A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

S1:- Hocam hacta Mekke Medine’de imama uyuyorlar sonra açık safları doldurmak için üç  saf dört saf öne yürüyorlar, bunların namazı bozulmaz mı?

C1:- Hanefi ve Şafi mezheplerine göre hiçbir sebep yokken gereksiz yürümek namazı bozar. Namazda yürümek şu miktarda olmalıdır:

A. Adımları atıp ön safı doldurmak için, bir saf yürümek namazı bozmaz. Birdenbire iki üç saf yürümek namazı bozar. Bir saf yürür durur sonra bir saf daha yürürse namaz bozulmaz.

Fazla yürürse namaz bozulur. Kabe’de Ravza’da çeşitli mezhepler var, onlara göre bozulup bozulmadığını bilmiyorum. En güzeli ön safta yer varsa ayakları yerden kesmeden bir saf gidilir.

B: Hangi yöne olursa olsun art arda adım atarak yürünürse namaz bozulur.

S2:- Hocam biz Konyalıyız. İstanbul’dan bir imam geldi bize namaz kıldırdı, o selam verince kalktık, Fatiha okur muyuz okumaz mıyız terettüt ettik, açıklama bekliyoruz.

C2:- Mukim seferi olan imama uyabilir. Mukim cemaat seferi olan imama uyarsa imam tahiyyata oturur, selam verince mukim cemaat kalkar en sahih görüşe göre Fatiha okumaz okuyacak kadar durur, rüku secdeleri yapar ayağa kalkar. Son rekatı da aynı şekilde kılar, böylece mukim kimse imama uyarak namazını tamamlar. Sehiv secdesi yapmaz, mesul değildir.

S3:- Hocam Mekke’de namaz kılarken imam sesli sesli ağladı, bilmeden bizde ağladık. Duyduğumuza göre namazda ağlamak namazı bozar derlerdi, ne dersiniz açıklar mısınız?

C3:- Hanefi mezhebine göre namazda dünyalık bir mesele için ağlanırsa namazı bozar. Fakat Allah c.c. korkusundan, azab ayetlerinin şiddetinden dolayı ağlanırsa namazı bozmaz

Şafi mezhebine göre ağlamakla beraber iki kelime söylerse namaz bozulur. Suud’daki imamlar Kur’an’daki azab ayetlerini okurken namazda ağlıyorlar, onların mezhebine göre bir sorun olur mu olmaz mı bilmiyorum.

S4:- Hocam çocuklara oyuncak bebekler alıyoruz veya at fil gibi hayvanlar alıyoruz. Bunların evde bulunmasının hükmü nedir? Bunlarla oynamaları yasak mı, açıklar mısınız.

C4:- Heykellerin  ve resim bulunmasının haram oluşunda ittifak vardır, caiz değildir. Fakat küçük çocukların oyuncaklarında istisna tutarak, bir sakınca haramlık yoktur derler. Kızların analığa hazırlanması için bebeklerle oynaması, erkek çocukların fil at gibi şeylerle oynaması caizdir derler. Alınıp satılmasında bir sakınca yoktur, oyuncakların konacağı yer ayrı olursa iyi olur.

S5:- Hocam bizim yörede afyon ekiyoruz. Bu afyonu kullanmak haram mıdır? Yağını da yiyoruz. Açıklama bekliyoruz.

C5:- Haşhaşın yağı yenir, kurusu da mercimek gibi yenir, yonca tohumu gibidir. Ancak afyonun zehiri haramdır. Şarapta haram olunan tüm unsurlar bunda da vardır. Peygamberimiz s.a.v. buyurur: “Her sarhoşluk verici her şey haramdır. Her sarhoşluk veren şeyde şaraptır. Şarapsa haramdır. Yani ortadaki illet zararlı sarhoş edici oluşudur.

S6:- Hocam 17 yaşında oğlum var evden dışarı çıkaramıyorum, bakıcılar cin var diyorlar ne yapmalıyım?

C6:- Siz hiç zaman kaybetmeden bir psikiyatri doktoruna gidiniz. Bu halisinasyonlu bir hastaya benziyor. Tıbbi yola başvuralım sonrada ehli iman, ehli insaf bu işten anlayan bir hocaefendiye okutalım. Üç harfliler varsa o namaz kıldırmaz, Kur’an okutmaz. Onun için hocaya da gösterin Allah c.c. şifa versin.

Fiemanillah

Selam ve Dualarımla, 31.10.2014

İLETİŞİM ADRESLERİM

 (aligalipdogan.blogspot.com       [email protected]

[email protected]     [email protected] )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR