A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam belediye memuru nikâh kıyıyor. Bu nikâhtan sonra dini nikâh kıyılması şart mıdır?  Kıyılan nikâh dini açıdan nikâh olmuyor mu açıklar mısınız?

C.1) Nikâh; lügat olarak manası birleştirmek bir araya toplamak anlamına gelir. Dini ıstılahta ise kadınlardan helal yoldan faydalanmaya, şartlarına uygun olarak yapılan akide nikâh denir. Normal şartlarda evlenmek sünnettir şiddet ve şehvetin aşırı olması halinde evlenmek vaciptir. Harama düşme eyleminde ise evlenmek farz olur. Nikâhta 2 şart vardır bunlar olmazsa olmaz.

1. İcap ve kabul şartı; Erkek ve kız sen falancanın kızını Allah’ın emriyle zevceliğe aldın kabul ettin mi diye sorulur. Erkek ise aldım kabul ettim demesi şarttır. Kabul edecem ediyorum demesi halinde nikâh olmaz. Belediye memuru nikâhı kıyarken evet diye cevap veriliyor bu icab ve kabul şartı olmadığı için nikâh kabul olmuyor. Caiz olmuyor.

2. Akıl bağli olmuş akıllı mümeyyiz hür iki Müslüman erkeğin veya bir erkek iki kadının şahit olarak bulunması şartıdır. Belediyelerde bu şahitlik işlemi tamamdır. Şafi mezhebine göre nikâhta kızın vasisinin (Anne baba dede amca) bulunması şarttır bulunmazsa nikâhı caiz olmaz. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “nikâh ancak şahitlerle olur” İmam Muhammed İmam-ı Zufere göre şahitlerin Müslüman olması şarttır.

S.2) Hocam İslam’a göre evlenmeleri yasak olanlar kimlerdir? Bizde bir komşu eşinin halasıyla evlendi bu doğru mudur açıklar mısınız?

C.2) Evlenmeleri yasak olan, haram olanlar:

1-Bir erkeğin annesi ya da baba annesiyle evlenemez haramdır.

2-Kızları torunları ile evlenemez. 

3-Halası ve teyzesiyle evlenemez.

4-Boşanmış veya ölmüş olan oğlunun karısıyla evlenemez yani gelini ile evlenemez ebediyen ona haramdır.

5-Bir nikâh altında 2 kız kardeşle kızın halası ile teyzesiyle evlenemez aynı zamanda onların kızları ile de evlenemez. Günümüzde en tehlikeli olanı budur, sev geç anlaşışı. 

6-Bir erkek bir kadınla bir birleriyle şehvetle yaklaşmışsa öpüşmüşse sonra bunlar ayrılsalar artık o kızın annesi teyzesi halasıyla evlenemezler.

7-Bir Müslüman kadın Gayri Müslim bir erkekle evlenemez. 

8-Bir erkek Hindu, ateist, ateşperest, kaderiye, İsmailliye vb. gibi batıl mezhepte olanlarla evlenemezler. Ancak eşleri İslam’ı kabul ederse Müslüman olursa evlenebilir.

9-Muta nikâhı (geçici nikâh) ehlisünnete göre caiz değildir haramdır böyle kıyılan nikâhlar caiz olmaz muta nikâhı ehlisünnet dışında İranlılarda ve Caferilerde yapılıyor bize göre bu nikâh olmaz.

S.3) Hocam süt bankaları oluşmuş marketten süt alır gibi çocuğa içiriliyor bunun dinen sakıncası var mıdır açıklar mısınız?

C.3) Çok önemli bir soru, bu tür bankalar Avrupa’da vardır. Avrupa hayranlığı bizi de temelden yıkıyor süt emme çağındaki bir çocuk yabancı bir kadından süt emerse kadının süt çocuğu oluyor kadının kocası, halası, amcası, dayısı, ona nikâhlanması caiz olmuyor. Aşağı doğru çocuklar sütkardeşi olurlar bundan dolayı evlenemezler haram olur. İmam-ı Azam’a göre süt emme yaşı otuz aydır 2.5 yaştır. İmammeyne göre 2 yıldır süt bankasından alınan süt hangi kadına aittir nasıl tespit edilecektir çocuğun içtiği süt bir kadının ama bilinmiyor yarın o kadının çocukları annesi, halası, teyzesi ile evlenirse ne olur nesil bozulur. 15 Temmuz olayında sokağa çıkacak adam bulunmaz süt bankasından süt alınıp içirilmesi caiz değildir. Konuyla ilgili olarak Allah (c.c) Kur’an’da şöyle buyurur “Size süt emziren anneleriniz de haramdır” Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Soyca haram olan sütten de haram olur” “Emenin emzirene nefsi haram emzirenin emene de nefsi haram bu bir kaidedir”

S.4) Hocam çocuklara İslam’a örfe âdete uygun olmayan isimler konuyor bu doğru mudur ne yapmak lazım açıklar mısınız?

C.4) Bir evladın baba anne üzerinde haklarından biriside ona uygun güzel bir isim koymasıdır. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel koyunuz” (BEYHAKİ)
kişi kıyamet günü bütün kâinatın önünde yani peygamberin, meleklerin önünde isimleriyle çağrılacaktır orada taş, kaya, boncuk vb. isimleriyle çağrılan kişi babası annesinden şikâyetçi olacak şimdiden yanlış olan isimleri değiştiriniz. Şayet konmuşsa Abdussamet, Metin’se Abdulmetin, Kerim’se Abdülkerim diye önlerine isim ilave ediniz peygamberimiz (sav) böyle olan isimleri değiştirmiştir. 

S.5) Hocam kocam saç ektirdi, bende razı olmadım saç ektirmesi helal olur mu açıklar mısınız?

C.5) Saç ektirirken başka bir erkeğin saçından alıp ektiriyorsa hem erkeklere hem kadınlara bu haramdır, yasaktır. Böyle yapan kişiye de onu eken kişide lanetlenmiştir. Yalnız kendi saçından hücre nakli yaptırıp ektiriyorsa bunda bir sakınca yoktur haram değildir çünkü kendi saçıdır.

S.6) Hocam ben erkek berberiyim düğünlerde bayanlara saç tıraşı, boyası yapıyorum bana yapma günah dediler ben para kazanıyorum ne dersiniz?

C.6) Erkek bir berber yabancı bir kadının saçını kesmesi haram, yaptıran kadına da haramdır. Yabancı bir kadına elle dokunuyorsun kazancında haramdır bundan vazgeç.

Dua ve Selamlar.10.02.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 05057721593-94

Posta:[email protected]                                     Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan                                                İrşad Vakfı Başkan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR