Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Fahri Trafik Müfettişleri ve

Fahri Trafik Müfettişleri ve

Trafik kurallarına uymayanları belirleyerek gerekli cezanın da verilebilmesi için Trafik Polisi yanında birde Fahrî Trafik Müfettişleri oluşumu bulunmakta.
Amerika’da NGO kuruluşu ile 1902’de başlayan bu sivil Trafik kontrol sistemi Avrupa’da ancak 1950’ler de adapte edilmekle beraber bunun faydaları görülünce…
Türkiye’de de 01.05.1997’de başlamış ve adı Fahri Trafik Müfettişi belgesini kurallar dâhilinde alabilenler kendilerini belli etmeden ve karşıtındakine muhatap olmadan tutanağını tutup Trafik ilgililerine teslim etmektedirler.
Böylece Trafik polisini görüp o arada kurala uysa da, ilerde yok diye uymayanlar bunların gizli kontrolünden kaçamamış olmaktalar.
Kısacası görülemeyen trafik yetkilisi olmaktadırlar.
Bu unvanı alanlar için her ilin Trafik Emniyet Müdürlüklerince yıl içinde iki defa toplantı yapılarak yeni değişim ve değerlendirmelerin anlatımı ve Müfettişlerin karşılaştıkları olay ve istekleri ortaya konulmakta.
Nitekim geçen yılkı toplantıda İl Trafik Denetim Müdürü Sayın Tatır konuşmasında öncelikle ve daha geniş açıdan bakarak;
"Tamamen maddî, manevî bir getirileri ve düşünceleri olmadan fahrîce, Trafik kurallarına uymayanlar için tutanak tutup yine Trafik ilgililerine sunarken vatanperverlikte yapmış olacaklarını belirteceğimiz müfettişlerimiz aynı zamanda her an yanlarında bir trafik ilgili olacağı kanaatini beslettirip caydırıcı olabilmelerinde ki hizmetlerine şükran ve teşekkürlerimi sunarım…” demişti.
***
Muhatap olmama ve bir nevi gizli kalma düsturu kesin olmakla beraber, nedense bazıları ön plana çıkıp hemen bir Dernek kurarak popüler işlemlere girişenleri de eksik olmamıştır.
Elbette bir dayanışma, haklarını arama gibi işlemler için dernekler sendikalar odalar hatta sivil kuruluşlar kurulması demokrasinin gerçek geleneği olmalıdır.
Olmalıdır ama Trafik kazaları önleme vb. gibi aşikârca çalışabilen kurumlar varken…
Tamamen hiçbir maddi ve manevi istemi olmadan ki Fahrî kelimesinin anlamı olarak karşılık beklemeden, muhatabı ile karşılaşması yasak olan müfettiş arkadaşların hemen bir dernek kurup 2000 yılında yaptıkları
Pankartlar eşliğinde Trafik kontrolü yapmaları daha doğrusu yasak olan işlemi yapabilmelerini kalın kafam algılayamamıştı..
Bunu o yıllarda ve daha sonraki köşe yazılarım yanında yapılan toplantılarda da konu edişlerimde resmi ilgililer doğrulamışlar ve o çeşit çalışmaları önlemiş oldular ki karşılaşılmadı https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/1134/Surucunun_Goremedigi_Mufettisler.html, https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/164/Fahr_Trafik_Mufettisleri_ve_Bisiklet_Tesviki.html
Geçtiğimiz Pazartesi günü Konya’da yapılan Fahri Trafik Müfettişleri 2009 yılı ikinci toplantısında tekraren vurguladığımda İlgililerin “Müfettişlerin haklarını koruma üzerinde çalışmalar yaparlar…” cevabını da “Fahrî yani ücret, makam veya başka herhangi bir istek ve hak olmadan kabul edilen hizmet için…. Ne hakkı? Maaş veya az verildiği üzerine mi, makam mı, bir haksızlığa uğramanın uğraşımı mı gibi ne gibi bir hak arama için olduğunu anlayamadım. Anlayanlar bir anlatsa da kalın kafam açılsa biraz
Dernek kurulmasına asla karşı değilim. Yukarıda vurguladığım gibi gerekli görürüm
Yıllar evveli gazetecilerimiz, Vali ve Belediye başkanlarımız bilirler. Konya da 1954- 1970 arası TSMMC Konya şubesi idareci ve başkanı olarak cemiyetçilik içinde çalıştım.
Konya da ilk yüksek okul A. Tekniker okulunu açmayı başarma yanında üyelerin bir arada sohbet edebilmeleri için Alâeddin Tepesi altında şimdi Ciğerci olan yerde büyük Cemiyet Lokali açarak üyelerin sohbet ve dayanışmasını, Sanayi yokken sanayi kuruluşu üzerinde çalışmalar yapılmasını sağlamıştık.
Müfettişler derneğinin de, kendilerine üye olan veya olmayabilenlerden, yaptıkları veya yapmadıkları trafik işlemi için -ki zaten bilgi kendilerince değil Trafik Emniyet Müdürlüğünce hazırlanmış bilgilerden istifade ederek- belgelerinin alınması üzerinde konuşma yapması değil de…
Fahrî müfettişler için eğitim toplantıları yanında, bir araya getirip sohbet yapabilmeleri üzerinde olmaları daha iyi olur diye düşünürüm.
Örneğin bu çalışmalar için devletten gider ve bağış koparmadan müesseselere bir yazı ile duyurup sponsorluk yapmalarını teklifle Trafik üzerinde toplantılar tesisini İstanbul şubesi başarmakta.
 ***
Konu ettiğimiz Müfettişler için Valilik ve Trafik Emniyet Müdürlüklerince yılda iki sefer yemekli yemeksiz toplantı yapılmakta bu toplantılarda yeni bilgiler, grafikler ve teklifler yanında dünyada, Türkiye’de ve o ilde ki trafik üzerinde filmler gösterirken çalışmalardan parçalarda izlettirilmekte.
Geçtiğimiz pazartesi günü de Konya Trafik emniyet müdürlüğü Polis Evi salonunda yılın ikinci toplantısı yapıldı.
270 kişiyi kapsayan Konya kayıtlı müfettişlerden ne yazık ki yüz kadarı iştirak edebilmişti.
Gelen üyeler Toplantılara iştirak edemeyenlerin, hafta içi olduğu için mesaisi olanların imkânsızlığı, kendilerine duyurunun maalesef tam imkânı bulunamadığı, bu bakımdan yıl içinde yapılacak toplantının gününün mümkün oldukça sabitleştirilmesi, uzaklık ve hava şartları ile “ ben biliyorum diyenlerin ilgisizliğinden kaynaklandığı vurgulandı ve çare arayalım denildi.
***
Be sizlere bir anımı sunmak isterim.
1998 yılında Turgutoğlu Sokak’ta park yapılmasının yasaklanması kararına karşı geçilemediğinden dem vurmuştum,
Zamanın İl Emniyet Müdürü Yrd. ve Trafik Denetim Md. bizzat gazeteye gelerek izahat vermişler ilgisizliğin belediyeden kaynaklandığını belirtirken Trafik Müfettişi olunması için yazılarımla destek istemişlerdi
Bu yıl aynı sokak ve hem de yasak levhası altında otoların yaptığı parkı resim ile gazetede yayınlamıştım.
Bırakın gelip gideni ve ilgilenmeyi. Halen o gündür bu gündür devam etmekte
 Ne duruyor ki Fahri Müfettişler bile neden tutanak yazmaz ki?
***
Sağlık esenlik içinde yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR