Fetih ufku şart

Fetih ufku şart

Fetih kutlamaları hakkında konuşan AGD Şube Başkanı Mehmet Parlak, “Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında dünyanın yönünü değiştirecek büyük bir fetih ortaya koymuştur. Bu ufku gençlerimize vermemiz gerekiyor” dedi

İstanbul’un Fethi’nin 563. yıldönümü bugün ve yarın düzenlenecek etkinlikler ile kutlanacak. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) mensupları ve Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gidecek gençler, sabah namazında Ayasofya Meydanı’nda buluşacak. Konya’dan yaklaşık 100 otobüslük bir katılım olurken Türkiye genelinden 1 milyona yakın kişinin bu etkinliğe katılması bekleniyor. Bugün ikindi saatlerinde ise Kocaeli İsmetpaşa Stadyumu’nda dünyadan pek çok Müslüman ülkenin temsilcilerinin katılımıyla Fetih ve Gençlik Şöleni gerçekleştirilecek. Yarın ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikapı Miting alanında bir kutlama programı düzenlenecek.

AGD Şube Başkanı Mehmet Parlak, AGD’nin her yıl düzenlediği fetih etkinlikleri ve fethin önemi üzerine açıklamalarda bulundu. İstanbul’un fethi ve diğer fetihleri tarihimizde çok önemli yerlere sahip olduğunu ifade eden Parlak, “Fetihler bize ufuk verir. İlk fetih Mekke’nin fethi, fatih de Hz.Muhammed’dir (S.A.S.). Biz fethi de fatihliği de peygamberimizden öğreniriz. Efendimiz, ‘İstanbul’u fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir’ buyurmuşlardır. Dolayısıyla gençlerimize de bir Efendimiz’in hayatını yaşattırmak, onun fetihe verdiği önemi hatırlatmak bu programları yapıyoruz” dedi.

4-3.20160528101609.jpg

FATİH BİR İŞGAL DEĞİLDİR

Bu etkinlikler ile gençlere de bir model sunulduğunun altını çizen Parlak, şöyle konuştu: “Fatih Sultan Mehmet Han 21 yaşında İstanbul’u fethetti. Biz 20-21 yaşındaki bıyıkları yeni terlemiş üniversiteli gençlerimize çocuk diyoruz fakat 21 yaşında bir komutan bir padişah, bir sultan, dünyanın yönünü değiştirecek büyük bir fetih ortaya koymuştur. Bu ufku gençlerimize vermemiz gerekiyor. Fatih’i, fetih şuurunu anlatmamız lazım. Fethin bir işgal olmadığını, fethin insanların kalplerini açtığını ve İslamca bur kucaklama olduğun gençlerimi ve dünyaya anlatmamız lazım. İstanbul’un fethini de bizlere başta Efendimiz (S.A.S.) sonra Fatih Sultan Mehmet, daha sonra da Erbakan Hocamız bize miras olarak bırakmıştır. Rahmetli Erbakan hocamız Fetih programlarına çok önem vermiştir. İstanbul’un fethi vasıtasıyla İslam Birliği toplantılarını da gerçekleştiriyordu. Şu anda da 2 gündür dünyadan İslam liderleri İstanbul’da toplantılar yapılıyor. Sadece yerel, bu ülkeyi kapsayan değil, tüm İslam alemini, dünyayı etkileyen bir fetih olmuştur. O dönem Bizans içinde yaşayan halk o kadar zulüm görmüştür ki,  “Biz İstanbul’da (Konstantiniye) bir papaz külahı görmektense Osmanlı sarığını görmeyi yeğleriz’ diyorlardı ki böyle bir ortamda İstanbul’un fethi gerçekleşti.”

GENÇLERE GÜZEL MODELLER SUNMALYIZ

Günümüzde çocukların model aldığı karakterlerde yanlışlıklar olduğuna işaret eden Parlak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir keloğlan diye karakter gösteriliyor, devamlı yalan söylüyor. Ben-ten, örümcek adam vesaire gibi karakterlerle çocuklar küçük yaşlardan itibaren belirli noktalara getiriliyor. Önceki dönemlerde de Rambo’lar, Jackie Chan’lar gibi karakterleri ortaya koydular. Şu anda dünyada diziler ile pek çok karakterler ortaya konuluyor. Bunlar bizi yansıtan karakterler değil. Başta bütün peygamberler bizim kahramanlarımızdır. Ona tabi olan Sahabe bizim kahramanlarımızdır. Dönemlerinin en büyük maddi ve manevi fetihlerini yapmışlardır. Sultanlarımız, fatihlerimiz bizim model insanlarımızdır. Bu fatihleri yeniden biz gençlerimize anlatmamız lazım. Hayali karakterler, İslami, tarihi yönden bizle bağdaşmayan karakterler model olarak sunuluyor. Fetih ufkunu biz gençlerimize yeniden yaşatmış oluyoruz. Bu programların yapılış amacı yeni Fetihlere ihtiyacımız olduğu içindir. Şam, Bağdat, Güneydoğu, Üsküp, Viyana, Mısır fetih bekliyor, dünyadaki tüm coğrafyalar fetih bekliyor. Bir vesile ile Müslüman coğrafyalar sindiriliyor, ruh kökünden uzaklaştırılıyor. İstanbul düştükten sonra bunlar meydana geldi. İstanbul 3 kıtaya hakim olduğu için bir başkenttir. Osmanlı’nın en büyük mirası İstanbul’dur. Fethin başkenti İstanbul’dur. O metropol şehir sıradan bir şehir değil, dünyaya medeniyet yayan bir şehir olarak baktığımız için hocamız İstanbul’da 8 Müslüman ülkenin liderlerini toplamış ve İslam Birliği toplantısı yapmıştır. Yeni fetihlere ihtiyaç var.”

FETİH GÖNÜLLERİ KAZANMAKTIR

Fetihleri bu dönemde toprak almak olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu söyleyen Parlak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında bu eskiden de böyleydi. Fetih demek insanların gönüllerini kazanmak demektir. Bu dönemde bu daha da ön plana çıktı. Fetih şuuruna sahip Müslümanların bir araya gelmesi lazım. Dünyadaki politikaları ABD ve İsrail üzerinden değil de kendi inanç değerlerine, bölge ve halklarına göre yeniden tanzim etmeleri lazım. Bu şuuru nasıl kazandırabilirin derdindeyiz. Yeni fetihler olacak inşallah fakat bu kolay olmuyor tabii ki. Fatih Sultan Mehmet, Bizans gibi o zamanın süper gücünü 28 defa muhasara neticesinde fethi gerçekleştirmiştir. Bu fetih nasıl gerçekleşiyor, karadan gemiler yüzdürülerek gerçekleştiriliyor, tarihe geçiyor. Şimdi Avrupa tarihçileri Fatih’i araştırıyor. O küçük yaşlardan itibaren bir fetih sevdası ile yetişmiştir. Fethin en büyük sembolü Ayasofya’dır. Ayasofya’yı Sultan fatih, kendi parasıyla vakfetmiştir. Hatta bedduası vardır. ‘Kim ki Ayasofya’yı Cami vasfından geri getirirse, Allah’ın, meleklerin ve tüm insanlığın laneti üzerine olsun’ diye. Ne yazık ki 1934’den beri Ayasofya mahzun bir şekilde duruyor. Ayasofya yeniden cami olarak açılması lazım. Ayasofya’nın mahzunluktan kurtarılması lazım. İslam galebe çalmışsa, bunun bedelini ödemişsek orası cami olarak yeniden ibadete açılması lazım. Geçtiğimiz yıllarda fethin yıldönümünde sabah namazında 10 binlerce genç ile Ayasofya’da namaz kıldık. Bu sene de 1 milyon gencimiz ile birlikte Ayasofya’da olacağız. Daha sonra Kocaeli’de dünyadan misafirlerle fethi kutlayacağız. Biz Konya’dan bu etkinliklere 100 otobüs ile katılıyoruz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.