A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî meseleler

Fıkhî meseleler

Saygı değer okurlarım bize sorulan fıkhî sorulanları ve cevaplarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bir okurumuz şöyle sormuş: Hocam! Bende alerji var. Su kullandığım zaman hasta oluyorum. Birçok doktora gittim mümkün mertebe su ile fazla temas etme, sağlığın açısından bu zararlı dediler. Ben namazlarımı nasıl kılacağım?

Hanefi ve Şafi mezhebine göre hastalık veya yaradan dolayı güvenilir bir doktor tarafından, su kullanması sağlık açısından tehlikelidir raporu veriliyorsa, teyemmümle namaz kılabilirsiniz. Bu bir ruhsattır. Diğer okurlarımızın sorularını da sırasıyla sizinle paylaşmaya devam ediyoruz.

Hocam! Benim gözümde rahatsızlık var doktor lens takmamı söyledi. Ben şu anda lens kullanıyorum. Gusül abdesti alırken lensi çıkardığım takdirde gözümde alerji oluyor. Benim bu lensi çıkarmam gerekir mi?

Dört ehlisünnet mezhebinde gözün içini yıkamak farz değildir. Ancak göz çukurlarında biriken yağları ve benzeri şeyleri temizlemek gerekir. Lens’in gusle manisi yoktur.

Bir bayan okurumuz şöyle bir soru sormuş: Hocam! Bazen tırnaklarımıza oje sürüyoruz. Bu ojenin abdest ve gusle manisi var mıdır? Bu konu’yu arkadaşlarla tartıştık bir açıklık getirirseniz çok memnun olurum.

Hanefi ve Şafi mezhebine göre oje tırnak üzerinde tabaka oluşturup, suyun altına geçmesine mani olduğu için abdest ve gusle manisi vardır. Özellikle gusül abdesti almadan önce asetonla bu ojenin çıkarılması gerekir. Bu okurumuza teşekkür ediyorum. Güzel bir soru sordular ve önemli bir konunun açıklanmasına vesile oldular.

Hocam! Ben resmi bir daire’de çalışıyorum. Bazen görevim gereği bayanlarla tokalaşıyorum. Bayanlarla tokalaşmak haram mıdır, abdest bozulur mu?

Hanefi mezhebine göre kadınlarla tokalaşmak abdesti bozmaz. Şafi mezhebine göre abdest bozulur. Yabancı bir kadınla tokalaşmak caiz değildir haramdır. Mümkün mertebe yabancı bir kadınla tokalaşmamak gerekir.

Hocam! Benim bir arkadaşım kuaför. Bayanlara da kuaförlük yapıyor. Ben kendisine bayanlara kuaförlük yapman doğru değil diyorum. Çalışmak dinimizin emridir, ben çocuklarımın rızkını temin ediyorum diyor. Bu arkadaşımın bu şekilde kuaförlük yapması doğru mudur?

Erkek bir berberin, yabancı nikah düşen bir kadını tıraş etmesi caiz değil haramdır. Bu yolla elde edilen parada haram olur. Erkek berber, erkekleri tıraş etmeli. Kadın berber de kadınları tıraş etmeli. Bu konu’da her iki tarafta hassas davranmalıdır.

Hocam! Akşama yakın bir zamanda hatim okuduk, kerahet vaktinde tilavet secdesi yapılmaz denildi ne dersiniz?

Hanefi mezhebine göre, kerahet vaktinde okunan tilavet ayeti için tilavet secdesi yapılır, ancak daha önceden unutulmuş bir tilavet secdesinin kazasını kerahet vaktinde yapmak caiz olmaz. Kasıtlı olarak kerahet vaktinde tilavet ayeti okuyup, tilavet secdesi yapmakta caiz olmaz.

Hocam! Ben nişanlandım. Ailem bana altın yüzük taktırdı. Bazı arkadaşlar altın yüzük erkeklere caiz değildir dedi. Bu konu’da beni aydınlatır mısınız?

Ehlisünnet âlimleri erkeklerin altın yüzük takması haram görüşündedirler. Konuyla ilgili olarak Hz.Ali (r.a)’nin rivayet ettiği bir Hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular: “Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haram kılınmıştır.” (Ebû Dâvut) 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR