Faizsiz de oluyormuş!

Faizsiz de oluyormuş!

Sayıştay denetim raporlarında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düştüğü borç batağı gözler önüne serildi. Büyükşehir Belediyesi 2017’de 106 milyon 544 bin TL faiz öderken Karatay Belediyesi faiz ödemedi. Tablo, ‘Faizsiz de oluyormuş!’ dedirtti

Sayıştay Başkanlığı’nın 2017 Konya Büyükşehir Belediyesi Denetim Raporu yayınlandı. Raporda, belediyenin, personel giderleri, faiz giderleri ve diğer giderleri ile gelirleri kalem kalem belirtildi. Ayrıca hesaplarda ve ihalelerde ve uygulamalarda uygulanmış yanlışlar tespit edilerek bir rapor halinde sunuldu. Konya’nın Merkez ilçeleri içerisinde ise sadece Karatay Belediyesi’nin denetim raporu yayınlandı. Raporlarda en dikkat çeken konulardan birisi Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ödediği faiz miktarında oldu. Raporda yer alan bütçe tablosunda Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı içerisinde 106 milyon 544 bin 419 TL faiz ödediği görülüyor. Karatay Belediyesi’nin raporunda ise faiz ödemesi bölümünde “0” rakamı yer aldı. Raporda Konya Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun ise 2 milyar 500 milyon lirayı aştığı görülüyor. Daha önce yapılan araştırmalarda Büyükşehir Belediyesi’nin ülke genelinde en borçlu 4. belediye olduğu ortaya çıkmıştı.

OTOPARK PARALARI OTOPARK YAPIMINDA KULLANILIR

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 personel giderleri 123 milyon 423 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri ise 800 milyon 440 bin TL olarak açıklandı. Denetim sonucu pek çok bulgu da raporda yer aldı. Raporda yer alan tespitlerden, “Konya Ovası Projesi Vadeli banka hesabından elde edilen faiz gelirlerinde belediyenin tasarruf yetkisi olmamasına rağmen belediyenin kendi geliri gibi kayıt altına alması” tespitine  Büyükşehir Belediyesi cevap olarak gerekli düzeltmenin yapıldığını belirtti. Diğer bir tespitte ise, “Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 592 taşınmazını ihaleye çıkmadan kira süresi uzatımı yoluyla kiraya verme yoluna gittiği tespit edilmiştir” denildi. 

Mevzuata aykırı olarak çeşitli dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisinin bulunduğu belirtilen raporda, Konya Büyükşehir Belediyesinin muhasebe kayıtları ve mali tablolarının incelenmesinde, Otopark Yönetmeliği gereği tahsil edilen otopark bedellerinin vadeli hesapta izlenmediği, Otopark Yönetmeliğinin 10’uncu ve 11’nci maddelerinde; otopark bedellerinin kamu bankalarından herhangi birinde açılacak otopark hesabına yatırılacağı, bu hesapta toplanan otopark bedellerinin belediye sınırları içerisinde yapılacak veya yaptırılacak otoparklar için kullanılması gerektiği belirtilerek, bu meblağın otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı hüküm altına alındığı belirtildi.

BEDESTEN PROJESİ’NE BÜYÜK YER AYRILMIŞ

Raporda Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi’nin ihalesi ve yapımı sonrası rakamlardaki çelişkiler uzun uzun ele alındı. Sayıştay denetçilerinin “Bedesten Çarsısı Sağlıklaştırması İkmal İnşaatı işinde, yaklaşık maliyette tespit edilen fiyata göre yüksek fiyat verilen bazı imalat kalemlerinin miktarlarının artırılması ve düşük fiyat verilen bazı imalat kalemlerinin hiç yapılmaması veya düşük miktarda yapılması ile yapılan iş ikmal inşaatı olmasına rağmen yaklaşık maliyete esas imalat miktarlarının gerçekçi tespit edilememesi ve yaptırılacağı ilan olunan imalatlarda veya imalat miktarlarında yüklenici lehine değişikliğe gidilmesi, ihtiyaçların daha uygun şartlarla sağlanarak, kamu kaynakların verimli kullanılması için mevzuatta yer verilen ihale sisteminden beklenen faydaların aksi sonuçlara yol açılmasına neden olmuştur. Nitekim sözleşme bedeli yüzde 50 artırılmış ve 15 milyon 404 bin 803 TL tutarında ek sözleşme yapılarak iş bitirilmiştir” tespitine ise Belediyenin cevabında özetle, “Dükkanların gece kapalı, gündüz mal ile dolmasından dolayı doğru ölçüm alınamadığı, keşiflerin kısıtlı imkanlarla yapıldığı,  Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğine göre anahtar teslim ihale yapılmasının olanaksız olduğu, ihalede yer alan malzemelerin uygulama sırasında oluşan değişimlerden, zorunluluktan dolayı değiştirildiği” ifadeleri yer aldı.

433 BİN LİRALIK OTOMOBİL RAPORA TAKILDI

Sayıştay’ın Karatay Belediyesi raporunda ise kanun hükümlerine aykırı olarak 433 bin 643 liralık Audi A6 marka otomobil alımı dikkat çekti. Raporda, “Yapılan incelemede; Karatay Belediyesi tarafından 12.10.2017 tarihli ihale kapsamında yabancı menşeli, 3000 cc silindir hacmine sahip 2017 model Audi A6 marka otomobilin 433 bin 643 TL bedelle satın alındığı ve söz konusu aracın Belediye Başkanı tarafından makam aracı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bütçe Kanunu ile öngörülen Azami Satın Alma Bedeli (50.400 TL) aşılmıştır. Dolayısı ile yabancı menşeli otomobil alamayacağı mevzuatta belirtilmiş olmasına rağmen söz konusu yasağa uyulmadığı, edinilecek taşıtın
silindir hacminin 1600 cc’yi geçmemesi gerekirken 3000 cc silindir hacimli araç tercih edildiği ve azami bedel aşılarak katma değer vergisi hariç 433 bin 643 TL bedelle otomobil satın alındığı görülmüştür” denildi.

Karatay Belediyesi’nin cevabında ise, “Bundan sonra makam hizmetine tahsis edilecek taşıt alımlarında  ilgili maddelere uygun işlem yapılması hususuna dikkat edilecektir” denildi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum