A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıh Sorular ve Cevapları

Fıkıh Sorular ve Cevapları

S.1) Hocam ava gidiyoruz arkadaşlar eti yenmese de canlı kuşları hedef yapıyorlar. Kuşları öldürüyorlar böyle yapmak günah değil midir? Açıklar mısınız?
C.1) Hayvanları dövüştürmek, boğaları vuruşturmak, koçları tokuşturmak haram olduğu gibi canlı hayvanları keyfi nişan alıp öldürmekte haramdır Peygamberimiz (sav) bir hadisinde şöyle buyurdu ''Bir kadın eve hapsedip öldürdüğü bir kedi yüzünden cehenneme gitti kadın kediyi hapsederek yiyecek, vermedi yeryüzünün yiyeceklerinden yedirtmedi.” Bu yüzden kedi öldü kadın cehenneme girdi (Buhari Muslim)
S.2) Hocam vade farkı adı altında para alınıyor, borcum on bin lira ise günü geçince ödemedin diye vade farkı alınıyor Bu doğrumudur? Helal midir? Açıklar mısınız?
C.2) Pazarlık edilmiş iş bitmiştir. Ödeme gecikince fazla para almazlar vade farkı da caiz değildir. Ancak gün bitiminde borcu karşılıklı olarak, altına dövize endeks edip yeni bir anlaşma yapa bilirsiniz. Ona göre tespit edilir.
S.3) Hocam ben bir mal alacaktım bir arkadaş bana kefil oldu kefillik ücreti istedi. Benim vermem onun alması helal midir? Açıklamanızı bekliyorum.
C.3) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre kefillik karşılığında para almak veya başka bir şey almak caiz değildir. Ancak kefilliği sağlama almak için rehin bir şey alır ama onu kullanmaz kullanması da caiz değildir
S.4) Hocam çek ve senet kırdırıyorlar. Biz bu doğru değil faizdir diyoruz hayır helal fetvasını aldık diyorlar. Bunu açıklar mısınız?
C.4) Mesela adamın elinde beş ay sonrasına yazılmış on bin TL senet vardır. Bunu gününden önce birine veriyor oda 9500 ödüyor 500 TL kesiyor bu tamamen faizdir. Faize girer caiz değildir haramdır buna kimse helal diyemez diyenler delil göstersin de bizde araştıralım.
S.5) Hocam patent almak için para vermek doğrumudur? Açıklar mısınız?
C.5) Patent bir öğretim hadisesidir. Parayla da alınır, patenti de alınır bir nevi ilimdir
S.6) Hocam devlet bankaları zirai kredi veriyor, besi kredisi veriyor bunları almak caiz midir? Açıklar mısınız?
C.6) Devlet verdiği zaman neden helal olsun haramdır. Şayet faizsiz teşvik kredisi veriyorsa onu almak caizdir alabilirsiniz.
S.7) Hocam hayat sigortası, kasko mahsul sigortası doğrumudur? Açıklar mısınız?
C.7) Asrımızdaki birçok ulemaya bu konu soruluyor hayat sigortası kasko mahsul sigortası gibi şeyler caiz değildir. Çünkü bu sigortada 5 kişi alıyorsa 95 kişi mağdur oluyor. Ahlı bir para. Ekin sigortası gibi ekini sigorta yaptırıyor ekin olmadı diye para alınıyor veya ekin kasıtlı yakılıp parası alınıyor bunlar caiz olmayan şeylerdir esas sigorta tevekkül sigortasıdır.
S.8) Hocam Kelimeyi Tevhidin anlamını, hükümlülüğünü açıklar mısınız?
C.8) Kelimeyi Tevhidi la ilahe evvela burada bir red vardır bu red sadece ilah değildir. Allah'ın sistemine uymayan her şeyi reddediyorum. Allah'ın haram kıldıklarını reddediyorum, nefis putunu şöhret şehvet putunu reddediyorum. Allah'tan başka güç sahibi otorite sahibi korkulacak ondan başka bir şey olmadığı reddediyorum
İllallah-Burada redden sonra bir kabul vardır %99 reddetsen birini etmesen Müslüman olamazsın. Bu devirde faizsiz olmaz, ekonominin gereğidir. Dersen Müslüman olamazsın bir haramı reddetmiyorsun. Kabule gelince ancak Allah vardır. Allah'tan başka Allah yoktur. Saltanat onundur egemenlik onundur güç ve kuvvet onundur. Allah'ın emirlerini kabul ediyorum diyorsan buna rağmen namaz kılmıyorsak oruç tutmuyorsak, zekât öşür yoksa haccımız yoksa nasıl kabul diyorsunuz. Bu nasıl bir Müslümanlık hangi Kur'an'a tabiyiz işte tüm sıkıntı bu red ve kabul dedir %99 kabul etsen birini etmesen Müslüman olamazsınız
S.9) Hocam büyü yapmak yaptırmak doğrumudur büyüden nasıl kurtuluruz?
C.9) Büyü yapmakta yaptırmakta haramdır. Allah bu yolları tıkamıştır yapanda yaptıranda günah işliyor demektir. Maalesef yapan ve yaptıranlar var. Bunlara katılmamak lazım. Selam ve dualar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR