Faturası ağır oldu

Faturası ağır oldu

Önceki gün Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisi Konya ekonomisini de olumsuz etkiledi. Ulaşım ve iletişim dururken, küçük esnaf ise siftah etmeden dükkan kapattı. Sanayi tesislerinde üretimde düşüş yaşandı

Önceki gün ülke genelinde etkili olan elektrik kesintisi Konya'da da hayatı felç etti.  Tramvaylar gün boyunca çalışmadı. Ulaşımın yükünü otobüsler ve dolmuşlar çekti. Birçok yerde trafik ışıkları çalışmadığı için trafik ekipleri tam mesai yaptı. Trafikte zaman zaman uzun kuyruklar oluştu. En büyük zararı ise esnaf ve Konya sanayisi gördü. Elektriğin doğrudan etkilediği sektörler büyük zarar gördü. Vatandaş ise elektrik kesintisine hazırlıksız yakalandığı için bakkallardan mumlar aldı. Önceki gün bakkalların en çok mum sattığı öğrenilirken, jeneratör satışlarında da patlama yaşandığı edinilen bilgiler arasında yer aldı. Tatlı su çeşmesine de akın eden vatandaş evine çok sayıda ekmek aldı. Geçmiş yıllarda elektrik kesildiğinde evine sadece mum alan vatandaş artık evine damacana damacana su götürmeye, çok sayıda ekmek almaya başladı. Gıda sektöründe faaliyet gösteren esnaf ise ürünlerin ısınını koruyamadığı için çöpe atmak zorunda kaldı

ENERJİ GÜVENLİĞİNDEKİ AÇIKLAR KAPATILMALI

Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerini değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi MemişKütükcü, yaşanan kesintiden dolayı Konya sanayisinde de üretimin durduğunu, Türkiye’nin enerji güvenliği konusundaki açıklarını mutlaka kapatması ve yerli kaynaklara yönelmesi gerektiğini söyledi. Elektrik kesintilerinin sanayide üretim kayıplarına yol açtığını ifade eden Kütükcü, “Kesintiden dolayı Konya Organize Sanayi Bölgemizde ve şehirdeki diğer sanayi bölgelerimizde üretim yapılamadı. Ülke genelinde yaşanan bu elektrik kesintisinin çok ciddi bir şekilde kritiği yapılarak, enerji güvenliği konusundaki açıklar kapatılmalıdır" dedi.

"Sanayimizin en önemli ihtiyacı kaliteli ve sürekli enerjidir" diyen Başkan Kütükcü şunları söyledi: "Türkiye bir an önce enerji çeşitliliğini artırmalı,  yerli kaynaklarla; özellikle termik santral ve güneş enerjisi yatırımlarını yaygınlaştırarak kendi enerjisini üretmelidir. Konya Karapınar’da bulunan 1.8 milyar ton linyit rezervi ve 4.400 MW termik santral potansiyeli ile bölgenin yüksek güneş radyasyonu Türkiye için bir fırsat sunmaktadır. Bu konuda her türlü spekülatif söylemden uzaklaşarak, reel, en kıymetli varlıklar olarak insan ve çevre aktörünü de elbette koruyarak adımlar atmalıyız. Şu anda ülkemizde bu adımı atacak güçlü bir siyasi irade olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca zaman zaman yaşanan voltaj dalgalanmalarından dolayı da sanayicilerimizin ham maddeleri zayi oluyor.  Dolayısıyla maliyetler artıyor. Elektrik kesintilerinden organize sanayi bölgeleri de dahil olmak üzere tüm sanayicilerimizin olumsuz etkilendiği çok açık.”

KİMSE BÖYLE BİR ŞEYİ BEKLEMİYORDU

Konya Elektrikçiler Odası Başkanı Arif Yeşildağ, Türkiye'de buna benzer olayın en son 2007 yılında gerçekleştiğini söyledi. O yılda da 40 ilde elektrik kesintisinin yaşandığını belirten Yeşildağ, “Konya'da ve genel illerde yaşanan sorunlar birbirine yakın gerçekleşti. Bize de çok sayıda vatandaş ve oda üyelerimiz aradı. Olayın içeriğiyle ilgili çok bir ayrıntı verilmedi ve araştırmaların devam ettiği yönünde açıklama yapıldı. Teknolojinin hayatımıza ne denli girdiğini de yaşanan elektrik kesintisiyle görmüş olduk. Herkes bin anda eve hapsoldu. İletişim ve ulaşım kesildi. Hızlı tren ve tramvayın yanı sıra küçük esnaf da yaşanan kesintiden olumsuz etkilendi. Ekonomik açıdan Konya'nın olumsuz etkilendiğini düşünüyorum. Gıda işi ile uğraşan küçük esnaf gıdaların sıcaklığını koruyamadığı uçun zarar etti. Bu kadar uzun bir süre elektrik kesintisinin yaşanacağını kimse beklemedi. Telefon ile iletişim kurulamadı. Mağazalar karınlıkta kaldı. Jeneratör ise uzun süreli kesintilerde çok fayda sağlamıyor” dedi.

ELEKTRİKLER KESİLİNCE NE YAPMALI

Elektrik kesintisiyle ilgili yaşanan gelişmeleri takip ettiklerini ifade eden Yeşildağ, “Vatandaşımızı da şu konuda uyarmak istiyorum. Elektrik kesildiğinde vatandaşımız elektronik cihazların düğmelerini kapatmayı ihmal etmesinler. Çünkü trafodan çıkan ilk elektrik akımı oldukça kuvvetli oluyor ve cihazlara zarar veriyor. Elektrik gittiği anda düğmeler kapatılmalı. Bunun sadece uzun süreli bir kesintisi olmasına gerek yok. Vatandaşımız bundan sonra daha dikkatli olsunlar” diye konuştu. Elektrik sektörü hakkında da bilgi veren Başkan Yeşildağ şunları söyledi: “Türkiye elektrik sektöründe dışa bağımlı olduğu için doların yükselmesi bizi olumsuz etkiledi. Dolar yükselince elektronik cihazların da fiyatı otomatikman yükseliyor. Ancak bu yükselmeye rağmen elektrikçinin işçilik fiyatı sabit kalıyor. Vatandaş da seyyar tezgahlar ucuz olduğu onu tercih ediyor. Ancak elektrikli cihazların ucuz oluşu faciaya neden olabiliyor. Ucuz olduğu için kalitesiz oluyor ve herhangi bir garantisi olmuyor. Vatandaşımız tanıyıp bildiği yerden alışveriş yapmalı ve güvenlikleri açısından oda üyelerimize işlerini yaptırmalı.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.