A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Kur’an okurken secde ayeti geçiyor. Secde ayetini okuyunca secde yapmak nedir? Nasıl yapılır? Erkek ve kadın için aynı mıdır? Açıklar mısınız?

C.1) 

Hanefi Mezhebine göre; Kur’an okurken secde ayeti geçerse secde etmek vaciptir. Erkek ve kadın için aynıdır değişmez. Secde ayeti geçince tilavet secdesi şöyle yapılır:

a) Secde ayeti okunduğu zaman ayağa kalkılır.

  • Kıbleye dönülür

c) Sonra tilavet secdesine niyet edilir

d) Eller kaldırılmadan “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır.

  • Secdede 3 defa “Sübhane Rabbiyel A’la”denir.

f) Secdeden ayağa kalkarken “Ğufraneke Rabbena ve ileykel masir” denir.

Şafii Mezhebine göre: Kur’an okurken secde ayeti geçince secde yapmak sünnettir. Yapılışı:

a) Oturduğu yerde niyet edilir.

  • Tekbir getirilir

c) Secdeye varılır.

d) Secdede 3 defa “Sübhane Rabbiyel A’la”denir.

  • Selam verilir.

Şafii Mezhebinde niyet etmek, tekbir getirmek ve selam vermek şarttır. Ayağa kalkmak sünnettir. 

Secde ayetinde Hanefilerce ayağa kalkmak sünnettir. 

Bazı Hanefi âlimleri ise ayağa kalkmak müstehaptır derler.  

S.2) Hocam; Tilavet secdesinin hükmü nedir? Yapılmazsa ne olur? Açıklar mısınız? 

C.2) 

Hanefi Mezhebine göre; Tilavet secdesinin hükmü hem okuyana hem de dinleyene vaciptir. 

Şafii Mezhebine göre; Sünnettir.

Bunlardan her hangi birisi dinlediği halde yapmazsa vacibi terk ettiği için günahkâr olur. Allah (C.C) katında mesul olur. 

Müslim’de rivayet edilen bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “İnsanoğlu secde ayetini okuyup ta secde ettiği zaman şeytan ağlar halde giderken şöyle der: yazıklar olsun insanoğlu secde ile emredildiği için secde etti bunun için cennete girdi. Ben secde ile emredildiğim halde secde etmedim isyan ettim, benim için cehennem vardır.” Peygamber Efendimiz (S.A.V) başka bir Hadis-i Şerifte “Efendimiz (S.A.V) Kur’an okurdu, içinde secde ayeti okuduğu zaman secde ederdi.

S.3) Hocam; Sabah namazından sonra ve İkindi namazından sonra Kur’an okuyoruz, kerahet vaktinde secde yapılır mı? Açıklar mısınız? 

C.3) 

Hanefi Mezhebine göre; kerahet vakti içinde namaz kılınmaz. Ancak kerahet vaktinde okunan ayetin secdesi yapılır. Amma daha önce geçen üzerimize vacip olan tilavet secdesi yapılamaz.

Şafii Mezhebine göre; Kerahet vaktinde Kur’an okundu veya dinlendiği zaman secde yapılır. Bir sakıncası yoktur. 

S.4) Hocam; Bu yıl Hacdaydık. İmam Yatsı Namazı kıldırırken birden bire secdeye vardı, biz varmadık. Bizim namazımız oldu mu? Ne dersiniz?

C.4) Namaz esnasında gerek cemaatle kılarken, gerekse yalnız kılarken namaz ortasında secde ayeti geçerse, İmamda okumaya devam ederse tilavet secdesi yapılır. Sizin namazınız olmuş, fakat tilavet secdesi size vacip olmuş, tilavet secdesi yaparsınız.

S.5) Hocam; Bir işimizin olması için 41 Yasin-i Şerif okunursa o iş olur derler. Açıklar mısınız?

C.5) İnsanın kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi Yasin-i Şerif’tir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Şüphesiz her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin-i Şerif’tir.” 

İmam-ı Malik şöyle der: “Allah rızası için Yasin Suresi okursa bağışlanır.” Bazı ehlisünnet âlimleri kim bir iş için Yasin Suresini okursa Allah o işi kolay kılar demişlerdir. İmam-ı Suyuti şöyle der: “Kim Yasin Suresini bir ihtiyacı için önüne alıp okursa ihtiyacını Allah (C.C) yerine getirir.” Yalnız 41 kere okunması hususunda ilmi bir delil yoktur. 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Ölmek üzere olan birine Yasin Suresi okuyunuz.” “Kim Yasin Suresini okursa veya dinlerse 7 defa Kur’an-ı Kerim’i hatmetmiş gibi olur.”  

S.6) Hocam; Hasta olan kimseye okumak üflemek doğru mudur? Suya okuyup üflemenin bir faydası var mıdır?  Açıklar mısınız? 

C.6) Hasta olan kimseye okumak faydalıdır. Bu konu fiili, kavli ve takriri sünnet ile sabittir. 

Hz. Aişe Validemiz (R.A) şöyle rivayet etmiştir: “Peygamber Efendimiz (S.A.V) rahatsız olduğu zaman Cebrail (A.S) O’nun üzerine okumuştur.” 

Bir gün Ebu Hureyre (R.A) hasta olmuştu. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e gelip haber verdiler. Efendimiz (S.A.V) Ebu Hureyre’nin yanına geldi 

- Ya Ebu Hureyre Cebrail (A.S) bana bir dua öğretti. O duayı sana öğreteyim mi? Okuyayım mı?” deyip okudu.”Bismillahi ergiyke vallahu yeşfike min külli devain fike ve min şerrin-neffasati fil ukad ve min şerri hasidin iza hased.” Bunu okuduktan sonra Ebu Hureyre şifa bulmuştur. 

Su mucizesi diye internete girerseniz Japon bilim adamının suya İncili, Tevrat’ı okuyunca suda bir hareket olmamış, Kur’an okunduğu zaman suda ayrışma olduğu ispatlanmıştır. Hidrojen ve oksijenin ayrıştığını ispat etmiştir.   

     Dua ve Selamlar. 19.09.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]                          

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR