Fed'den Faiz Kararı Açıklaması

Fed'den Faiz Kararı Açıklaması

Amerikan Merkez Bankası (FED), rekor seviyede düşük olan faiz oranlarını aynı oranda tutacağını açıkladı. FED’i böyle bir karara götüren neden ise beklentilerin altında gelişme gösteren ABD ekonomisi olarak gösteriliyor. FED, ücret...

Amerikan Merkez Bankası (FED), rekor seviyede düşük olan faiz oranlarını aynı oranda tutacağını açıkladı. FED’i böyle bir karara götüren neden ise beklentilerin altında gelişme gösteren ABD ekonomisi olarak gösteriliyor.

FED, ücret artışı, uzun vadeli işsizlik, enflasyonun kontrol altında tutulması ve iş piyasası ile diğer ekonomik göstergelerin tutarlı görünüm kazanıncaya kadar sıfıra yakın seviyede faiz oranlarını tutmayı planladıklarını söyledi.

Merkez bankası, tahvil alımlarını sona erdirdikten sonra "önemli bir süre için" kısa vadeli faiz oranlarının da düşük ve sabit tutulacağı sinyalini verdi. FED’in faizleri yükseltmemesine ilk tepkiler piyasadan olumlu geldi. FED’in faiz oranlarını düşük tutacağını açıklamasının ardın New York Borsası artış gösterdi.

FED, izleyeceği politikayı belirlemek için yaptığı son toplantısında uzun vadeli düşük faizli borçlanma oranlarını sabit tutmak amacıyla da 10 milyar dolar daha tahvil alımında kesintiye gideceğini duyurmuştu.

FED toplantısının arifesinde finans dünyası ‘‘önemli bir süre’’ ifadesi için adeta alarma geçmişti. Finans dünyasını, anahtar kelime olan ‘‘önemli bir süre’’ (considerable) daha faiz oranlarını sıfıra yakın tutacağı yolundaki FED’in açıklaması rahatlattı.

Ekonomi uzmanlarının genel kanısı; FED’in, 2015 yılının ortalarına kadar faiz oranlarını yükseltmeyeceği. Ancak ABD ekonomisinde beklentilerin üzerinde olumlu gelişme yaşanırsa faiz oranlarının arttırımına FED’in mart ayında da gidebileceği de ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.