Fideler görücüye çıktı

Fideler görücüye çıktı

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte sebze fideleri görücüye çıktı. Vatandaşların bahçelerine ekmek için aldıkları sebze fideleri Melike Hatun Çarşısı'nda satışa sunuluyor

Bahar aylarıyla birlikte bahçelerinde domates biber başta olmak üzere sebze ve meyve yetiştirmek isteyenlerin fide almaya başlaması ile birlikte satışlar başladı. Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Hüseyin Nalbant, onlarca çeşit  fide satışını yaptıklarını ifade ederek, “Bu iş bilgi, emek, zahmet ve sabır isteyen bir iştir. Bu işe Mart ayında başlıyoruz ve vatandaşların fidelere yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Vatandaşlar genellikle bahçelerinde organik ve taze sebze yetiştirmek için fidelerini alıyor ve ekimlerini yapıyorlar. Fideleri arasında, domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, brokoli ve çiçekler yer alıyor. Fide fiyatları ise salatalık ve biber çeşitlerinde fidelerin tanesi 40 ile 40 kuruş arasındayken karpuz, kavun ve brokolide 50 kuruş 60 arasında satılıyor. Yerli bağ fidelerde, bağında 25-30 fide olmak üzere bağı 2-3 TL fiyatında değişiyor” diye konuştu.

GÜVENİLİR YERDEN ALSINLAR

Fide alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli  hususun satıcının güvenirliği olduğunun altını çizen Nalbant, şunları söyledi: “Vatandaşlar fide alırken öncelikle aldıkları yerin güvenilir olmasına dikkat etmelidir. İyi bir fide satıcısının fidelerin cinsinden anlaması gerekiyor.  Bu işten anlamayan ise sadece satışının yaptığı için bazen olmayan bir türü var zannediyor. Bazı fide satıcıları ellerinde olmayan bir türü varmış gibi gösterip vatandaşlara satıyor. Ürün fide halindeyken bunun anlaşılması mümkün değil, fideler ürün verdikten sonra anlaşılabiliyor. Mesela vatandaşın istediği bir biber türü satıcının elinde yok ama başka türden bir biberi vatandaşın istediği türden biber olduğunu söyleyip satışını yapıyor. İyi bir fide satıcısının fidelerin cinsinden anlaması gerekiyor.  Vatandaş bunu aylar sonra fark ediyor. O zamanda iş işten geçmiş oluyor. Vatandaşlarımıza tavsiyem, fidelerini alırken güvendikleri, bildikleri yerden alsınlar, sonra sıkıntı çekmesinler.”

YERLİ TERCİH EDİLMELİ

Fide alırken Antalya'da ziraat mühendislerinin yetiştirdiği filelerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen fideci Mustafa Kemal Sinop, yerli fidelerin türlerinde karışıklıklar olabileceğini fakat zirai ürünlerin böyle bir sıkıntısı olmadığını aktardı. Tohumları Antalya'da yetiştiricilik yapan firmalara gönderdiklerini belirten Sinop, “Gönderdiğimiz ürünler  orada kontrol altında yetiştiriliyor. Karışma riski olmuyor. Ama yerli fidelerde tür karışıklığı problemini her sene yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi. Fide satışının da Konya'da Mayıs ayının ilk haftalarında tam olarak başladığını dile getirin Sinop, Ramazan ayının yaklaşmasından dolayı bu sene satışların erken başladığını kaydetti.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.