A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhı soru ve cevaplar

Fıkıhı soru ve cevaplar

S–4) Hocam; Ben 5 yıllık evli bir kadınım, ay halinde kocam bana yaklaşıyor, haram dememe rağmen, o da bana nikahlı eşimsin neden haram olsun ki diyerek beni azarlıyor, cinsel ilişkiye giriyor, beni zorluyor, bunun yaptığı doğrumudur? Benim de günahım varmıdır. Belki benim durumumda olan birçok kadın olabilir açıklarmısınız?

C–4) Allah (c.c) sizleri affetsin adetli bir kadınla cinsel ilişki haramdır. Eğer zorlamayla erkek yaklaşırsa, erkek günahkâr olur. İki cinste arzu ederlerse ikisi de günahkar olurlar. Eşim helalimdir niye haram olsun dese dindin çıkar, imanını kaybeder. Hüküm olarak; Eğer bu fiili âdetin ilk günlerinde yaparsa bir dinar, ortasında yaparsa yarım dinar sadaka verecektir. Bir dinar yaklaşık olarak 4,8 gr. altın eder. Allah (c.c) Bakara süresi 222. ayette şöyle buyurmaktadır. “Sana hayızlı ile Cimayı sorarlar deki bu her iki tarafa da eziyet verici bir şeydir. Onlar adetli iken onlardan ayrılın ve temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın” Buradan yasak olduğunu anlamaktayız.

 

S–5) Hocam bizim bir oğlumuz oldu 4.5 saat yaşadı. Ölünce yıkamadan, namaz kılmadan gömdük, içimiz rahat değil. Gömdük, fakat içimize sinmedi. Bize bir hocaefendi; yıkanmaz, namazı kılınmaz dedi. Ne yapmalıyız, Açıklarmısınız?

C–5) İslam hukukuna göre, canlı doğan çocuk mirasa bile ortak olur. Çocuğun ismi konacaktı, yıkanacak, kefenlenecekti, namazı kılınacak ve defnedilecekti. Ancak bu işi yanlış yapmışsınız ama yapacak da bir şey yok ancak üzerine cenaze namazı kılabilirsiniz.

 

S–6) Cin nedir? Sihir nedir? Açıklarmısınız.

C–6) CİN: Cenne manasınadır. Bir şeyin histen gizlenmesi demektir.

Aynı kökten gelen (Cenin) Anne rahminde saklı olan, histen gizli olana denir.

Cin, ifrit, peri gul kelimelerinin hepsi cinleri ifade etmek için kullanılır. Cinler Zehirli ateşten, dumandan yaratılmıştır. Âdem ise topraktan yaratılmıştır.

CİN=can ayna anlamda kullanılır. İlahi teklife muhatap olan cinlere kendi içlerinden Peygamber geldiği Kur’an’da beyan buyrulmaktadır.

“Ey cin ve insan topluluğu, size içinizden ayetlerimi anlatan, hesap gününün geleceğini haber veren ve sizi uyaran Peygamber gelmedi mi?” (El-Enam süresi 130)

(Sahihi Müslüm 1401 kitabı Zühüd 10 c.4 s.2294) Peygamberimiz (SAV) Taif dönüşü Cin Mescidi’nde Cinler toplanmış, Peygamberimizi davet etmişler. Efendimiz onlara Kur’an okumuş ve nasihat etmiştir.

Hadis “Her birinizin Allah tarafından cinlerden seçilip tayin edilen bir arkadaşı vardır.” Sahabelerden birisi sordu, Ya Rasulullah sizinde varmıdır. Evet, benim de vardır. Ancak “Allah bana yardım etti O Cin Müslüman oldu, ben selamette kaldım. Artık bana hayırdan başkasını tavsiye etmez.” (Sahihi Müslim 1401 k.Sıfatul-munafıkum 4/2168 b.16)

SİHİR: Belli rumuzlarla belli işaret ve dualarla bir şeyi etkilemek, tesiri altına almaktır. Sihirin Dörtbin yıllık geçmişi vardır. Hz.Musa’nın karşısına çıkan sihirbazların yaptığı sihir, Hz.Musa’nın ise Mucizedir.

Allah (c.c) şöyle buyurur “Halbuki onlar (o iki melek) biz ancak fitneyiz (İmtihan için gönderilmişizdir.) Sakın sihir yapıpta kafir olma demedikçe hiç kimseye sihir öğretmezdi.” (Bakara 102.ayet) Sihir yapmak, bu ilimle uğraşmak haramdır. Müslüman ancak, bu sihiri bozmak için Allah rızasını gözetirse sevap alır.

 

S-7) Hocam, at eti yenirmiş diyorlar, hayvanlardan hangisinin eti yenir, hangisinin eti yenmez. Açıklarmısınız?

C-7) At eti, tahrimen mekruhtur. Yırtıcı hayvanlardan her azı dişli ve parçalayıcı olanın eti yenmez.

Örnek -1: Tilki, sırtlan fil, aslan, kaplan gibi hayvanların etleri yenmez.

Kuşlardan tırnak ve pençeleri ile parçalayan yırtıcı hayvanların da eti yenmez.

Örnek–2: Kartal, kuzgun, atmaca, şahin gibi hayvanların eti yenmez. Katır, eşek, zebra gibi papağan, martı, hüdüt kuşu, kaplumbağa, fare, haşaratlardan yılan, akrep vs. hayvanların da etleri yenmez.

İmam Şafi’ye göre ehli merkebin eti yenir. Deniz ürünü hayvanları: Balık etleri yenir, yengeç, deniz kaplumbağa, midye, istinye gibi şeylerin etleri ile istakoz gibi hayvanların etleri yenmez.

 

S-8) Hocam, acele ile hayvan keserken Besmele çekmeyi unuttum. Bu et yenmez diyorlar, Ne dersiniz?

C-8) Hayvan keserken besmele çekeriz. kasıtlı olarak Besmele çekilmezse O hayvanın eti yenmez sizde böyle bir kasıt olmadığı için kesilen hayvanın üzerine besmele çekerseniz o hayvanın eti yenir, bir sakınca olmaz.

Selam ve Dua ile Allah (c.c) emanet olunuz. 23.06.2014

İletişim bilgileri :

(aligalipdogan.blogspot.com        [email protected]

[email protected]     [email protected] )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR