A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Soru 1 - Hocam, ara sıra tırnaklara oje sürüyoruz. Bunların abdest ve ya gusül abdesti almamızda bir mahsuru var mıdır? Açıklarmısınız?

Cevap 1- Hanefi ve Şafii mezheplerine göre oje tırnak üzerine sürülürse tırnak üzerinde tabaka oluşturur. Onun için abdest alırken, gusül abdesti alırken mutlaka ojenin silinmesi lazım. Aksi halde cünüp gezilir. Bu acıdan abdest ve gusül abdesti alırken dikkat etmek gerekiyor.

Soru 2 - Hocam, abdestli iken kadına dokunmak, el sıkmak, tenasül organlarına dokunmak abdesti bozar mı? Cevap bekliyoruz.

Cevap 2 - Hanefi mezhebine göre kadına dokunmak, tenasül uzvuna dokunmak abdesti bozmaz. Ancak meni gelirse abdest bozulur. Şafii mezhebine göre nikah düşen yabancı bir kadının elini sıkarsa, hanımına dokunursa ve ya tenasül organlarını ellerse abdest bozulur. Fakat anne, kız kardeşi gibi nikah düşmeyenlerin ellerini sıkması, ellerini öpmesi abdesti bozmaz. Çünkü onlara nikah düşmez.

Soru 3 - Hocam, biz umreye gidecez. Direkt Mekke’ye gidilecekmiş. Ne yapmamız lazım. Nasıl hareket edecez? İhramı burada mı giymemiz lazım? Açıklarmısınız?

Cevap 3 - Siz havalimanında ihrama gireceksiniz. Sonra 2 rekat Allah rızası için namaz kılacaksınız. Sonra ise “Allah rızası için umreme niyet ettim, Allah’ım kabul et ve bana kolay kıl” diye dua edersiniz. Hemen arkasında “Lebbeyk Allahumme Lebbeyk” dersiniz. Üç defa tekrar edersiniz. Kabe’ye varınca tavaf yapar, tavaftan sonra 2 rekat tavaf namazı kılar, sonra Safa ile Merve arasında say yapar, sonra kadın ve erkek tıraş olarak ihramdan çıkarlar.

Soru 4 - Hocam, otobüste ve tramvayda uyuyoruz, abdestimiz bozulur mu? Ben bir gün uyumuştum, indim, namaz kıldım, namazın olmadı dediler. Açıklarmısınız?

Cevap 4 - İmam-ı Azam’a göre yol bozuksa, zikzaklıysa oturduğu yerde uyumuşsa abdest bozulur. Yol düzse, oturduğu yerde uyumuşsa abdesti bozulmaz. Her şeyden önce kendisinden emin olması şarttır. Şafii mezhebine göre vasıtada ve ya başka bir yerde bir yere dayalı olursa da uyusa da abdesti bozulmaz. Makatını sağlam bir yere koyması lazım, çünkü bu durumda kendisinden çıkan bir şeyden haberi olur.

Soru 5 - Hocam, tuvalette abdest alıyoruz, bu doğru mu? Açıklarmısınız?

Cevap 5 - Hanefi ve Şafii mezhebine göre tuvalette abdest almak mekruhtur. Çünkü orda dua okunmaz. Ama başka bir yer yoksa çaresiz kalınırsa o takdirde dua okumadan abdest alınır.

Soru 6 - Hocam, namaz kılınması caiz olmayan vakitler var mıdır, varsa o vakitlerde namaz kılırsak ne olur? Açıklarmısınız?

Cevap 6 - Hanefi mezhebine göre günün üç vaktinde hiçbir namaz kılınmaz. A) Güneş doğarken 45 dakika içinde hiçbir namaz kılınmaz. Yalnız Mekke ve Medine’de 30 dakika geçince kılınabilir. B) Zeval vakti – öğlen namazına 40 ve ya 45 dakika kala hiçbir namaz kılınmaz. Tahriren mekruhtur. Yani harama yakındır. C) Güneş batarken ve ya güneş sararmaya başlarken ancak o günün ikindi namazı kılınır. Şafiilere göre de bu vakitlerde namaz kılmak mekruhtur. Ancak Tahayyutul mescit namazı, cenaze namazı, tavaf namazı gibi bazı namazlar kılınabilir.

Soru 7 - Hocam, bazı türbelerde mum yakılıyor, çaput bağlıyorlar. Bazen de taş yapıştırıyorlar, niyet ediyorlar. Bu caiz midir? Açıklarmısınız?

Cevap 7 - İslam’da bu tür bidat işler yasaklanmıştır. Türbelere adak adamak, mum yakmak, oralarda horoz kurban etmek ve ya çaput bağlamak, iplik bağlamak ve sair bunların İslam’la hiçbir ilgisi yoktur, günahtır. Mum yakmak, İran’la komşuyuz, onlar eski adetlerini takip ediyor, mum yakıyorlar. Tahran, Kum ziyaretlerinde gördük. İplik, çaput bağlamak Hinduların inanç ve gelenekleridir. Ziyaretlerimizde Hindu mezarlarının çaputlarla donatılmış olduğunu gördük. Biz türbelere dua ediyoruz, fatiha okuyoruz, meşru olan işleri yapıyoruz.

Soru 8 - Hocam, bazı arkadaşlarım var. Kur’an’da şarap haram kılınmıştır. Biranın adı geçmiyor, bira haram olmaz diye tartıştık. Ne dersiniz?

Cevap 8 - Tabi, adam sünnetleri inkar ederse, icmayı, kıyası inkar ederse biraya da, vodkaya da helal der. Cabir (ra) rivayet ediyor: Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır” Ebu Davud. İslam hukukunun ana kaynakları dörttür: 1. Kur’an-ı Kerim. 2. Hadisler, sünnet. 3. İcmai ümmet. 4. Kıyası fıkıh.

Şarap neden yasak edilmiştir? a) akla zararlı, b) bünyeye zararlı, c) aileye zararlı, d) topluma zararlı. Burada ilet (ortak yön) zararlı oluşudur. Öyleyse bira da aynıdır. Bira da haramdır, helal diyen dinden çıkar.

Soru 9 - Hocam, biz tüccarız. Alış-veriş yaptığımız dürüst gayri Müslümanlar var. Onlara misafir olabilirmiyiz? Onlar bize gelse misafir edebilirmiyiz ve ya onların yemeklerini yiyebilirmiyiz? Açıklarmısınız?

Cevap 9 - Ehli kitap olanların yemeklerini yerken dikkatli olmalıyız. Domuz eti ve normal etleri yenmez. Keserken beynine kurşun sıkıyorlar. Bunun yanı sıra sebze, meyve, yumurta, makarna ve sair gibi şeyleri yiyebilirsiniz. Onlara misafir gider, onları misafir edebilirsiniz, hiçbir sakıncası yoktur. Alla (cc) Kur’an-ı Kerim’in Maide suresinin 5. ayetinde şöyle buyuruyor: “Kendilerine kitap verilenlerin yemekleri sizin için helaldir” İslam dinini onlara anlatabilmek için onlara misafir olmak vacip bile olur.

Soru 10 - Hocam, ben ödünç olarak beş bin Euro verdim Haziran 2013’te. Bunu alacam, yerine TL olarak alabilirmiyim?

Cevap 10 - O gün Euro kaç TL ise, o kurdan ödemek şartıyla alabilirsiniz. Çünkü paranın değeri dikkate alınıyor. Öyle olması lazım.

Selam ve dualar  (09.01.2014)

Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31 / [email protected] / [email protected] adreslerine sora bilirsiniz. Soru ve cevapları http://aligalipdogan.blogspot.com / adresinden takip ede bilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR