A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorluar ve Cevapları

Fıkhi Sorluar ve Cevapları

S.1) Hocam bazı hocalar “hadislerle amel olmaz sağlam hadis yoktur” diye hadisleri inkar ediyorlar bunlar günaha girer mi açıklarmısınız?
C.1) Bir kimse meşhur ve sağlam bir hadisi inkar ederse dinden çıkar kafir, olur vacibi inkar eden kafir olmaz ama sağlam hadislerin inkarı küfre götürür.

S.2) Hocam bir sohbetdeydim adamlar kılıç kalkanlar oynuyor, def çalıyor, onlarda zikir yapıyor Kur’an okuyorlar. Bunların yaptığı doğrumudur, bu nasıl bir tarikattır? Açıklarmısınız?
C.2) Bir toplum; zilli yaylı çalgılarla, oyun havalarıyla zikreder, raks eder, Kur’an okur, böyle devam ederlerse, çok tehlikelidir. İmanları gider, dinden çıkarlar ashab ve tabiin de böyle bir şey görülmemiştir. Bunları uyarmak ikaz etmek lazım. İman bir kelime ile girer, bir kelimeyle çıkar.
Kaynak: İmam-ı Azam fıkhül ekber el mühid adlı eser.

S.3) Hocam bir hafız arkadaşımız var Kur’an-ı okutamıyoruz. Oku diyoruz; ben okumam, okuya okuya usandım diyor. Okumaya doydum diyor ne dersiniz?
C.3) Bir kimseye Kur’an oku veya çok oku derseniz. O kimsede ben Kur’an okumaktan doydum, okumak hoşuma gitmiyor, okudum da elime ne geçti? gibi bir söz söylerse o sözü söyleyen insan dinden çıkar, eşi de boş olur, veya onu okumayı sevmiyorum derse o insan dinden çıkar.
Kaynak: El cevahir adlı eser ve İmam-ı Azam fıkhül ekber sayfa 440.

S.4) Hocam bir köyde düğündeydik sazlar çalınıyor kızlarda oynuyordu. Bir palyaço ortaya çıktı, alay ederek: Hocalar içkiye haram demişler ben içerim ama sarhoş olmam, neden haram olsun. Sağa dönme günah sola dönme günah bu nasıl bir din. Hiç bir şey yapmıyacakmıyız diye konuşuyor oradakilerde buna gülüyorlardı bunların durumu ne olur? Palyaçonun üzerinde imam cübbesi de vardı.
C.4) Bir kimse dinle ilgili, dini terimlerle ilgili şeylerle alay ederek onları inkar ederek konuşma yapsa etrafındakiler de bunu alay ederek gülseler dinden hem alay eden hem de şakşak yapanlar çıkarlar, çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çok hassas olunması gerekiyor.
Kaynak: İmam-ı Azam fıkhül ekber 457.sayfa

S.5) Hocam akrabalar arasında bir miras taksimi vardı. Babam amcam ve dayımlar gelin bu konuyu müftiye danışalım, şeriatın kestiği parmak acımaz, şeriat ne derse o olur dedi. Oradan amcam ve dayım biz şeriata gitmeyiz şeriat ne oluyor? Biz şeriatı tanımayız, medeni kanuna göre meseleyi hallederiz dediler. Bunlar günaha girmediler mi? Biz bundan ciddi şekilde rahatsız olduk hocam açıklarmısınız.
C.5) Bunlar çok tehlikeli bir viraja girmişler. Şeriat eşittir İslam ve Kur’an demektir. Evet şeriatı kabul ediyoruz ama mirası sisteme göre yaparız deseydi günahkar olurdu. Ama şeriat neymiş şeriatın hükmü kalmamıştır biz şeriatçı deyiliz, şeriatı falan tanımayız derse kafir olurlar, dinden çıkarlar. 4 kuruş mal için şeriatı inkar ediyorlar. Bu açıdan şakada olsa böyle söyleyenler dinden çıkarlar.
Kaynak: Fıkhül ekber 457.sayfa

S.6) Hocam bir esnaf arkadaş ihtiyacı olmadığı halde kredi aldı; biz de kendini ikaz ettik. Faiz haramdır. Şu haramı yeme, krediyi alma dedik fakat arkadaş şöyle dedi. Ohoo bu devirde faiz yemiyen mi var? Hacısı, hocası herkes yiyiyor. Hem ben kırk işçi çalıştırıyorum bunların beşer nüfusu olsa 200 kişi eder. Biz. topluma faydalıyız, bu şartlartda faiz neden haram olsun diye bizimle nünakaşa etti. Bu dediği yanlış değil mi. Açıklarmısınız?
C.6) Allah (c.c.) faizin her türlüsünü haram kılmıştır ve her devirde de haramdır. Bir kimse “o hoo bu devirde faiz yemiyen mi var herkes yiyor derse” o insan dinden çıkar. Allah (c.c.) Bakara Suresi’nin son ayetinde “la yükellifullahü nefsen illa vusaha” Allah (c.c.) kimseye götüremeyeceği yükü yüklemez. Bu devirde yemiyen mi var herkes yiyor ben de yiyorum diyen kimse dinden çıkar, hanımı da boş olur.
Kaynak: El cevahir ve İmam-ı Azam fıkhül ekber 452.sayfa

S.7) Hocam biz arkadaşlarla kağıt oynuyoruz arada para da dönüyor, arkadaş başlarken besmele çekiyor, bize de çekin oyunu kazanırsınız diyor. Ben de “oynadığımız kumar buna besmele çekilmez” diyorum, münakaşa ettik. Cevabınızı bekliyorum.
C.7) Bir kimse kumar oynarken, içki içerken besmele çekemez. Allah’ın haram kıldığına besmele çekilmesi caiz olur mu? Tabi caiz olmaz. Bu işleri yapan kimse besmele çekerse kafir olur. Bunlara iyi dikkat edilmesi gerekir.
Kaynak: Fıkhul ekber sayfa:445 - Aliyyükari şerhi

S.8) Hocam biz arkadaşlarla tartıştık, sabah namazından gelen bir arkadaşa; Nereden geliyorsun? Dedik o da borcumu ödedim de geliyorum dedi. Biz de, böyle söyleme günah dedik. O da siz cahilsiniz, diye bize kızdı. Ne dersiniz?
C.8) Bu söz din açısından çok tehlikeli bir söz. Zorba bir adama borcunu öder gibi borcumu ödedim geldim derse o insan kafir olur. Bir de küçültme sigasında sabah namazcığımı kıldım da geliyorum derse o da kafir olur.
Kaynak: Fıkhul Ekber:S.445

S.9) Hocam ben 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Babam namaz kılmıyor. Baba namaz kıl deyince bana kızıyor, sana ne senin sözünle mi namaz kılacağım deyip beni azarlıyor. Ne yapmam lazım? Babamın durumu ne olur, açıklarmısınız?
C.9) Sen babana usulüne göre söyle, sert söyleme. Baban: Benim namazımdan sana ne derse o takdirde dinden çıkar, imanını kaybeder. Ama ona o sözü söyletmemek lazım.
Kaynak: El cevahir adlı eser- Fıkhul Ekber.

S.10) Hocam, Hırıstiyanlar yeni doğan bir çocuğu neden vaftiz ediyorlar? Bir gayrimüslimin çocuğu büluğ çağına ermeden ölür ise o çocuk da cehenneme gider mi? açıklarmısınız?
C.10) Hırıstiyan inancına göre: Doğan çocuk günahkar olarak doğar. Bunun için papaz onu vaftiz eder. Yani günah kirlerinden temizler. Bizde ise çocuk günahsız olarak doğar. Efendimiz (s.a.v): (El fıtratu yuledül İslam) Yani: her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar, sonra ana babası neyse onu ona göre hazırlar. Bizde her doğan, İslam fıtratı üzerine doğar. Buluğ çağına ermeden ölen bir çocuk günahsız olduğu için cennete girer. Her kimin çocuğu olursa olsun buluğ çağına ermeden ölürse cennete girer.

Dua ve Selamlar 27.02.2012     
Not: sorularınız için
Tel:352 42 13
Posta:aligalipdogan@hotmail.
Ali Galip DOĞAN/ İrşad Vakfı Başkanı
Facebook: Ali Galip Doğan (İrşad Vakfı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR