A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorular ve Cevaplar

Fıkhi Sorular ve Cevaplar

S–1) Hocam biz okulda arkadaşlarla tartışıyoruz ben Kur’an’da olanı kabul ederim bu mesele Kur’an’da geçmiyor, kabul edilmez diyor. İslamın kaynakları nelerdir açıklarmısınız?

C–1) İslam’ın kaynakları
A: Ana kaynakları
1-Kitap, 2-Sünnet 3-İcma, 4- Ümmet, kıyası fukaha
B: Yan kaynaklar istihsan, istishab, örf ve adetler geçmiş ümmetlerin servatleri şeddi zera i
İslam hukukunun kaynakları 36’ya kadar çıkar Kur’an’da namaz kılın der, ama nasıl kılınacağını Kur’an tarif etmez, hadis tarif eder.
Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur “sallu kema raayyumuni usallaye” namazı benden gördüğünüz gibi kılın. Kur’an’da yasak edilen şaraptır. Bira, votka, cin, şampanya geçmez. Bunların haramlığı kıyasla ortaya çıkar fıkıhta illet denir. Haram oluşun illeti ortaya konur oradan hareketle diğerlerinin haramlığı ortaya çıkar. “Kur’an’da haccediniz denir” ama haccın menasiki peygamberimiz (S.A.S) tarafından belirtilmiştir. Ben Kur’an’dan başkasını kabul etmem demek cehaletin eseridir. Çünkü Kur’an’da Allah (c.c.) şöyle buyurur “Resulüm size neyi getirmişse alınız, neden men etmişse ondan kaçınınız” Allah (c.c.) peygamber (S.A.S) in sözlerini hüccet gösteriyor. Başka bir ayette ise şöyle buyrulur. “de Ya Muhammed (S.A.S) de ki eğer Allah’ı seviyorsanız, bana tabi olunuz. Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınız bağışlasın. Bu ayetler sünnetlerin delili olacağını, söylüyor.” Kur’an’dan başkasını kabul etmem demek aklı selim sahibi bir Müslümanın söyleyeceği bir söz değildir.

S–2) Hocam kaldırımlardan yürünmüyor; işgal edilmiş yaya hakkı yok. Bir de kaldırımları özel döşüyorlar. Geçerken ayağım kaydı düştüm. Kırık yatıyorum, bunların bir vebali yok mu? Belediyelerin hiçbir suçu yok mu? Neden önlem alınmıyor? Bunu gündeme getirir misiniz? Selam ve Dualar
C-2) İslam hukukunun yan kaynaklarından biriside “Seddi – zera i” dir. Yani kamuyu korumaktır. Mesela siz kaldırımdan ayağınız kaydı düştünüz. O kaldırımı yapan direk mesuldür. Onlara mani olmayan belediyelerde mesuldür. Faraza belediye bir çukur kazdı, ama çukuru kapatmadı. Bir vatandaşta o çukuru görmedi, düştü. İslam hukukuna göre çukuru açan fen işleri ve belediye başkanı da sorumludur. Allah (c.c.) katında mesuldür.
Belediyeler kaldırımları tek tip yaptıracak, kayma olayını önleyecek, vatandaşta buna uyacak. Allah katında korumadığı için mesuldür.

S–3) Hocam abdestliyken kustum, vakitte daralmıştı. Namazımı kıldım. Senin namazın olmadı. Senin abdestin kusunca bozuldu, dediler. Kusmak abdesti bozar mı? Açıklar mısınız?
 C–3) Hanefi mezhebine göre ağız dolusu kusmak abdesti bozar. Tabi kusuntu: safraysa bozulur. Ama balgamsa abdesti bozmaz kusmanın abdesti bozmasının üç tane şartı vardır.
1- Mideden gelmesi gerekir
2- Ağızda dolu su veya daha çok olması lazım
3- Hepsinin bir defada gelmesi lazım.
Şafi mezhebine göre: Kusmak abdesti bozmaz. Şafi mezhebi bu hususta Hanefi’ye göre daha toleranslıdır.

S–4) Hocam yazın çok ince elbise giyiyorlar. Erkekler ince kumaştan pantolon giyiyor. Namazda vücut hatları belli oluyor. Hatta secdede daha çok belli oluyor. Bu tür giyenlerin namazları olur mu? Açıklar mısınız?
C–4) Gerek Hanefi, gerekse Şafi mezhebine göre vücut hatlarını belli eden elbiseyi giymek, onunla namaz kılmak caiz değildir. Gerek erkek, gerek kadınlar, vücut hatlarını belli eden elbise giymemelidir. Elbise çok dar olmamalıdır. Kadınların başlarına örttükleri, baş örtüsü, saçları belli ediyorsa namazları olmaz. Başka namaz kılmış olurlar.

S–5) Hocam yolculuk esnasında, uçakta, otobüste, trende namaz kılabilir miyiz? Namaz kılarsak namazımız olur mu? Açıklar mısınız?
C–5) Yolculuk esnasında namazın son vaktine yakın beklenir. Şayet namazın vakti çıkacaksa, uçak, tren durmaz. Otobüste durmazsa, namaz geçmek üzereyse o takdirde oturduğumuz yerde kılabiliriz. Örnek siz uçağa bindiniz, vakit olmadı. Uçakta vakit oldu. Uçağın inmesine kadar namazın vakti çıkacaksa oturduğunuz yerde namazı kılabilirsiniz. Ama uçağa yatsı vakti bindiniz. Uçak ininceye kadar, yatsı namazı vakti çıkmayacaksa, o zaman uçakta veya trende yatsı namazı kılınmaz. İndikten sonra kılarsın. Ben 1984 yılında Avustralya’ya gittim. 24 saat uçakta kaldık. Yemekte, abdeste, namazda uçakta hallediliyor. Mecburen namazları uçakta kılacaksınız. Bu bir yolculuk esnasında ruhsattır.

S–6) Hocam imama uyan bir kimse farz kılarken bir hata yaparsa, sehiv secdesi yapar mı? Açıklar mısınız?
C–6) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre imama uyan bir kimse, namazda hata yaparsa sehiv secdesi yapmaz. Mesela 2. rekâtta oturduğunda salliyi okusa imamla birlikte kıldığı için, sehiv secdesi yapmaz. Ama imama birinci, ikinci rekâtta uyan, bir kimse imam selam verince ayağa kalkar, geçen rekâtları tamamlarken sehiv secdesi gerektiren bir hata olursa, o takdirde sehiv secdesi yapar. Yapması vacip olur. Nitekim Peygamberimiz (S.A.S) bu konu ile ilgili olarak şöyle buyurur. “İmamın arkasında imama uyan kimseye sehiv yoktur. İmam yanılırsa hem imam, hem de imama uyan kimseler sehiv secdesi yaparlar. Eğer imama uyan bir kimse hata yaparsa (cemaatin) sehiv secdesi yapması gerekmez. İmam ona kâfidir.

S–7) Hocam yatsı namazını kılarken bizim caminin hocası iki defa yanıldı, bir defa sehiv secdesi yaptı. Bizim namazlarımız oldu mu? Açıklar mısınız?
C–7) Hanefi ve Şafi mezhebine göre namazda iki veya daha fazla yanılma olursa bir defa sehiv secdesi yapmak kâfidir. Yani namaz sonunda tahiyyatı okuduktan sonra, iki defa secde yapar.

S–8) Hocam benim annem evde namaz kılarken çorapsız kılıyor. Bende ikaz ediyorum namazın olmaz, diye. Siz ne dersiniz?
C–8) Hanefi mezhebine göre kadının el ve yüzü mahrem değildir. Yalnız ayaklarda ihtilaf vardır. En iyisi kadınların namaz kılarken çorap giymeleridir. Efdal olan da budur.

S–9) Hocam üzerinde Kâbe resmi olan bir seccade de namaz kılınır mı? Namaz kılmak günah olmaz mı? Açıklar mısınız?
C–9) Kâbe bizim en mukaddesimizdir. Ayaklar altına resmetmek hürmetsizlik olur. Böyle Kâbe resmi olan bir seccade de hürmeten namaz kılmamak gerekir. Namaz olur, ama saygı ve hürmette şart.

S-10) Hocam adam boşadığı karısını tekrar alabilir mi? Alması için ne lazım açıklar mısınız?
C–10) Eğer bir erkek karısını üç talakla boşamışsa, o kadını bir daha alamaz. Alırsa zina yapmış olur. Kadın 90 günü dolduktan sonra başka bir erkekle ciddi evlenir. İzdivaç yapar, cinsel temas yaparlar. Bu evlendiği kocası boşarsa, o takdirde ilk kocası 90 gün geçtikten sonra tekrar, nikâhlayabilir. Ama uydurma, anlaşmalı koca bulup, cinsel temas yaptırmadan boşatıp evlenirse caiz olmaz. Yani ben bununla evleneyim üç gün sonra boşanayım derse buna maha nikâhı derler. Böyle bir nikâh caiz değildir. Yani sahte, hüllecilik caiz değildir.
Dua ve Selamlar.
Not: Sorularınız için
Tel:352 42 13
 Posta:[email protected]
Facebook: Ali Galip Doğan (İrşad Vakfı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR