Feyzioğlu: Dün Başörtülülerin Gördüğü Baskıyı Bugün Başı Açıklar Görüyor

Feyzioğlu: Dün Başörtülülerin Gördüğü Baskıyı Bugün Başı Açıklar Görüyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin bir uçtan başka bir uca kaydığını, dün başı örtülülerin gördüğü baskıyı bugün başı açıkların yaşadığını söyledi. Metin Feyzioğlu, Gümüşhane Barosu Sosyal...

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin bir uçtan başka bir uca kaydığını, dün başı örtülülerin gördüğü baskıyı bugün başı açıkların yaşadığını söyledi.

Metin Feyzioğlu, Gümüşhane Barosu Sosyal Tesisleri'nin açılışı için Gümüşhane'ye geldi. Barolar Birliği tarafından yaptırılan ve M.Oltan Sungurlu'nun adının verildiği Baro açılışını Gümüşhane Başsavcısı Said Serhan Hançerkıran'la birlikte yapan Metin Feyzioğlu, HSYK seçimleri için 'bir tarafın kazanması için değil bağımsız bir yargının oluşması için' çalışılması gerektiğini bildirdi.

Baronun açılışında konuşan Gümüşhane Bayburt Bölge Baro Başkanı Av. İsmail Taştan, 1974 yılından bu yana hukukun üstünlüğüne ve adalete saygılı bir şekilde hizmet verdiklerini, tesisin baroya kurumsal olarak güç kattığını belirtti.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Gümüşhane'nin doğası ve insanının açık sözlü olduğunu belirterek başladığı konuşmasında Türkiye'de hukukçuların en büyük sorununun hukukun üstünlüğünün sağlanamaması olduğuna değindi. Baronun 14 aylık sürede çalışmalarını anlatan Feyzioğlu, önümüzdeki 5 yıl içinde 43 bin yeni avukatın saflarına ekleneceğini kaydederek, bunun sınavla olması gerektiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin emredici kararına rağmen avukatlık sınavına karşı iktidarın direndiğini, zabıt katibi olurken sınav yapılırken avukat olurken sınav yapılmamasını eleştiren Feyzioğlu, geçtiğimiz günlerde başörtüsü için açtıkları dava için sorulan bir soru üzerine, şunları söyledi: "Devlette rövanş almak küslük kırgınlık olmaz. Devlet adamlığı nedir biliriz. Hiç bir şekilde makamlara kırgınlığımız olmaz. Türban meselesinde hiçbir şekilde insanların kıyafetine karışmayız. Herkesin istediği gibi giyinmesine yaşamasına özgürlüğün verilmesine şart koşarız. Açtığımız dava yönetmelik değişikliğinden sonra 9 yaşındaki kız çocuklarının ilkokullarda ortaokullarda örtünmesine ilişkin bir davadır. Bugün Türkiyede hanımlarımızın örtünme özgürlüğü tehdit altıda değildir. Aksine örtünmek istemeyenlerin üzerinde baskı vardır. İfrat, tefrit konusunu önceki Cumhurbaşkanımız ile de görüştüğümüzde belirttim. Dün başörtüsü takanın derecesi yükselmezken bugün baskı gördüğünü söyleyenlerin diliyle yeni bir baskı döneminin başlamasına hepimiz karşı çıkmasını bekliyorum. Şöyle ki bugün başörtüsü takmayan yargı ve emniyet camiasında yükselemez hale geldi. Başını örtmek istemeyen kız çocuklarının zorla örtmesine zorlayacağını söylüyorum. Bugün Türkiye özgür bir ülke değildir. İnsanların kılık kıyafetine devlet karar veriyor."

"Türkiye'de askeri yönetimlerin diktasından şikayet ettiğimiz ortamdan başka bir diktaya doğru gidiyoruz" diyen Feyzioğlu, 12 Eylül'le hesaplaşmanın 90 yaşını aşmış 2 kişiye dava açmakla mümkün olmayacağını bildirdi.

Dünyanın HSYK seçimlerini izlediğini kaydeden Feyzioğlu, "Yargı siyasi bir siyasi gücün eline geçerse o ülkede hukuk güvence kalmıyor. İnsanların gelecek adına endişesi olur. İlk defa biz sanki siyasi partilerin katıldığı bir seçime giriyoruz." dedi.

Yargının siyasi iktidarın veya bir başka gücün elinde olmasına izin verilmemesini söyleyen Feyzioğlu, "Yargının bağımsız tarafsız adil yargılama yapabilen bir hale gelmesi için çalışılması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin anayasa değişikliğine ihtiyacı olduğuna değinen Feyzioğlu, hükümetin kafasındaki RTÜK modelinin HSYK'da uygulanırsa bugünkü yargıyı da insanların arayacağına kaydetti. Feyzioğlu, öyle bir şey olursa hakimlerin siyasi partilerin ilçe başkanlarının önünde önünü ilikleyeceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.