Ferguson Olayları Amerikalıları Böldü

Ferguson Olayları Amerikalıları Böldü

Amerikanın saygın araştırma kuruluşlarından Pew Research, Amerikan halkının Ferguson’da, polisin 18 yaşındaki siyahi genci, silahsız olmasına rağmen 6 kurşunla vurarak öldürmesi olayıyla ilgili kesin hatlarla bölündüğünü ortaya çıkardı.14-17...

Amerikanın saygın araştırma kuruluşlarından Pew Research, Amerikan halkının Ferguson’da, polisin 18 yaşındaki siyahi genci, silahsız olmasına rağmen 6 kurşunla vurarak öldürmesi olayıyla ilgili kesin hatlarla bölündüğünü ortaya çıkardı.

14-17 Ağustos tarihleri arasında 1000 yetişkinle yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 44’ü olayın ırka ilişkin bir konu olduğunu ve daha fazla tartışılması gerektiğini belirtirken; yüzde 40’ı konunun hak ettiğinden fazla ilgi gördüğünü düşünüyor.

Araştırmaya katılan siyahların yüzde 80’i konuyu bir ırk meselesi olarak gördüğünü ortaya koyarken, yüzde 18’i aynı şekilde düşünmüyor. Beyazların ise yüzde 47’si söz konusu olayın gereğinden fazla ilgi gördüğünü düşünürken, yüzde 37’si bu görüşe katılmıyor.

Amerikan halkı polisin reaksiyonu konusunda da bölünmüş durumda. Siyahların yüzde 65’i polisin silahla karşılık vermesini çok aşırı bulurken; beyazların yüzde 33’ü de polisin aşırıya gittiğini, yüzde 32’si ise polisin doğru yaptığını düşünüyor.

Araştırma, olayla ilgili soruşturmaların güvenilirliği konusunda ırksal bir bölünme olduğunu da ortaya koyuyor. Beyazların, yüzde 52’si soruşturmanın adil bir şekilde yürüyeceğine inanırken, siyahlarda bu oran yüzde 18. Bununla birlikte siyahların yüzde 76’sı soruşturmadan çok az, yüzde 45’i ise hiç umudunun olmadığını belirtti.

Ferguson’daki olay siyasi yöneliş ve yaş bazında da Amerikan toplumunda çok farklı değerlendiriliyor. Demokratların yüzde 62’si konunun ırksal bir mesele olduğunu kabul ederken, sadece yüzde 21’i gereğinden fazla büyütüldüğünü düşünüyor. Cumhuriyetçiler de ise bu durum tam tersi eğilim gösteriyor. Cumhuriyetçilerin yüzde 61’i konunun çok fazla ilgi gördüğünü ifade ederken, sadece yüzde 22’si konunun ırksal bir mesele olduğunu ve daha fazla tartışılması gerektiğini düşünüyor.

30 yaş altı Amerikalıların yüzde 55’i konuyu ırksal bir mesele olarak görürken, yüzde 34’ü aynı görüşte değil. Yaşları 65 üzeri Amerikalıların yüzde 40’ı konuyu ırksal olarak görürken, yüzde 44’ü ırk konusunun gereğinden fazla gündeme geldiği görüşünde.

Polisin davranışı konusunda Demokrat ve Cumhuriyetçiler’de de ciddi görüş ayrılıkları mevcut. Cumhuriyetçilerin yüzde 43’ü polisin davranışını doğru bulurken, sadece yüzde 20’si aşırıya kaçıldığını düşünüyor. Demokratlarda ise bu durum neredeyse tam tersi. Demokratların yüzde 56’sı polisin aşırıya kaçtığını, yüzde 21’i ise polisin doğru yaptığını düşünüyor. Cumhuriyetçilerin yüzde 65’i soruşturmaya güvenirken, bu oran demokratlarda sadece yüzde 38.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.