A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

SORU-1) Hocam; Bir arkadaşım bir tarlayı vakfa verdi, söz verildi, olaya birkaç kişi şahidiz. Ondan sonra bu vakfettiği yeri geri aldı, burası vakıf sayılır mı? Alması caiz midir ne dersiniz?
CEVAP-1) Bu şartlara bağlı verirken, bu vakıf üzerine, yurt, Kur'an kursu yapılacak, aşevi yapılacak gibi şartlar koşulursa, vakıfta bu şartları yerine getirmemişse, şartnamede yazılanları istemek hakkıdır. Kur'an kursu istemiş, onun yerine düğün salonu yapıyorlarsa o takdirde dönebilir, ama böyle bir şey yoksa alan vakıf gayesine hizmet edecekse artık o vakıf olmuştur. Verenden çıkmış geri dönmesi caiz olmaz, dönen vebaldedir. Burada bir incelik var, bazı şartlar var.
A- Vakfeden kimsenin, buluğ çağına ermesi lazım.
B- Akli dengesi yerinde olması lazım.
C- Sadece gönlünden geçirmekle olmaz, dille söylemesi lazım.
D- Vakfettiği malın kendisine ait olması lazım.
F- Vakfedilen malın meşru olması lazım.

SORU-2) Hocam; son günlerde okullara kadar inen, uluslararası pazarlanan esrarın durumu nedir? Satışı caiz midir?
CEVAP-2) Esrar bugün gençliği tehdit eden en tehlikeli maddedir. Muhalesef bu tehlikeli maddeye çok genç yakalanıyor kurtuluşu da zor oluyor. Bunun illeti insanlığa zararlı oluşundandır. Bunun zararı içkiden daha kötüdür. Bunun satışını yapan, insan öldüren katiller gibidir. Katil bir cana kıyıyor, bu ondanda tehlikelidir. Sarhoşluğun yanında bağımlılık yapıyor, onu bulmak için her yola başvuruyor, çünkü bağımlı onu bulamayınca çılgına dönüyor, intihara kadar gidiyor. Kur’an'da esrar diye bir ayet yoktur ama sarhoş ettiği için kıyas yoluyla ortak illetten dolayı haramdır. Alışı, satışı, imalatı, taşıyıcılığı, hepsi haramdır.

SORU-3) Hocam esrarla eroin arasında günah bakımından bir fark var mıdır açıklarmısınız?
CEVAP-3 )Bunların arasındaki fark sadece hammadde yönüyledir. Dini açıdan, haram ve günah bakımından hiçbir fark yoktur. Satışı da, imalatı da, naklide haramdır. Büyük günahtır.

SORU-4) Benim arabamı, arkadaşım benim haberim yokken satmış. Benim rızam yoktur. Ben bu arabayı geri alabilirmiyim? Aradaki zararı kim karşılayacak? Dinen benim bir vebalim var mı? Açıklarmısınız.
CEVAP-4) Senin rızan ve haberin olmadan malını satamazlar. Satan kimse mesul olur. O arabayı geri alabilirsin. Ayrıca bir zararın var ise satışı yapan bu zararı karşılamak zorundadır. Bu satıştan sizin manevi bir sorumluluğunuz yoktur.

SORU-5) Hocam, namazda kıraat nedir? Sureleri yanlış okumanın hükmü nedir?
CEVAP-5) Namazda üç ayet miktarı Kur’an okumak farzdır. Şafi Mezhebi'nde Fatiha'yı okumak da farzdır. (Fatihasız namaz olmaz der.) Burada bir incelik var. İlk inen sureyi okuyoruz.
“İkr’a Bismi Rabbikellezi Halak; Arabca da Hı harfi çok önemlidir. Halag Hı ile okunmalıdır.
“Yaratan Rabbi'nin adı ile oku” demektir. Şayet yumuşak ha ile okunur ise “Traş eden Rabbi'nin adı ile oku manasına gelir ve namaz bozulur. İkinci ikazımız Fatiha'yı okurken gayril mağdubi okunmalıdır. Anlamı; azıp sapıtanların yoluna değil, şayet onu Arapça zı gibi okunursa zalim anlamı verir o zaman yine namaz bozulur. Onun için kıraat farzdır, düzgün okumak zorundayız.

SORU-6) Hocam; hatim iniyoruz akşama yakın Tilavet secdesi yapabilirmiyiz.?açıklarmısınız.
CEVAP-6) Evet o an okunan ayetin secdesini yapabilirsiniz, daha önceden yapılmayıpta kalan bir secde yapılmaz, yapılması caiz değildir.

SORU-7) Hocam; Babam süreleri okurken gözlerini yumuyor, içinden okuyor, kendi bile duymuyor bizi de dinlemiyor, ne yapması lazım açıklarmısınız?
CEVAP-7) Namazda gözleri yummak mekruhtur, sakıncalıdır, gözler namazda yumulmaz. Kıraat farzdır, kendi duyacak kadar sesli okuyacak, sesli tesbihatları yapacak. Rükûda subhane rabbiyel azim derken sesini kendisi duyacak şayet duymasa içinden okursa namaz olmaz, boşa kılmış olur.
SORU-8) Hocam namazda iftidah tekbirini imamdan önce alırsak ne olur açıklarmısınız?
CEVAP-8) İftidah tekbirini almak farzdır. Yani Allahuekber demek elleri kulak yumuşağına, memesine değdirmek müstehab, elleri kaldırmak sünnettir. Bir kimsenin ağzından imamdan evvel Allahuekber lafzı çıkarsa yeniden tekbir alacak şayet almazda öyle devam ederse namazı olmaz.

SORU-9) Umre nedir?
CEVAP-9) Umre; belirli bir zamana bağlı olmaksızın Kabe'yi usulüne uygun tavaf yapmak ve Say yapıp ihramdan çıkmaya denir. Hanefilerce sünnettir, ömründe bir defa yapmak sünneti müekkededir. Şafilere göre; umre ömründe bir defa yapmak farzdır.
Umrenin farzları: 1-İhram giymek; Hanefilere göre şarttır, ihramsız umre olmaz. Şafilere göre ihram rükündür
2-Tavaf: Umrenin rüknüdür.
Umrenin vacipleri: 1-Say; Üç mezhepte de rükündür. 2-Hanefi veya Malikiye göre saçları kısaltmak vaciptir. Şafi ve Hanbeliye göre rükündür.
SORU-10) Umre ne zaman yapılmaz?
CEVAP-10) Hanefilere göre Arafa günü ile Kurban bayramının 4. gününde umre yapılmaz. Yani 365 günün sadece 5 gününde umre yapılmaz yapılırsa, tahrimen mekruhtur. Diğer 360 günde umre yapılır.
İhrama girme nerde ve nasıl olur; Mikat sınırları içinde veya hizasında ihrama girer. Afakîler yani dışardan umrece Hac maksadıyla Mekke’ye ihramla girenler umre yapmak isterlerse Mekkeliler gibi haram sınırı dışında bulunan Hil bölgesinden ihrama girerler. Ten’im Hudeybiye Cirane gibi yerlerden birine giderek ihram giyerler.
İhram Yasakları: 1-Cinsel temas yapamaz. 2-Tırnak, saç ve sakal kesemez. 3-Koku süremez. 4-Ağaç koparamaz. 5-Av yapamaz.
Dua ve Selamlar.

Not : sorularınız için
Tel:352 42 13 Ali Galip DOĞAN
Posta:[email protected]      İrşad Vakfı Başkanı
Facebook: Ali Galip Doğan (İrşad Vakfı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR