A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam biz imam arkadaşlarla bir konuyu tartıştık abdestsiz cenaze namazı kılınır mı? Bazı İmamlar cenaze namazı abdestsiz kılınır diyorlar ulusal bir kanalda bir hocada öyle demiş ne dersiniz?

C.1) Biz sorulara Şafi ve Hanefi mezhebine göre cevap veriyoruz. Hanefi mezhep İmamlarına göre eğer bir Müslümanın abdesti yoksa cenaze namazına yetişemeyecekse cenaze namazını kaçırmamak için hemen teyemmüm yapar cenaze namazını kılar. Abdestsiz cenaze namazı kılınması caiz olmaz. İbni Abbas şu hadisi rivayet etmiştir Peygamber (sav) şöyle buyurdu “Aniden cenaze namazı karşısına çıkarsa onun kaçmasından korkarsa hemen teyemmüm etsin ve o namazı kılsın” Cenaze namazı farzı kifaye olan bir namazdır. İbni Ömer (ra) bir cenazeye gelmiş abdesti yokmuş o cenaze namazını kaçırmamak için hemen teyemmüm yapıp namaz kılmıştır.  

Şafi Mezhebine göre; Cenaze namazı abdestsiz kılınmaz. Cenaze namazının kaçmasından korkarsa da teyemmümle de cenaze namazı kılamaz. Cenaze namazı teyemmüm yaparak kılınmaz çünkü bu namaz Cuma tilavet secdesi gibidir diğer namazlar gibidir.

S.2) Hocam tilavet secdesi nasıl yapılır? Bir hoca yatsı namazının 1. Rekâtında secde ayetini okudu devam etti secde yapmadı kendisine hatırlattık. Gerek yok yapılmaz dedi. Ne dersiniz?

C.2) Hanefi mezhebine göre namazda secde ayetini okurda devam ederse hemen secdeye varır kalkar devam eder tilavet secdesi vaciptir ama 2.rekâttaysa secde ayetinden sonra devam etmeyecekse tilavet secdesi yapmaz. Rükû, secde yapılacağı için yapmaz.
Şafi mezhebine göre ise Namazda tilavet secdesi okunduğu zaman niyet etmeden hemen secdeye gider sonra namaza devam eder Şafilerde tilavet secdesi sünnettir.
Haniflere göre namazın dışında tilavet secdesi şöyle yapılır;

A-Secde ayeti okuduğunda ayağa kalkılır. B-Kıbleye dönülür C-Tilavet secdesi yapmaya niyet edilir. D-Eller kaldırılmadan Allah-u Ekber denilir secdeye varılır. E-3 defa Subhanerabbiyel ala denir F-Secdeden ayağa kalkarken gufraneke Rabbena ve ileykel masir denir.

Şafi mezhebine göre ise; A-Oturduğu yerde niyet edilir tekbir getirilir. B-Secdeye gidilir Subhanerabbiyel ala denir. Selam verilir. Niyet, tekbir, selam şarttır namaz için geçerli olan şartlar tilavet secdesi içinde geçerlidir. 

S.3) Hocam Secde ayetini televizyon veya radyodan dinlediğimizde tilavet secdesi yapacak mıyız açıklar mısınız?

C.3) Biz bu sorunun cevabını Hanefi ve Şafi mezhebine göre vereceğiz.

Hanefi mezhebine göre; Tilavet secdesini okuyan ve dileyen kimseye secde vacip olur ister Kur’an dinlemek kastı olsun ister olmasın secde vacip olur. Büyük camilerden Kur’an okurken hoparlörden ses gelir Kâbe ve Ravza’da olduğu gibi secde ayeti okunursa secde yapılır. Bazı görüşler, papağan gibi bir kuştan dinlenirse vacip olmaz derler.

Şafi mezhebine göre ise; Tilavetin meşru ve kaste bağlı olması şarttır. Mesela delinin, kuşun, sarhoşun, haizli bir kadının okumasından secde ayetini duyması secde etmesi sünnet olmaz Radyo ve Televizyonlardan dinlenirse secde sünnet olmaz çünkü kasıt yok.

Dua ve Selamlar.10.02.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]                                Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan                                                İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR