Festivale katılım artacak

Festivale katılım artacak

“Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali” 20 Nisanda başlıyor. Festivale Rusya Federasyonu'na bağlı Türki Cumhuriyetlerden bu yıl da katılım olmayacak. Tiyatro Müdürü Ferdi Dalkılıç, “Katılım önümüzdeki yıllarda artacak” dedi

20-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 10. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'ne Rusya Fedarasyonu'na bağlı Türki Cumhuriyetlerden bu yıl da katılım olmayacak. Önceki yıllarda Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşya, Dağıstan gibi Türki Cumhuriyetlerin katıldığı festivale katılımcı ülkelerin her sene azalması gözlerden kaçmıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası festivale gölge düşmüş, 2015 yılında 9 ülkenin katıldığı festivale 2016 yılında 6 ülke katılmıştı. Bu yıl da festivale katılan ülke sayısı 5’te kaldı. Bu yıl festival, Kazakistan, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gagavuzyeri’nden (Moldova) tiyatrocular katılacak. Geçtiğimiz yıl festivale, Azerbaycan, Bulgaristan, Moldova, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) ve Irak'tan katılım olmuştu. Konya Devlet Tiyatrosu yetkilileri geçtiğimiz yıl, Türki Cumhuriyetler'den katılım düşük olduğunu kabul etmiş, bunu Rusya'daki Türki Cumhuriyetlere izin çıkmamasına bağlamıştı.

KATILIM İLERDE ARTACAK

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Ferdi Dalkılıç ise yaptığı açıklamada 30 ülkeye festival ile ilgili duyurumun yapıldığını ve çalışmaların istendiğini kaydederek, “Gelen başvurular içerisinde standartlarımıza uygun olanları seçiyoruz. Bu yıl 5 ülkeden çalışmayı seçtik. Ülkelerle yaşanılan sorun gibi bir durum söz konusu değil” dedi. Festivalin ismini de değiştirdiklerini belirten Dalkılıç, “Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler’ ifadesini festivalden çıkardık. Önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımlı, daha fazla ülkeye ulaşabileceğimiz bir festival olacak. Katılım artacak” ifadelerine yer verdi.

MARKA ŞEHİRE KATKI SAĞLIYOR

Her yıl gerçekleştirilen festival Konya için de pek çok açıdan önemli bulunuyor. Festival hakkında Devlet Tiyatroları tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan Konya, aynı zamanda Anadolu'nun en eski yerleşim alanıdır. Kent içinde ve çevresinde adım attığınız her alanda tarih öncesi dönemden başlayarak Hitit, Lydia, Pers, Büyük İskender ve Roma dönemine ait gizemli bir nefesin sizinle birlikte bu büyük kente yüzyıllar öncesinden merhaba dediğini duyarsınız. Bizanslılar döneminde ‘İconyum’” olan kentin adı daha sonra yıllar içinde değişerek Konya olmuştur. 10. yüz yıldan başlayarak uzun yıllar Anadolu Selçukluları'nın merkezi olan Konya; müziğin, bilginin ve güzel sanatların da merkezi haline gelmiştir. Konya hoşgörü ve toleransın ana vatanıdır. Mizahı ve hoşgörüyü hayatı ve hikâyelerinde ölümsüzleştiren Nasrettin Hoca ve sanki aynı hoşgörü ve toleransı devam ettiren büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi uzun yıllar Konya’da yaşamış dünyaca ünlü şahsiyetlerdir. Konya zengin tarihi dokusu içerisinde Karamanlılara da ev sahipliği yapmıştır. Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeyi ilk resmi dil ilan eden ulusun temsilcisidir; yani Türk dilinin resmi dil olarak doğuşunun bu topraklardan olduğu kabul edilmektedir. 13 Mayıs 1277 yılında, 'Bugünden geru divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil konuşulmayacaktır' diyen Karamanoğlu Mehmet Bey, millet olarak birlikte yaşamanın ilk şartının dil birliği olduğunu vurgulamıştır. Konya Devlet Tiyatrosu, gelişen ve değişen Konya ilinin kültürel anlamda da gelişmesine katkı sağlamak amacı ile Devlet Tiyatroları, Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'ni başlatarak, Konya'nın bir marka şehir olma yolundaki çabasına büyük katkı sağlamıştır." denildi. 

HÂLİD ŞEN

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.