Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Feyzullah Efendi Damat zade

Feyzullah Efendi Damat zade

“Şeyhülislam ve Müftilenam” -71-

Şeyhülislam damat zade Ahmet Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi h.111’dir. Feyzullah Efendi, babasının nüfusuyla yükseldi. Galata Kadılığı’na nail olduktan sonra otuz bir yaşında Bursa kadısı oldu (h.1142). Bilahare süratle mertebeler kat ederek İstanbul Rütbesi’ni, Anadolu (h.1152) ve Rumeli Kazaskerliği’ni yürüttükten sonra Meşihat / şeyhülislamlık makamına yükseldi (h.1168). Fetva vazifesini güzel bir şekilde yerine getirdiği halde azl belasından yakayı kurtaramadı. Bir müddet İncir köyünde konağında bir müddet geçirmiş ise de ikinci defa meşihat makamına yükseldi.(h.1170) Bir sene sonra devlet erkânı arasında hasetçilerin tahriki yüzünden azl edildi (h.1171).
Sütlücedeki konağında ikamet etmesine müsaade edildi. Vefatı (h.1175)’dedir. Kabri Sütlüce’dedir. Fetva müddeti Sultan III. Osman ve III. Mustafa devirlerinde yirmi beş aydır. Feyzullah Efendi, ibnü’l-ebdana (1), musikiye vakıf idi birçok besteleri vardır.


Sultan III. Mustafa han Devri
“Şeyhülislam ve Müftilenam” -72-
Mustafa Efendi “Dürri zade”

Şeyhülislam Dürri Muhammed Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi (h.1114)’dür. Mustafa Efendi, gençliğinde babasının nüfuzundan istifade ederek “İbtidai Hariç”(2) ile tedris /eğitim ve öğretim yoluna dâhil oldu (h.1133). Babasının meşihatında Galata mevleviyetini / kadılığını, Edirne, Mekke rütbelerini kazandı. Babasının vefatı müteakip İstanbul Kadılığı’na (h.1152, Anadolu (h.1159) ve Rumeli Kazaskerliği’ne (h.1164) yükseldi. Tekrar Rumeli Kazaskerliği’ne getirildiği sırada şeyhülislam oldu (h.1169), azlini müteakip Gelibolu’da ikametine karar verildi.(h.1170).
Mustafa Efendi, Sultan III. Mustafa devrinde ikinci defa (h.1175), ondan sonra üçüncü defa (h.1187) Şeyhülislam oldu. Fakat yaşlılık sebebiyle hastalıklı olması azline sebep oldu. (h.1188) v e o sene vefat etti.
 Kabri, Edirne kapısı civarında lale zade çeşmesi kenarındadır. Fetva müddeti iki seneye yakındır. Fıkıhtan (Düre-i Beyza) namında bir telifi / eseri vardır. Gayet muttaki (3), nazik, adalet sever bir zat idi. Himaye ve iltimastan katiyen haz almazdı. (4)
 DİPNOTLAR
1. ibnü’l-ebdân: Ebdân, kavim, kabile, ebdân, (bedenin c.) cisimler, vücutlar, gövdeler, tenler, ibnü’l-ebdan: beden bilgisi anatomi, jimnastik.
2. İbtidai hâriç: Medreselerdeki üç tahsil derecesinden ilki.
3. Mütttaki. Üzerine haram kılınandan kaçınan, üzerine farz kılınanı yerine getiren kimse, demektir. (Taberi )
4. İlmiyye Salnamesi, 528-530

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR