Faize 117 milyar yatırıma 65 milyar

Faize 117 milyar yatırıma 65 milyar

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk bütçesi delik deşik! Yeni Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesinde faize giden para yatırıma giden parayı ikiye katladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesinde faiz, yatırımı ikiye katladı. 2019 bütçesinde 65 milyar liralık yatırım, 117 milyar liralık faiz öngörülüyor. “Denk bütçe”ninyanından bile geçmeyen bütçede 880,4 milyar lira gelir, 961 milyar lira da gider öngörülüyor. Böylelikle bütçe, 81 milyar “açık vermeyi” hedefliyor! 

Bütçenin ilk gününden sonra tek tek bakanlık bütçelerinin görüşülmesine geçilecek. Bütçe görüşmeleri sürecinde partilerin grup toplantıları yapılmayacak. Bütçe takvimi ise 10 Aralık’taki tümü üzerindeki görüşmelerin ardından 11 Aralık’ta Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, MİT Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı bütçeleri görüşülecek. Daha sonra sırasıyla bakanlıkların bütçeleri görüşülecek. 21 Aralık Cuma günü ise bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak.

Ekonomideki krizin son dört aydır vatandaşın birinci gündemi olduğu ülkede, 2019 bütçesi için TBMM Genel Kurulu’nda 12 günlük maraton başlıyor. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi sisteminin ilk bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki detay görüşmeleri tamamlandıktan sonra Genel Kurul’a gelen bütçe mesaisi bugün başlayacak ve hafta sonu dahil 12 gün sürecek. Bütçe görüşmelerinin açılış ve kapanışını, İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için adı geçen TBMM Başkanı Binali Yıldırım yapacak. Bütçede dikkat çeken en önemli konu ise yatırım ve faiz kalemleri. Türkiye’nin büyümesi, üretmesi ve istihdam sağlaması için gerekli olan yatırımlara 2019 bütçesinde 65 milyar lira ayrılıyor. Ancak faiz kalemi ise bu sene iki kat artarak 117 milyara dayanmış durumda. Bu rakam aynı zamanda yatırım kalemlerinin de neredeyse iki katı. Bütçede harcamalar 961 milyar, gelirler 880,4 milyar olarak geçiyor.

12 GÜNLÜK MARATON BUGÜN BAŞLIYOR

Ekonomideki krizin son dört aydır vatandaşın birinci gündemi olduğu ülkede, 2019 bütçesi için TBMM Genel Kurulu’nda 12 günlük maraton başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki detay görüşmeleri tamamlandıktan sonra Genel Kurul’a gelen bütçe mesaisi bugün başlayacak ve hafta sonu dahil 12 gün sürecek.

FAİZE YATIRIM YAPILIYOR

Bütçede dikkat çeken en önemli konu ise yatırım ve faiz kalemleri. Türkiye’nin büyümesi, üretmesi ve istihdam sağlaması için gerekli olan yatırımlara 2019 bütçesinde 65 milyar lira ayrılıyor. Ancak faiz kalemi ise bu sene iki kat artarak 117 milyara dayanmış durumda. Bu rakam aynı zamanda yatırım kalemlerinin de neredeyse iki katı. Bütçede harcamalar 961 milyar, gelirler 880,4 milyar olarak geçiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.