Farklılıklar zenginliktir

Farklılıklar zenginliktir

Doç. Dr. Ertan Özensel, “Türkiye toplumunda var olan kültürel çeşitlilik ve zenginliğin, birbirinden etkilendiğini belirterek, “Farklılarımız sorun değil zenginlik olarak değerlendirilmelidir” dedi

İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği,  Bilgi Aktarımı Programları kapsamında, “Farklılıklar Sorunu ve Birlikte Yaşam” konusunu masaya yatırdı.   Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ertan Özensel, dernek merkezinde yaptığı sunumda, günümüz Türkiye’sinde hızlı toplumsal değişim, artan küreselleşme ve milliyetçiliğin yeniden yükselmesiyle farklılıkların bir arada yaşama yönelik ciddi sorunları ortaya çıkardığına dikkat çekti.
 
Bu sorunun Türk siyasal ve toplumsal yapısında belirgin hale gelmeye başladığını belirten Özensel, “21. yüzyıldan itibaren Avrupa Birliğine uyum süreci ve demokratikleşme talepleri, Türk toplumundaki farklılıkların ön plana çıkmasında itici rol oynamıştır” dedi. Yaşanan etnik ve kültürel farklılıklar sorununun, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütüncül yapısını bozmadan çözümlenebilmesinde toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünün altını çizen Özensel, konunun siyasal, ekonomik ve kültürel yönleri kadar, üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulması gereken ciddi bir toplumsal boyutunun da olduğunu vurguladı.  Özensel, bütün dünyanın başta etnisite problemi olmak üzere benzer sorunlarla yüzleştiğini belirterek, “Ulusların bütünlüklerini tehlikeye sokan bu gelişmelerin son örneklerini çeşitli ülkelerin referandum uygulamalarında açıkça görmekteyiz. 1995’te Kanada referandumunda  yüzde 0,4 farkla Qubec bölgesi Kanada’da kalmıştır. 18 Eylül 2014’de İngiltere İskoçya referandumunu gerçekleştirdi ve yaklaşık  yüzde 5’lik bir oranla İskoçya Britanya’da kalmıştır.  İspanya’da Katalanlar 9 Kasım 2014’de resmi olmayan halk oylaması yaptılar ve yüzde 80,76’sı bağımsızlık yönünde oy kullanmışlardır. Belçika’da Flamanlar ile Valonlar arasında etnik sorunlar kesintisiz olarak devam etmektedir. Korsikalılar Fransa’dan, Kuzey İtalya Güney İtalya’dan ayrılmak istemektedirler. Diğer kültürel farklılıklar ve azınlıklara yönelik çeşitli sorunlar devam etmektedir” diye konuştu. 
 
TARİH BOYUNCA BİRLİKTE YAŞADIK
Tarih boyunca birlikte yaşamanın güzel örneklerinin ortaya konduğunu belirten Özensel, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çok uzun asırlar, hiçbir ırksal, dinsel, dilsel ve kültürel temeli öncelemeyen bir coğrafya olduğu bilinen bir gerçektir. Hatta tarih boyunca birlikte yaşamanın güzel örnekleri ortaya konulmuştur. Sorunun çözümünde bu coğrafyanın gerçeklerini dışlamayan bir bakış açısına ihtiyacımız vardır. Geçmiş tecrübeler bize bunları çok net bir şekilde sunmaktadır. Hz. Peygamberin Medine Sözleşmesinden, Endülüs deneyimi ve son olarak Osmanlı tecrübesi, söz ettiğimiz sorunları çözmede bizim önemli örneklerimizdir. Diğer yandan modern dünyada, birlikte yaşama sorununa çözüm arayışında olan ve bu konuda azımsanmayacak mesafeler almış çeşitli toplumların tecrübeleri de, söz ettiğimiz modeli oluşturmada bize büyük katkılar sağlama kapasitesine sahip olduğu görülmektedir.” 
 
FARKLILIKLAR BİR BÜTÜN İÇİNDE VAR OLABİLİR
Özensel, herhangi parçanın (kültürel, etnik, mezhepsel vb. farklılık) bütünden ayrılmaya kalktığında gayet ince, zayıf ve dayanıksız hale geleceğini vurgulayarak, her parça ancak ana bütüne eklemlenerek varlığını sürdürmesi mümkün olduğunu belirtti.  Özensel şu değerlendirmeyi yaptı: “Aksi takdirde çok kısa sürede kopup parçalanması hatta yok olması kaçınılmaz görülmektedir. Dolayısıyla ana sarmaldan ayrılan her parçanın kendi başına varlığını sürdürmesi mümkün görünmemektedir. Çok uzun yıllar bir arada etkileşim ve paylaşım içinde varlıklarını sürdüren bu farklılıkların (etnik, dilsel, dinsel, mezhepsel vb.) bu halatın bir parçası olarak devam etme zorunluluğu görülmektedir. Dolayısıyla “halat” ve bir metafor olarak “Halat Kültür” (Rope culture), farklılıkların bir arada huzur ve barış içinde yaşaması için geliştirilecek yeni modelin sembolü ya da bir kavramsallaştırması olarak görülebilir.“   
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.