A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; Ulusal bir TV kanalında şöyle deniyor, çalışan bir adam iş icabı çalıştığı yerde namazlarını cem edip kılabilir miyiz dediler. Onlarda kılarsınız diyor siz ne dersiniz açıklar mısınız?
C.1) Hanefi mezhebine göre namazın 9 farzlarından birisi de vakit farzıdır. Vakit gelmeden namaz kılınmaz, Cem’i takdim ve tehir sadece Arafat ve Müzdelife’de caiz olup bunun dışında caiz değildir.
Sadece Şafi mezhebinde seferi durumlarda takdim tehir caizdir. Caferi mezhebinde ise bu uygulama var şöyle ki öğlen namazının arkasından ikindi namazı da kılınıyor.
S.2) Hocam; Ava gidiyoruz bazı küçük hayvanları denemek için vuruyoruz. Arkadaşlarla bu konuyu tartışıyoruz bu doğru mudur? Açıklar mısınız?
C.2) Böyle yapmanız hiç doğru değildir. Hayvanlara eziyet ettirmek, hiçbir sebep yokken öldürmek haramdır. Bunun gibi horoz dövüştürmek veya deve, boğa güreştirmek gibi caiz değildir.
S.3) Hocam; Biz Avrupa’dayız ben hasta oldum. Bana bir Hıristiyan komşu kan verdi, bana sende gavur kanı var senin namazın, orucun olmaz diyorlar ne dersiniz?
C.3) Zaruretten ötürü o Hıristiyan size insani bir görev olarak kan vermiştir. Bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Kan vermenin Müslüman’ı, Hıristiyan’ı olmaz bu konunun senin namazına niyazına, ibadetlerine bir engeli yoktur.
S.4) Hocam; Biz Avrupa’dayız kızımı bir Hıristiyan istiyor daha doğrusu kızım ona gönlünü kaptırmış, buraya izine getirdim kızımı Hıristiyan’a verebilir miyim. Verirsem nikahını nerde nasıl kıydırabilirim?
C.4) Genelliyorum, İslâm’a göre bir Müslüman kadın, Müslüman olmayana verilemez. Nikah kıyılsa da caiz değildir. Zina yapmış olur.
Ona söyleyin “Bizim dinimiz siz Müslüman olmadıkça Müslüman bir kızla evlenmenize izin vermez deyin. Siz gayret edin O Hıristiyan genci İslâm’a davet edin olayı anlatın Müslüman olması, İslam’ı öğrenebilmesi için cehtü gayret ediniz.”
S.5) Hocam; Ortanca oğlum bir Alman kızıyla anlaşmış, illa onu alacağım diyor. Ne yapmalıyız?
C.5) Müslüman bir erkek, Gayri Müslim bir kadını ileride Müslüman edeceği umuduyla nikâhlayabilir,
S.6) Hocam; Babam namaz kılarken çok sessiz okuyor, secdede rükuda aynı yapıyor, ben baba azcık sesli oku diyorum ama beni dinlemiyor. Yaptığı doğru mu? Açıklar mısınız?
C.6) Evet çok önemli bir soru sordunuz. Namazın farzlarından birisi de kıraattir. Kendi duyacağı kadar sesli bir şekilde okumaktır. Aksi halde namazı caiz olmaz, çünkü kıraat yerine gelmemiştir.
S.7) Hocam; Ulusal bir TV kanalında paranın zekatı altına çevirerek vermeniz şarttır, aksi halde zekat caiz değildir diyorlar ne dersiniz?
C.7) Hanefi mezhebine göre altınla zekat ödemek şart değildir. Para olarak da ödeyebilirsiniz.
Altın, gümüş paraya çevrilerek çıkan sonuca göre para olarak da verilebilir.
S.8) Hocam; Biz civar köylerdeniz. Üzümü zamanında İzmir’de bir şarap fabrikasına satıyoruz. Aynı firma bize kışın da avans olarak para veriyor. Bu doğru mudur açıklar mısınız?
C.8) Hanefi mezhebine göre üzümü şarap fabrikasına satmak caiz değildir haramdır. İmamı Azam’a göre Müslüman olmayan Avrupalıya satmak caizdir. Şafi, Maliki, Hanbeli mezheplerine ve İmam Muhammed’e, Ebu Yusuf’a göre de şarap için üzüm satmak; alıcı Müslüman da olsa gayri Müslim de olsa haramdır kazancı caiz değildir.
S.9) Hocam; Millet sıraya girerek piyango bileti alıyorlar tartışıyoruz haram olmaz diyorlar. Haram olsa milli piyango denir mi sonra devlet bunu satıyor neden haram olsun deniyor. Açıklar mısınız?
C.9) Milli piyango, Toto, Loto gibi şans oyunlarının tamamı içki ayeti ile beraber haram kılınmıştır.
Ayette mealen şöyle buyruluyor; “Ey iman edenler şüphesiz şarap, içki, kumar, şans oyunları, fal okları, dikili taşlardan bir şey çıkarmak şeytanın pisliğinden bir pisliktir. Ondan kaçınasınız ki kurtulasınız.
S.10) Hocam; Veresiye altın alıyoruz bunun doğru olmadığını söylüyorlar. Ne yapmalıyız Açıklar mısınız?
C.10) Evet; Altın, gümüş ve yabancı paralar veresiye alınıp satılamaz Caiz değildir diyenler varsa da biz bu görüşlere katılmıyoruz. Son günlerde bu tür alış-verişe, faize, milli piyangoya helal diyenler olduğunu duyuyoruz, bunlar kaynak gösteremezler.
Dua ve Selamlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR