A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Soru 1. Hocam, biz Avrupa’dayız. Bir Alman iş arkadaşım ameliyat oldu. Ani kan lazımdı. Gâvura kan verilmez, haramdır dediler. Ne dersiniz?

Cevap 1. Tedavi için, bir hayat kurtarmak için gayri Müslim’e kan verebilirsin. Nerden biliyorsun bu kan verdiğin insan yarın bir Müslüman ola bilir. İyi yapmışsın. Dinen bir sakıncası yoktur.

Soru 2.         Hocam, ben birinden üç bin dolar borç aldım. Bunu Türk parası olarak ödeye bilir miyim?

Cevap 2. Kur farkına göre ödeye bilirsin. O ödeyeceğin gün dolar kaç TL ederse o kur üzerinden ödersin. Sen aldığın gün 1 dolar 1900 idi. Bu gün 2300. TL üzerinden hesabını yaparsın, ödeyeceğin gün kur üzerinden ödersin. İsterseniz de piyasadan dolar alıp ödersiniz.

Soru 3. Hocam, biz bağ ekiyoruz. Üzümü de şarap fabrikalarına satıyoruz. Bunu yapmayın, haramdır dediler. Siz ne dersiniz?

Cevap 3. Tabi doğru söylemişler. Hanefi mezhebine göre şarap için üzüm üretmek, satmak caiz değildir. Şafii, Maliki ve Hambeli mezheplerine göre de şarap fabrikası, ister Müslim, isterse de gayri Müslim olsun, şarap fabrikasına üzüm satmak haramdır. Peygamber Efendimiz Allah (cc) on kişiye lanet eder: İçki üretene, içki satana, içki taşıyana, içki alana, aracılık yapana. Üzümleri şarap fabrikasına vermeyiniz.

Soru 4. Hocam, Selçuk Üniversitesi’ne bir hoca geliyor, gençlere muta nikâhı kıyıyor. Bu nikah caiz mi?

Cevap 4. Muta nikâhı belli bir zaman için kıyılan nikahtır. Hanefi, Şafii, Hambeli ve Maliki mezheplerine göre caiz değildir. Muta nikahı Hayber Savaşı’nda haram kılınmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği sırasında da yasaklanmıştır. Şia mezhebinde muta nikahı kıyılıyor. Yanlıştır. 

Soru 5. Hocam, hayat sigortası yapıyorlar. Sonunda emekli olursunuz. Ödeniyor. Bu sigortayı yaptırmak caiz mi?

Cevap 5. Asrımızın güvenilir alimleri ittifakla caiz değildir. Tamamen isteğe bağlı olarak yapılıyor. Adam yıllarca para yatırıyor. Kısa bir zaman sonra ölüyor. Bu para da orda kalıyor. Emekli olmak için özel pirim yatırarak emekli olunca maaş alınmasını caiz görmüyorlar. Şans oyunları gibi kabul ediliyor. Ancak devlet dairelerinde ve ya özel sektörde çalışmayı kabul eden kişi yıllarca çalışıyor, pirim de kesiliyor, bunun sonunda emekli oluyor. Caiz olanı da budur. 

Selam ve dualar.

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR