Faiz bulaştırmayın

Faiz bulaştırmayın

Bankalar, her bayram döneminde olduğu gibi bu bayramda öncesinde bankalar cazip kredi teklifleriyle vatandaşı faiz tuzağına düşürüyor. İlahiyatçılar ise "Kredi çekerek, kurban kesmeyin kurbana faiz bulaştırmayın" uyarısında bulunuyor

Kurban Bayramı'na iki hafta kala bankalarda kredi yarışı başladı. Her banka farklı kredi oyunlarıyla vatandaşa mesajlar atıyor. “Bayramda ihtiyaç çok”, “Bayram tatiliniz bizden”, “Kurbanda faizleri düşürdük” gibi sloganlarla özendirici reklam yapan bankalar, vatandaşı İslam'ın kurallarından uzaklaştırıyor. Özel bayram kredileriyle avantajlı faiz oranı verdiklerini belirten bankalar, sözde küçük taksitlerle ödeme kolaylığı sağlıyor. Kurban Bayramı'nda masraflarla karşı karşıya kalan vatandaş, kurbanını faizli alıyor. Faizsiz olan kredilerin de olduğunu belirten Necmettin  Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, “Kurban ibadeti vacip bir ibadettir. Kurbanın vacip olması için kişinin zekat vermek ile mükellef olması gerekmektedir. Bu konuda ise malın üzerinden 1 yıl geçme hususu yoktur. Bu ibadeti yerine getirmek isteyen vatandaşımızdan bazıları bankalardan kredi çekmektedir. Kredi ile kurban kesmek faiz bulaşıyorsa caiz değildir. Ancak her kredi de faizli değildir. Faizin bulaşmadığı krediler ile kurban kesmek caizdir” sözlerini kullandı. Parası olmayan vatandaş, kurbanını kesebilmek için yine bankalardan taksitli ve faizli kredisini çekiyor. Kredi çekerken kredinin faizsiz olduğuna dikkat etmekte çok mühim. Canlı kilo şeklinde kurbanlık almak caizdir. Kesilecek olan hayvanın yaşını doldurmuş olması çok önemlidir. Yaşı dolmamış ise kurban ibadeti yerine gelmiş olmaz” dedi.

KREDİ KARTIYLA KURBAN KESİLİR Mİ?

Vatandaşın kurbanlığını kredi kartına taksit ile alabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Çeker şöyle konuştu, “Kurban kesmek vaciptir ve 81 gram altını olan herkes kurbanını kesmekle yükümlüdür. Eğer 81 gram altın değeri kadar parası yoksa da kurbanını kesebilir. Sevaba girer. Ama yoksa ve kesmez ise hiçbir şekilde sakıncası yoktur. İnsanlarımız ise o ruhu yaşayabilmek için durumu olmasa bile kurban kesmek istiyor. O sebeple de kredi kartına taksit çekiyorlar.  Kredi kartına taksit ile kurbanını kesebilecek bir kişi faize girmeden kurbanını kesebilir. Kredi kartına taksit ile kurban kesmek caizdir.  Ödeme gününü  geçirmeyin eğer geçirirseniz  faize girer ve bu da olmaz” şeklinde konuştu.

SURİYELİ MUHACİRLERE BAĞIŞ YAPIN

 Kurbanlıkları bağışlarken gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın önemine vurgu yapan Çeker, “Kurban bağışını doğru yere yapmak büyük önem arz etmektedir. Şehrimizde binlerce Suriyeli muhacir var bunlara öncelik verebilirsiniz. Ayrıca Kurban ibadetini yerine getirmesi için kurban parası da verebilirsiniz. Yurtdışına gönderebilirsiniz. Bu yapacağınız bağışlar en kıymetli sadakalarınız olacaktır” ifadelerini kullandı.  Kurbanda düve kesmenin doğru olmadığını kaydeden Çeker, “Düve kesmek yanlıştır. Erkek danalar dururken düve kesmeyin. Düveler hayvan neslinin devamını sağlamaktadır. Düve keserek hayvan neslinin devamını tehlikeye atmayın. Gebe hayvan kesmek çok sakıncalıdır. Kurbanlık alırkan mutlaka veteriner kontrolünden geçirin” uyarılarında bulundu.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum