Fergana unutulmaz

Fergana unutulmaz

1989 yılının Haziran ayında Rusların kışkırtmasıyla Özbekistan'ın Fergana bölgesinde Ahıska Türklerine yönelik gerçekleştirilen katliamın acıları hala devam ediyor. Ahıska Türkleri, "Fergana soykırımı unutmayacağız" diyor

1989 yılında Özbekistan'da Ahıska Türkleri'ne gerçekleştirilen katliamın üzerinden 29 yıl geçti. Ahıska Türkleri yaşanan acıları unutmuyor. Rusların da kışkırtmasıyla Ahıska Türkleri kitlesel göçe maruz bırakıldıb. Evleri yakıldı, malları talan edildi. Rusların Türkü Türke kırdırma projesi Özbekistan'da başarılı oldu. Ahıska Gençlik Genel Sorumlusu Ramil Guseynov, Ahıska Türkleri'nin son 70 yılda iki defa büyük zulme maruz kaldığını belirterek, yaşanan acıları asla unutmayacaklarını söyledi.

ERMENİ VE RUS DOKTORLAR İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ

Fergana olaylarının kendileri için ikinci bir soykırım olduğunu kaydeden Guseynov, "1989 senesinde Ermeni ve Ruslar kaos fırsatından yararlanarak tıpkı Osmanlı döneminde yaptıkları gibi Ahıskalı Türklere karşı soykırım planlarını gerçekleştirmeye başladılar. O dönem hastanelerden birinde görev yapan ermeni asıllı bir doktor ‘Bizler hastanelere getirilen yeni doğan Türk çocuklarına yanlış aşılar uyguladık ve bilinmeyen hastalık süsü vererek çocukların ölümlerine sebep olduk’ şeklinde gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu. Ne tesadüftür ki 1989 senesinde Özbekistan’da doğan çocuklarımız aşı yapıldıktan günler sonra nedeni belirsiz yüksek ateşli hastalıklar yüzünden ölüyorlardı. Toplu şekilde hastalıktan ölen çocukların sadece Ahıskalı olması Ermeni doktorun iddalarının kesin kanıtıdır" dedi.

3-3-026.jpg

FACİA DEĞİL SOYKIRIMDIR!

"Özbekistan’ın Fergana vadisinde baş vermiş bu kanlı olaylar sadece facia gibi gösterilse de biz yaşanmış bu acı gerçeğin soykırım olduğunu biliyoruz" diyen Guseynov, şunları söyledi: "Gözleri nefretten dönmüş Özbek Türkleri, içlerinde bulunan Ermeni ve Ruslardan, hapishanelerden çıkarılmış mahkumlardan oluşan propaganda gruplarına katılarak Ahıskalı Türklerin yaşadıkları evlerin kapılarına, duvarlarına çarpı işaretleri çizmiş, ikinci defa geldiklerinde öldürecekleri ikazında bulunmuşlardı.  Ne yazık ki planlaştırılan o kara gün gerçek oldu. Olayın bir gün sonrasında Ahıskalı Türklerin yaşadıkları evlere sopalar, molotoflar, taşlar ve ateşli silahlarla saldırı yapılmış, evler insanlarla beraber yakılmış, savunmasız yakaladıkları gelinlere, kızlara, kadınlara tecavüz edilmiş, tecavüz edilenler psikolojik travmalar yaşamış, bazıları intihar ederek canlarına kıymışlar ) hamile kadının karnındaki bebeği annenin karnını kesip çıkartarak öldürmüştür.

sokaklarda okullarından, işlerinden dönerken vahşice dövülerek katledilmiştir. Dönemin Sovyet polisi ve askerleri olayları gördükleri halde müdahele etmemiş, televizyonda olay ‘Pazar Tartışması’ başlığıyla yayınlanmıştır."

TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZ

Fergana olaylarında 100 bin Ahıskalı'nın yurtların sürüldüğünü kaydeden Güseynov, " Tarihimize kanla yazılmış fergana faciasında onlarla sivil halkımız katledilmiş, 100 bin Ahıskalı Türk soydaşımız (Benim ailem de dahil) Özbekistan’dan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Rusya’ya malını, mülkünü, işini bırakarak mecburi göç etmiştir. Böylece Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra sınır ötesinde kalan Ahıskalı Türkler tarihte ikinci sürgünlerini yaşamıştır. Gayemiz Ahıskalı Türklerin Türkiye’de “göçmen” gibi yanlış algıyla tanınmasını önlemek, halkımızın sıkıntılarını, sürgün sürecini TC yetkililerine duyurmak ve Türk halkına aynı soydan, aynı yöreden olduğumuzu anlatmaktır. Biz Ahıskalı Türkler göç etmiyoruz ki göçmen olalım, bizler ata baba vatanımız olan Türkiye’ye geri dönüyoruz.  Sorumlusu olduğum Ahıska Gençlik ekibim ve halkım adına Özbekistan’ın Fergana vadisinde Rus ajanlarının dolduruşuna gelen Özbek Türklerinin eliyle hayatlarını kaybeden canlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve olaya canlı şahit olanlara, aynı zamanda acıyı bizimle paylaşanlara sabır ve ihsan diliyor, tüm gençlerimizi tarihimize sahip çıkmaya ve yaşatmaya davet ediyorum."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum