A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) İzmir’de midye yemek adet haline geldi, midye yemek helal mi haram mı açıklar mısınız?

C.1) Hanefi mezhebine göre balık suretinde olup daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların yenmesi helaldir. Buna göre ıstakoz, karides, midye gibi hayvanların yenmesi haramdır. Haram oluşunun nedeni görünüş ve yenen kısımları itibariyle çirkin ve pis olmasıdır. (Fethülkadir)

Şafi mezhebine göre ise yalnız suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan denizde yaşayan hayvan balık suretinde olmasa da onların yenmesi helaldir. Midye de suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmadığına göre onu yemekte helaldir. Kısacası Hanefi mezhebine göre haram, Şafi mezhebine göre ise helaldir.

S.2) Hocam bir oğlumuz oldu, bunun için bir kurban kesilecekmiş kesilince bizde yiyebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.2) Buna Akika Kurbanı denir. Çocuk 7 günlük oldu mu saçları tıraş edilip saçları ağırlığında sadaka verilir, kurban kesilir. Erkek çocuğu için 2, kız çocuğu için bir kurban kesilebilir. Hanefi mezhebine göre Akika kurbanı kesmek müstehap 7. günden buluğ çağına erişinceye kadar kurban kesilebilir. Şafiye göre erkek için 2 kurban, kız içinde 1 kurban kesilmesi menduptur. 7 günlük olunca kesilmesi efdaldir. Buluğ çağına gelinceye kadar kesilebilir. Kurban etinden kendileri, ailesi, yakınları yiyebilirler. Ancak adak kurban etinden kesenler, anne ve babaları, evlatları, torunları yiyemez.

S.3) Hocam bir adak adadım, oğlumuz sağlıklı olursa bir kurban keseceğim demiştim. Kurbanı kestik soyarken, gözünün biri kör olduğunu fark ettik, etinden bizde yedik ne dersiniz?

C.3) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre şu işim olursa bir kurban keseceğim derse, o işi de olsa adadığı için kurban kesmek vacip olur. Kesilecek kurban kurbanlık şartlarını taşıması lazım gelir. Kurban koyunsa bir yaşından gün alması veya 7 ayından gün alması şarttır. Bir gözü kör, dişleri dökülmüş, takatsız hasta olan hayvanların kesilmesi caiz olmaz. Sizin kestiğiniz kurbanın bir gözü kör olduğuna göre yeniden sağlam bir kurban keseceksiniz. Adak kurbanın etinden kesenler, kesenin annesi babası dedesi çocukları torunları o kesilen kurban etinden yiyemezler.

S.4) Hocam Müslümanın Müslüman üzerinde hakları var mıdır nasıl açıklar mısınız?

C.4) Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. 1-Selam verdiğinde selamını almak, selama karşılık vermek. 2-Hasta olduğunda ziyaretine gitmek. 3-Cenazesi olduğunda, cenazesine katılmak. 4-Davet ettiği zaman meşru davetine icabetmek. 5-Aksırdığında ve “Yerhamükeallah” demek (Buhar-i Hadisi Şerifidir)

S.5) İlahiyat fakültesinde öğrenciyiz. Kız arkadaşlar olarak aramızda tartışıyoruz, renkli hallerinde Kur’an okuyor, namaz da kılıyorlar, biz bu vaziyette oruç da tutarız diyorlar. Bu konuda açıklama yapmanızı rica ediyoruz.

C.5) Bu işi sulandıran, yurtdışında hazırlanmış karanlık localar ve hocalar var Hz. Aişe annemiz şöyle rivayet ediyor. “Biz o halde iken Peygamber (sav) 1-Bize namaz kıldırmazdı ama namazı kaza etmezdik. 2-Oruç tutturmazdı, temizlendikten sonra orucu kaza ederdik. 3-Cinsel ilişkide bulunmazdık haram derdi. 4-Mekke’ye gittiğimizde rahatsızdım, beni Kâbe’ye sokmadı, temizlendikten sonra kardeşimle Tenima gidip umreye niyet ettim. 5-Kur’an-ı elimize almazdık, ayetler ayrı ayrı yazılı idi onları elimize almazdık. 6-Kur’an okumazdık. (Bunlar hadisler Sahihi Buharı, Tirmizi, Nesei)

Vakıa süresinde Allah (cc) şöyle buyurur “Ona Kur’an’a ancak temiz olanlar el sürer”

Siz o arkadaşlarınızı hadis kitaplarında kaynaklarını bularak ikna etmeye çalışın haram olanları helale dönüştürmek istiyorlar. Helali haram, haramı  da helal kabul eden dinden çıkar.

7-Cami ve mescitlere giremezler Efendimiz (sav) bizi mescide sokmazdı, başını uzatırdı ben pencereden parmaklarımla saçlarını tarardım. Hanefi ve Şafi mezhepleri aynı görüştedirler. Harama helal diyen dinden çıkar, kâfir olur bunların kökü dışarıdadır.

Onlar dinimizi bozmak, Hristiyanlığa benzetmek istiyorlar.

S.6) Hocam biz evlenirken 200 gram altın taktılar sonra baskıyla elimden aldılar. Kayınbabamın bu yaptığı doğru mudur? Hakkımı helal etmiyorum. Kocamla da aram açılıyor, ne dersiniz?

C.6) Mehir kadının hakkıdır, kadın razı olmadığı sürece ne kayınbabası ne de kocası verilen mihri alamaz. Kul hakkına girer, kayınbabanızın o altınları almaya hakkı yoktur. Kayınbabanız borçlu olup size ödemesi lazım. Şeran o Mehir sizin şahsınıza aittir.

S.7) Hocam yirmi yaşında bir kızım, babam nişanladı, sonra takı yüzünden tartıştılar,  beni ayıracaklardı, nişanlandığım oğlanla kaçtım. Bir hocaya iki şahitle nikâh kıydırdık, senin nikâhın olmadı dediler, baban ve annen istemedi sen zina yapıyorsun diyorlar. Bu konuyu açıklar mısınız?

C.7) Hanefi mezhebine göre buluğ çağına ermiş, evleneme çağına gelmiş bir kız, iki erkek şahit huzurunda oğlan kızı aldım eşliğe kabul ettim. Dedi mi nikah tamamdır. Mihirse vaciptir. O semtlerde evlenenlere ne takılıyorsa eşin sana onu takacak. Fakat Şafi mezhebine göre hatta Maliki, Hanbeli mezheplerine göre de o kızın babası annesi dedesi nikâhta hazır bulunmazlarsa nikâh geçersizdir. Zina olur Şafi mezhebi de velisinin olması şartı vardır.

S.8) Hocam kaç çeşit boşanma vardır? Ria bain talakı nedir açıklar mısınız?

C.8) a-Rici talak (Rici boşama); Erkek boşadığı karısını iddeti için yeni bir nikah akdi yapmadan tekrar karısına dönme hakkına sahip olduğu talaktır. Burada kadının rızası aranmaz, bu dönüş birinci ikinci talaktan sonra henüz iddeti bitmeden yapılan talaktır.

b-Barin talak; Bu da Beynanati sagra, beynneti kabra olmak üzere ikiyi ayrılır.

Beynanati sagra; Kocası ancak yeni bir nikâhla ve mehir tesbit eder, tekrar bir araya gelirler. Beynnati kabra ise bir koca karısını üç talakla boşadıktan sonra tekrar birleşmek isterlerse hülle lazımdır yani kadın başka birisi ile Şeran nikâhlanır, izdivaç olur sonra ikinci kocası boşar veya ölürse o takdirde ilk kocaya dönebilir, yeniden nikâh kıyılır, mehir verilir.

S.9) Hocam babam 20 gün önce vefat etti. Mezarına bir taş koymak için gittik, mezarı kazmışlar, bir alçı maket içine sırt sırta dayalı bir erkek kadın resmi koymuşlar. Bunu aldık korkuyoruz ne yapalım bir yere gömelim mi açıklar mısınız?

C.9) Yalnız karı kocayı bir birinden ayırmak veya soğutmak için yapılmış olabilir. Bunu gömmeyin, bir kap içine sirke koyun açık havada bu sirke 24 saat kalsın, sonra 101 Felak, 101 Nas okuyun, akarsuya atın. Allah (cc) izniyle bozulur dileğiyle.

Dua ve Selamlar    16.10.2018                                                              

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan

İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR