A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; Günümüzde insanların çoğu ümid kapısı olarak; toto, loto, milli piyangoyu görüyorlar. Sorunca da çıkarsa camilere, fakirlere yardım edeceğim diyorlar. Bu tür oyunları oynamak caiz midir Açıklar mısınız?
C.1) Bu tür şans oyunları Kuran-ı Kerim’de belirtilmiş ve haramdır. Bunlara Kur’an tabiriyle Meysire girer.
Elmalı merhumun Hak dini Kur’an dili adlı tefsirinin (C.2 -S.1804) her türlü şans oyunlarının haram olduğu yazılmaktadır. Haramın binası olmaz hayır hasenat yapacaklarsa helal mallarından yapsınlar haram maldan sevap olmaz. Şayet sevap umarak sadaka ve zekat olarak verirse iman-ı tehlikeye girer böyle yapanların çoğunun sonucunun ne kötü olduğunu gördük. Milli piyango, loto, toto gibi şans oyunlarında çıkanlar seviniyor, çıkmayanlar ah, ekiyor, üzülüyor ve nice aile yuvaları yıkılıyor. Kısaca bu tür şans oyunlarını oynamak caiz değildir.
S.2) Arkadaşlarımız düşük faizle otomobil ve ev kredisi alıyor, bunu da normal günün ihtiyacı olarak helal görüyorlar. Enflasyonun altında olduğu için haram olmaz düşüncesi hakim ne dersiniz? Açıklarsanız memnun oluruz.
C.2) Evvela bankacılık nedir? Nasıl gelir sağlıyor ne alıp ne satıyor ona bakalım. Para alıp para satıyor. İslam faizi haram kılmıştır. Çoğu haram olanın azıda haramdır.
Enflasyon olgusu nedir? Bizde varsa başka İslam Devletlerinde enflasyon yoktur. Faizin haram kılındığını herkes biliyor. Nedense yemek için bahaneler aranıyor. Ayette “Sarahaten Riba haram ticaret helal denilmektedir.” Kur’an’da kim faiz yerse Allah ve Rasulüne karşı savaş açmış olur. Kabirlerinden de Cin çarpmış gibi kalkarlar diye ihtar ediliyor.
Said-i Nursi hazretleri şöyle der. “Cennet ucuz, cehennem de lüzumsuz değildir.”
S.3) Hocam; Dışarıdan hayvan veya et geliyor. Bunları bilerek veya bilmeyerek yiyoruz. Mesul müyüz? Dışarıdan gelen eti yemek ne kadar doğrudur. Açıklar mısınız?
C.3) Dışarıdan ithal yolu ile canlı gelen hayvan İslam-i usullere göre kesilirse hiçbir mahsuru yoktur. Sağlık açısından kontrol veterinerlerin görevidir. Ancak, hazır et nerede kesiliyor, kim tarafından nasıl kesiliyor bilinmesi gerekiyor. Avrupa’da hayvanın başına kurşun sıkılıp sonra kesiliyor. Oysa bizde ise Besmeleyle kesilir. Besmelesiz kesilen et yenmez haramdır.
Burada bir hatıramı anlatmak istiyorum.1984 yılında Kıta Avustralya’da görevliydim. Victoria bölgesi İmamlar Meclisi bizim başkanlığımızda Ortadoğu’ya et gönderen kesim yerlerine kontrole gönderdi, mezbahanedeyiz. Yugoslav asıllı biri hayvanı kurşun vurarak aynı usulde üç tane kesti. Sonra kesimi durdurduk “İslam’a göre bu kesim uygun değil, et yenmez. Arka ayağını caraskalla asın, boğazından kesin bizde İslam-ı usule göre kesilmiştir diye imza atalım kesen de Müslüman olsun” dedik.
Parkta yemek yiyoruz kesimhane sahibi haber göndermiş. Hafta da 750 büyük baş hayvan kesiliyor. Her hayvan başına 50 dolar vereceğiz kesim durmasın, imzalasınlar demiş. Fena halde bozuldum, ağır hakaret içeren sözlerle “ben satlık adammıyım harama helal deyip Ahiretimi mi mahvetmek istiyorsunuz.” diye çıkıştım. Raporu da ona göre İmamlar Meclisine sundum.
Buradan okuyucularım ve seyircilerim ne demek istediğimi her halde anlamışlardır.
S.4) Namaz esnasında bazıları ellerini salıyor kulakları ile oynuyor. Bunun namaza bir zararı var mı? Açıklar mısınız? Bu olayı Hac ve umre de çok görüyoruz.
C.4) Namazda huşu ve huzur lazım. Hanefi’ye göre bir rekatta bir kimse üçten fazla sağı ile solu ile oynarsa buna galatı kesir veya ameli kesir denir. Ve namazı bozulur. Üçten veya bir zaruret nedeniyle olursa o takdirde mekruh olur. Namaz bozulmaz ama iyi bir davranış da değildir. Suudlular bunu çok yapıyor ama doğru değil. Mezheplerinin inceliğini bilemediğim için bir şey diyemeyeceğim.
S.5) Hocam; Evimizde Babaannemizden kalan eski yıpranmış Kur’an var bunu sobaya atın yakın evde durması doğru değil diyorlar. Ne dersiniz?
5) Hayır eskimiş yıpranmış Kur’an yakılmaz caiz değildir. Ancak, Onu mezarlığa bir kabir üzerine gömmek gerekir bir beze sarılı olarak mezarlığa gömülebilir. Kesinlikle Allah (c.c) kelamı yakılmamalıdır.
S.6) Hocam; bir yerde Kur’an okunuyordu secde ayeti geçti gusül etmem gerekiyordu, ne yapmalıyım? Tilavet secdesi yapacak mıyım?
C.6) Hanefi mezhebine göre secde ayetini duyan kimse gusül eder veya abdest alır sonra tilavet secdesi yapar, yapması üzerine vacip olur. Şafii mezhebine göre de hayız ve nifaz halinde olan secde ayetini dinleyen kimseye temizlendikten sonra tilavet secdesi yapması sünnet olur.
S.7) Hocam Kur’an okuyoruz, kerahet vaktinde tilavet secdesi yapılır mı açıklarmısınız?
C.7) Hanefi mezhebine göre tilavet secdesi kerahet vaktinde okunursa hemen yapılabilir caizdir. Yalnız daha önce okunmuş olan tilavet secdesini mekruh vakitlerinde yapmak doğru değildir yapılamaz. Şafii mezhebine göre ise kerahat vakitlerinde tilavet secdesinin yapılmasında bir sakınca yoktur.
S.8) Hocam; 7 yaşında kızım var korkuyor. Bir hocamıza muska yazdırdım üzerinde taşıyor çok da faydası oldu bazı arkadaşlar böyle takması günah olur şirk olur demişler. Ne dersiniz?
C.8) Korku ve sıkıntı çeken kimseye okunabilir. Allah’ın şifa ayetlerini veya başka dua ve sureler okunabilir. Ayrıca, dua veya ayet yazılıp üzerinde taşınabilir bir mahzuru yoktur. Yalnız ayetlerin naylon veya muşambaya sarılı olması lazım.
S.9) Organ vermek veya nakil yapmak caiz midir? Açıklarmısınız?
C.9) Organ nakli bazı şartlara bağlıdır. Tıbba göre beyin oksijensiz kaldı mı beyin ölümü gerçekleşiyor.
İslam-a göre ölüm ruhun bedeni terk etmesidir. Ruh çıkmadan nasıl olsa bu hasta iyi olmaz diyerek organ nakli yapmak caiz değildir. İslam’da ötenazi caiz değildir. Hollanda’da yapılıyor.
İslam da organ ve insan hayatı muhteremdir, ölüm gerçekleşmeden organı alınamaz.
S.10) Hocam; 5 çocuk annesiyim kocam evi terk etti. Biz açız bazı yerlere gittim bana kötülük teklif ediyorlar. Kanımı satsam haram olur mu açıklar mısınız?
C.10) İslam’da kan bağışı vardır, bir hastaya kan bağışlayabilirsin. Ancak, para karşılığında satılmaz satılması haramdır. Siz meşru yollardan para kazanmaya bakınız. Kan satarak, organ satarak hayat idame ettirilemez. Helal rızka önem veriniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR