Fatura ağır oldu

Fatura ağır oldu

Son günlerde yaşanan trafik kazalarının faturası ağır oldu. Son iki haftada Konya'da dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında 20'ye yakın kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı

Türkiye'de trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaş hayatını kaybediyor. Dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazaları can almaya devam ediyor. Konya’da son iki hafta içerisinde yaşanan trafik kazalarında 20’ye yakın kişi hayatını kaybederken 30'ya yakın kişi de yaralandı. Konya Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında 5. sırada, ölümlü trafik kazalarında ise 3. sırada bulunuyor. Emniyet verilerine göre, Konya'da ölümlü kazalar Nisan ayında, yaralanmalı kazaların da Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yoğunlaştığı görülüyor. Ayrıca okulların kapanması, havaların ısınması ve yaya dolaşımının artması kazaları arttıran nedenlerin başında geliyor. Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığı ve buna paralel olarak sinir ve stresin arttığı öğrenildi. Uzmanlar, sürücülerin yaz saati uygulamasına henüz alışamadığına dikkat çekerek, bahar mevsiminin de etkisiyle reflesklerin azaldığını ve aşırı hız yapıldığını kaydetti.

SADECE 2 İLÇEDE 15 KİŞİ ÖLDÜ

Sarayönü'nde meydana gelen zincirleme kazada 7 kişi olay yerinde, 3'ü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken 11 kişi de yaralanmıştı. Kaza, Konya-Afyonkarahisar karayolunun 40. kilometresi Sarayönü yakınlarında meydana gelmişti. Afyonkarahisar istikametine giden Halil İbrahim Esen idaresindeki 33 CLB 16 plakalı TIR, bölünmüş yoldan karşı şeride geçerek Sarayönü'nden Konya'ya yolcu taşıyan Osman Demirkol'un (55) kullandığı 42 Z 4723 plakalı yolcu minibüsüne çarpmıştı. Karatay'da otomobille kamyonetin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında da 5 kişi yaşamını yitirdi. Kaza, Karatay Bakırtolu ve Hayıroğlu Mahalleleri arasında bulunan Kanal Boyu’nda meydana gelmişti. Akşehir yakınlarında meydana gelen trafik kazasında 2 otomobilin çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Çeltik'te bir otomobilin su kanalına uçması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti. Derebucak'te iki kamyonetin kafa kafaya çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Kulu'da, hafif ticari aracın motosikletle çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı. Seydişehir'deki kazada 2 kişi yaralandı. Ereğli'dee un yüklü TIR’ın devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Kulu'da meydana gelen 2 ayrı trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Beyşehir'de son iki haftada meydana gelen 3 ayrı kazada 1’i polis memuru 11 kişi yaralandı. Geçtiğimiz gün Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde meydana gelen 3 ayrı trafik kazasında ise 6 kişi yaralanmıştı.

SÜRÜCÜLER SÜRAT YAPIYOR

Artan ölümlü trafik kazaları ile ilgili konuşan Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, havaların ısınmasından dolayı sürücülerin daha dikkatsiz araç kullandığını söyledi. Bundan dolayı hız kontrollerinin daha iyi yapılarak TEDES uygulamasının arttırılması gerektiğini kaydeden Çelik, “Bölünmüş yollar yapılarak, trafikte seyahat yapabilme biraz daha kolaylaştı. Buna bağlı olarak sürücüler, TEDES’in ve yol kontrolünün olmadığı yerde hız yapıyor. Aynı şekilde ticari araçlarda çalışan sürücülerin şartları iyileştirilmeli. Çünkü uzun yolculuklarda ve zor şartlar altında çalışıyorlar. 1 saniyelik hata felakete yol açabiliyor. Sonuç olarak hava ve yol şartları güzel olunca sürücüler hız yapıyor. Toplum olarak biraz acele etmeden dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

SÜRÜCÜLERDE DİKKATSİZLİK VAR

Medicana Konya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ak ise, yaz saati değişikliğinin dikkati dağıttığını söyledi. Trafik kazalarının bu aylarda artmasının tesadüf olmayacağını kaydeden Ak, “Geçmiş yıllarda aynı örnekleri görüyoruz. Saatlerin ileri alınmasından sonra insanların uyku düzeni değişiyor. Bunun üzerinde ciddi anlamda araştırma yapılmalı. Özellikle sabah saatlerinde bu uyumsuzluk karşımıza çıkıyor. İnsanlar tam olarak bu uyum sürecine alışamadı. İnsanlar artık baharın gelmesini fırsat olarak biliyor. Kış mevsiminden çıkıldığı için insanların üzerinde gezme enerjisi var. Fakat kısa sürede bunları yapmak istiyorlar. Kış mevsiminde daha çok toplu taşıma araçları tercih edilirken, bu mevsimde vatandaşlar kendi araçlarını kulanıyor. Buna bağlı olarak seyahat etme ihtiyacı doğuyor ve dikkatler dağılarak istenmeyen trafik kazaları ortaya çıkabiliyor. Diğer bir neden ise dikkat dağıtan depresyon, ve psikolojik rahatsızlıklar bu aylarda ortaya çıkıyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımında bu aylarda artış olduğu düşünüldüğünde kazalardaki artış düşürülemiyor” sözlerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.