban kestiriyor. Caiz olmayan bir şey nasıl kesilir diye fevte veriyorlar. Vebaldir. Nefse göre fevte verilmez.
S-12: Yakınım koruma polisi. Görevi gereği haç zamanı Mekke’ye gidiyor. Bu kişinin haccı kabul olur mu? Açıklar mısınız?
C-12: Evet, önemli olan ihram giymek, Arafat’ta vakfe yapmak, Kabe’yi tavaf etmektir. Bunları yaparsa hac farizasını yapmış olur.
 Dua ve Selamlar. 20.10.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR