Faiz tuzağına dikkat edilmeli

Faiz tuzağına dikkat edilmeli

Prof. Dr. Hamdi Döndüren, "Günümüz ticari hayatında faiz konusu ile her an karşı karşıya kalabiliyoruz, bu nedenle ticaret yaparken helal ve haram konularına çok dikkat etmeliyiz" dedi

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından mutat olarak düzenlenen toplantılara bu hafta KTO-Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren konuk oldu. MÜSİAD Konya Şubesi Toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansta “Müslüman Tacirin Güncel Meseleleri” konuşuldu. Konferansa çok sayıda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri katıldı.  Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka,  “İslami Ticaretin temelinde güven vardır. Yani Müslüman sözünün eri bir kişi olması gerekmektedir. Toplumda sağlıklı ticaretin oluşabilmesi için ön şart ahlaktır. Müslüman ahlaklı ticaret yapmakla yükümlüdür. Onun için Müslümanlar sözlerine güvenilen insanlar olmalıdır. “Bizi aldatan bizden değildir.” hadisi gereğince ticaretin adalet terazisinin de iyi tartılması gerekmektedir” diye konuştu.

ÇALIŞANLARININ HAKKINI VERMELİYİZ

Başkan Okka’nın konuşmasının ardından KTO-Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa geçildi. İslam’ın evrensel bir Din olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Allah’ın rızası gözetilerek yapılan ticaret ve çalışma bir ibadettir. Müslümanlar olarak hayatımızın her anında olduğu gibi ticaret hayatımızı da İslami esaslara göre düzenlemek zorundayız. Müslümanlar olarak ticaret hayatımızda da kılavuzumuz Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin Sünneti olmalıdır. Dini hassasiyeti olan işadamlarımızın aynı zamanda dini konularda da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Kim hangi alanda uğraşıyorsa kendi alanında acaba en güzelini nasıl yapabiliriz, nasıl ileri gidebiliriz diye bir çaba içerisinde olmalıdır. Hepimiz yaptığımız işin fıkhını, kurallarını en iyi şekilde bilmeliyiz. O alanda ilerledikçe Allah’ın sevgisi de arttığı hadislerle haber verilmiştir. Günlük hayatta en fazla karşılaştığımız problemlerden biri de alırken tam almaya çalışıyoruz ancak vermeye gelince güçlüysek eksik veriyoruz. Çalışanların gerçek hakkı bellidir ama tam hakkını hesaplayıp vermiyoruz. Belki de bereket oradadır. Onun içindir ki kazancınızın bereketi artması için çalışanlarınızın hakkını gözetmeden veriniz.  Bazı konularda hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Peygamber Efendimizin (SAV) Hadisi Şeriflerinde belirttiği gibi özellikle ticarette sözünde durmak oldukça önemlidir. Mâide Suresi 1. Ayet’te “Ey iman edenler! Akidleri tam olarak yerine getiriniz.” Verilen sözde sorumluluk vardır. Özellikle senede veya çeke imza attığınız zaman bu borcu zamanında ödemeye azmedersek Allah işlerimizi rast getirir" dedi.

HELAL VE HARAMA DİKKAT ETMELİYİZ

"Günümüz ticari hayatında faiz konusu ile her an karşı karşıya kalabiliyoruz, bu nedenle ticaret yaparken helal ve haram konularına çok dikkat etmeliyiz" diyen Prof. Dr. Döndüren, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İnsanların temel geçim kaynağı olan malların gereğinden fazla stoklanması ve gereğinden fazla stokta bekletilerek piyasayı darda bırakacak noktaya gelmesiyle birlikte asıl fiyatının çok daha üzerinde satışının yapılmasının yasak olduğu bir dinin mensupları olarak ekonomik hayatımızda dikkat etmemiz gereken pek çok konu vardır. Bunların başında ise faiz konusu gelmektedir. Faiz, çok dikkat etmemiz ve Müslümanlar olarak kesinlikle uzak durmamız gereken bir konudur. Dinimizin kesin hükümlerle yasakladığı faiz konusu günümüz ticaret hayatında iş adamlarımızın karşısına sıkça gelmektedir. İçerisine faiz bulaşmamış, her yönüyle helal yollardan elde edilen kazanç, Müslümanlar olarak bizleri hem bu dünyada hem de ahiret dünyamızda mutluluğa eriştirecek ve kazancımızı artıracak en önemli etkendir" Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka tarafından  KTO-Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.