Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Fakir Gençlere Yardım

Fakir Gençlere Yardım

Yuvamız yazı serisi

Yardım, bir insanın hayatını devam ettirmede ihtiyacı olan şeylerden birini karşılıksız verebilmektir. Eğer bir karşılık bekleniyorsa yani karşılığında ondan bir mal veya hizmet şeklindeyse yapılan yardım olmaz, verilen şey bir ücret veya bir fiyat olur.
Yardımın yaygınlaştırılmasına yani daha çok insanın yardım yapmasına ve bu yardımı daha çok insanın kullanmasının sağlanmasına ise “yardım kampanyası” denmektedir.
İnsanın hislerini ve davranışlarını yakından tanıyanlar, yardım yapanın yardım alan karşısında gurur ve kibire kapılabileceğini, yardım alanın da yardım eden karşısında bir ezikliğe ve haysiyet kırıklığına düşebileceğini bilerek, yardım verenle yardım alanı karşı karşıya getirmemişler, her ikisinin arasında bu işleri organize eden bir yapının kurulmasını sağlamışlardır. Bu kuruluş sayesinde veren hayrını verir, alan da oradan hayrını alarak ihtiyacını giderecektir. Bu toplumda ki ekonomik gerilimleri sıfırlayan bir davranıştır.
Daha açık anlatmak gerekirse, bir taraftan fakir ve yoksul insanların zengin ve varlılıkların kölesi olmadığını aksine kardeş olarak bilinmesi gerektiği öne çıkarken, diğer taraftan fakir ve yoksul insanların zenginin parasına olan düşmanlığı ortadan kalkmaktadır.
Bunlar teorik bulgular değildir. Yüz yıldır devam eden kapital emek düşmanlığı, bunların adını söylersek kapitalizm ve komünizm ile bunlar arasındaki uzlaşmaz savaşlar, işte bu sosyal yapının kurulamaması ile ortaya çıkmıştır.
İslam, zenginle fakir arasında ki kardeşliği farz kıldığı (emrettiği) zekât’ta, sadaka-i fitirde, sadakalarda ve kefaretlerde ortaya koymakla kalmamış, zekâtın zenginlerden alınarak fakirlere verilmesinde “zekât amilleri” sınıfını ihdas ederek bu yardımların bir kurum aracılığıyla yürütülmesini emir buyurmuştur.

1.açili-hi̇lal-mavi̇-zemi̇n.jpg
EVLENECEKLERE YARDIM
1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminden sonra depremzedelerin yaklaşan kış şartlarından kurtarılmasını hedefleyerek kurulmuş olan Yuvamız, bugüne kadar evlendirdiği 156 kardeşimizin mutlu bir yuva kurmasına vesile olarak hayırların en güzelini yerine getirmeye çalışmış ve inşallah bundan sonra da getirmeye çalışacaktır.
Şimdi de “Evlenemeyen fakir gençlerin evlenmelerine yardımcı olalım” çağrısı ile yeni bir çalışma dönemine girmiş ve “YUVANIN KURULMASINA YARDIM ET” sloganıyla bir yardım kampanyası başlatmış ve yeni bir hayrın kapısını daha aralamış bulunmaktadır.
Bazı gençlerin; “Biz de bu milletin bir evladıyız. Ancak ne var ki imkânlarımız evlenerek bir yuva kurmaya yetmemektedir” şeklinde üzüntülerini beyan etmektedirler. Gerçekten de bu günkü ekonomik şartlarda asgariden bir yuvanın kurulmasının maliyeti çok yüksek olmakta ve gençlerimiz buna güç yetirememektedirler. Gelinlik çağına giren kızlarımız ve maddi imkânsızlıklar sebebiyle çeyizlerini hazırlayamamaktan şikâyetçidirler.
BEKÂRLIĞIN FELAKETİ
Ülkemizde imkânsızlıktan dolayı evlenemeyen gençlerin sayısı çok büyük rakamlara erişmektedir. Bu halimizle sanki nikâh’ın önünü kapatmakta ve Allah korusun zinanın yolunu açmaktayız. Sonra da bu toplumda yaşayan bizler, yapılan tecavüzlerden şikâyetçi olmaktayız. Adaletiyle bütün insanlığın örneği olan Hz. Ömer; “Bekâr bir genç gördüğümde doğabilecek şer’den dolayı tüylerim ürperir. Ömrümden üç gün kaldığını bilseydim, o üç gün için yine de evlenmek isterdim” şeklindeki sözü meşhurdur.
Atalarımız evlenemeyen geçlerin acısını ve sorumluluğunu omuzlarında hissederek buna çözüm aramışlar ve “evlenemeyen genç kızlara çeyiz vakfı” gibi vakıflar kurmuşlardır.
Bizler, gençlerimizin maddi imkânsızlıktan dolayı yuvalarını kuramamalarının acısını kalbimizde duyuyoruz ve onların evlenebilmeleri için gerekli olan maddi ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla bir yardım kampanyası başlatılmasına karar verdik.
Kampanyamız, “Ben de bir yuvanın kurulmasına yardımcı olacağım” diyen bütün hâyır sahiplerine açıktır ve süreklidir. Kampanyada maddi ve ayni yardım edeceklerin bir telefonla büromuzu arayarak veya e-mail adresimize not göndererek vermek istedikleri nakdi ve ayni yardımlarını kaydettireceklerdir. Bize başvuran ve evlenmek isteyen fakir bir gencimizi size hayır yönlendirerek hayrınızın yerine ulaşmasını sağlayacağız.
İLK HEDEF 100 GENÇ
Bir ilimizden büromuza müracaat eden ve vereceği nakdî ve/veya aynî yardımı ve miktarını kaydettiren bir hayır sahibine, öncelikle kendi ilinden müracaat edecek fakir bir gencin yararlanması için sağlanacak, o il’den bulunmadığı takdirde yakın yerleşim merkezlerinde ki gençlerin istifadesine sunulacaktır.
Kampanyamızda, evlendirerek yuvalarını kurmak istediğimiz fakir gençlerden hedefimiz 50 si delikanlı ve 50 si genç kızımız olmak üzere toplam 100 gence ulaşmak olacaktır. Bu rakamlara ulaşabilmemiz hayır sahiplerinin kampanyamıza gösterecekleri ilgiye bağlıdır.
Basın kuruluşlarını bu kampanyamızı halkımıza duyurmaya, hayır sahibi milletimizin de evlenemeyen fakir gençlerimizin elinden tutarak evlenmelerini sağlamaya davet ediyoruz.
 Yardım kampanyasının medya aracılığı, e-mail adresleri ve el ilanları ile halka duyurulmasında aşağıdaki metin kullanılmıştır.
 YARDIM KAMPANYASI
“Allah’ın emri Peygamberin kavli ile...” evlenmek isteyen fakir ve yoksul;
Delikanlılara, Mihir ve evlenme yardımları, genç kızlara Çeyiz yardımları yapınız.
Gençlere yardım yapmak isteyenler: Yapacağınız ayni ve nakdi yardımları büromuza yazdırınız. Size yönlendirdiğimiz gençlere yardımlarınızı veriniz. Nevzat Laleli (Genel Müdür)
 HAY-DER Hayırda Yarışanlar Derneği  [email protected]  
Maltepe, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 88/1...ANKARA Tel: 0.312. 229 47 75 – Faks: 230 51 25 Cep: 0.555.219 85 15

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR