1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Fıkıhi Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

A+A-

Soru 1: Hocam biz önümüzdeki hafta umreye gidecez. İlk önce Medine’ye gidilecek. İhramları nerde giyecez, niyeti nerde, nasıl edecez?

Cevap 1: İlk önce Medine’ye gideceksiniz, burada ihram giyilmez. Medine’den Mekke’ye dönerken 7 kilometrede Abyatı Ali isminde büyük bir umre mescidi var. Umre mescidinde ihramlar giyilir veya bulunduğunuz otellerde de giyebilirsiniz. Umre mescidine gelince orda 2 rekat bir namaz kılarsınız. Namazdan sonra niyet ettim Allah rızası için umre yapmaya, Allah’ım umremi kabul et ve bana kolay kıl diye niyetinizi yaparsınız. Üç defa Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk dersiniz. Artık ihram yasakları başlamıştır.

Soru 2: Hocam, konuyla ilgili olarak ihram neyi temsil ediyor, yasaklarından bahsedermisiniz?

Cevap 2: İhram rida ve izar denilen iki parça dikişsiz olduğu için kefeni andırır. Yani ölümü, öldükten sonra dünya ziyneti olarak sadece kefen oluyor. İhram da onu andırır. İhramı sadece erkekler giyer, kadınlar giymez, kadınların ihramı üzerindeki giysilerdir. İhramın yasakları: 1- Traş olmak, koltukaltı ve kasıklar dahil traş olmak yasaktır. Hacta olarak ceza olarak bir kurban gerekir. 2- Tırnak kesmek, kıl koparmak, canlı sinek, karınca öldürmek yasaktır. 3- Yeşil ot koparmak, ağaç kesmek yasaktır. 4- Koku sürmek, bir organın dörtte birine koku sürülerse ceza olarak bir koyun kurban edilir. 5- Cinsel temasta bulunmak, tavaf öncesi cinsel temas olursa haccı da, umreyi de ifsad eder (umre de bozulur)

Soru 3: Hocam, paramıza faiz karışıyor, başka yerden de karışıyor, bu haram paralarla hacca gidilir mi, açıklarmısınız?

Cevap 3: Hanefi ve Şafii mezheplerine göre hac makbul olmaz. Her ne kadar hac borcu düşerse de hiç sevap alamaz. Hanefi imamları şunu kesin olarak ifade etmişlerdir ki, hac bedeni ve mali ibadet olduğu için hacca gidilecek malın helal olması vaciptir. Onun için hac ve umreye giderken helal para ile gidilmelidir.

Soru 4: Hocam, dedem öldü, bir büyük altın ile bir miktar para su hayrına verilecek diye vasiyet etmiş. Dayımlar bizler bunu ayırdık, sonradan vazgeçtiler. Bu vasiyet geçerlimidir? Hem de yazı ile bırakmış, ne dersiniz?

Cevap 4: Vasiyet sözle olacağı gibi yazı ile de olur. Vasiyet eden şahsın aklı başında olmalıdır. Vasiyet ederken malının üçte birini ancak vasiyet edebilir. Vasiyetin helal harcanan yerinde helal olması lazım. Öyleyse arkada kalan mirasçıların onu yerine getirmesi lazım. Aksi halde mesul olurlar.

 Soru 5: Hocam, benim babam şöyle yemin etti: ALLAH VE KURAN hakkı için PEYGAMBER hakkı için senin evine girmeyecem, senin yüzüne bakmayacam. Torunu kaza yaptı, bizim eve girmek için şimdi ne yapması lazım. Açıklarmısınız?

Cevap 5: Hanefi mezhebine göre ve diğer üç mezhep imamlarına göre Allah adı, Kuran adı, mukaddes Kâbe adı anılarak yapılan yeminler yemin sayılır. Baban bu yeminin kefaretini verecek. Bunun kefareti 10 fakirin 2 öğün doyurmasıdır. 200-250 TL para eder. Bunu fakirlere ayrı-ayrı verecek. Bir kişiye veremez.

Soru 6: Hocam, biz bir gelin alıyoruz. Kızla oğlan kaçmışlar. Dini nikah kıyacaz. Kız Şafii. Babası, yakınları olmadan bu nikah kıyılırsa nikah yerine geçermiş. Açıklarmısınız?

Cevap 6: Hanefi mezhebine göre mihir vaciptir. İki erkek şahit şarttır. İcab ve kabul şartı de şarttır. Sen falan kızını Allah’ın emriyle birliğe, zevceliğe aldın kabul ettin mi? Ettim derse nikah tamamdır. Şafiye göre şahide ilave olarak velisinin bulunması şarttır. Onsuz nikah olmaz.

 Soru 7: Hocam, biz İzmir’deyiz. Babam öldü, oraya gömdük. Amcalarım, babalarım cenazeyi çıkarıp Konya’ya getirmek istiyorlar. Ben karşı çıkıyorum. Ne dersiniz?

Cevap 7: Hanefi fıkıhsına göre ölümden sonra kabri açıp başka bir yere nakletmek caiz değildir. Orası da Müslüman diyarıdır. Şafiye göre de zaruret olmadıkça nakil caiz değildir.

Soru 8: Hocam, şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır deniyor. Ne dersiniz?

Cevap 8: En büyük mürşit Efendimiz (s.a.v) dir. Onu mürşit kabul ediyoruz. Tabi, ehli sünnet üzere olan gerçek bir mürşide bağlı olmak çok güzeldir. Mürşit bizi eğitir, tehlikelerden korur. Tarikatın üç ayağı olmalıdır: 1- İlim ayağı, 2- Zikir ayağı, 3- Cihad ayağı. Bunlardan biri eksik olursa, kamil mürşit sayılmaz. Gerçek bir mürşit insanı tehlikelerden korur.

Soru 9: Hocam, benim 12 yaşımda kızım var. Bir odadan diğer odaya geçemiyor, korkuyor. Ne yapmamız lazım. Açıklarmısınız?

Cevap 9: Çocukta psikolojik bir hal olabilir. Bilinç altına yerleşmiş bir korku var. Onu bir psikologa gösterin ayrıca bunun duaları var. Onu okur ve ya okutursanız faydalı olur. Allah’ın izniyle sıkıntılardan kurtulur.

Soru 10: Hocam, çaglı aletlerini çalmak günah mı? Açıklarmısınız?

Cevap 10: Çalgı aletleri, ud, saz, zurna gibi çeşitli aletleri çalmak Hanefi ve Şafii mezheplerine göre haram kabul edilmiştir. Ancak ney üflemek, def çalmak, duyuru için Ramazan davulu çalmak caizdir. Bilhassa içkili düğünlerde saz çalmak içmese bile mezelerinden yemek haramdır. Ondan kazanılan para da haramdır. Şu güzel sözü hatırlatmış olayım. Hedametten keramet olmaz. Bunlardan kaçınmak lazım.

Selam ve dualar

Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31 / aligalip-dogan@hotmail.com / aligalipdogan@gmail.com adreslerine sora bilirsiniz. Soru ve cevapları http://aligalipdogan.blogspot.com / adresinden takip ede bilirsiniz.

Bu yazı toplam 7867 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.