Fabrikaların satışı ihanet derecesinde

Fabrikaların satışı ihanet derecesinde

Şeker fabrikalarının satışı ile ilgili konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, “Bu gibi stratejik kurumların devlet kontrolünden çıkması ihanet demiyorum ama ihanet denecek derecede bir yanlıştır” dedi

Hükümet, şeker fabrikalarını özelleştirmek için harekete geçti. Ilgın, Afyon, Ağrı, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat fabrikaları için ihale süreci başlayacak. Varlık satışı şeklinde yapılacak ihalelerin, iki ay gibi bir sürede tamamlanması hedefleniyor. Şeker fabrikalarının kamuoyunda hiç tartışılmadan ABD'nin küresel şirketi Cargill Raporu'nun ardından satışa çıkarılacak olması da manidar bulunuyor. Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Anadolu’daki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonrasında Anadolu topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacak. Avrupa Birliği’nin son 10 yılda şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, fabrikaların kapasitelerini artırdığı bir zamanda ülkemizdeki şeker fabrikalarının satışının düşünülmesi manidar bulunuyor. Satış kararından vazgeçilmemesi durumunda Türkiye’nin şekerde AB’nin ve nişasta bazlı şekerlerin açık pazarı haline geleceği öngörülüyor.

BU ÇİFTÇİYE BİR İHANETTİR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya eski Milletvekili Lütfi Yalman Ilgın başta olmak üzere 14 şeker fabrikasının satışı kararını, “Türkiye'de birtakım stratejik kurumlar var. Bu kurumların devlet kontrolünden çıkması ihanet demiyorum ama ihanet denecek derecede bir yanlıştır” şeklinde değerlendirdi.

“Şeker fabrikaları Türkiye'nin stratejik kurumlarındandır” diyen Yalman, “Hem toplum sağlığını alakadar eder hem de yüzbinlerce insanın geçimini sağladığı bir alan. Şeker fabrikalarının satışı demek, birçok örneklerini daha önce gördük, birçok fabrika kapatıldı, binlerce, onbinlerce işçi işsiz hale geldi. Milyonlarca aile etkilendi, ondan sonra da fabrika alanları rant alanına çevrildi. Bu satışların arkasında da rant var. Diğer konu ise 14 şeker fabrikası ile Konya Ilgın Şeker Fabrikası da satılacak. Neden satılıyor? Buranın rantabl işletilmesi imkanı var. Türkiye’de tüketimden çok şeker üretiliyor ama sen çiftçimize kota uygulayacağına Yahudi Cargill firmasının önünü kapat sen. Sırf ABD’nin, Yahudi Cargill firmasının önünü açmak için şeker kotası uygulanıyor ve fabrikalar satılıyor. Bu çiftçiye bir ihanettir” ifadelerine yer verdi.

SATACAK BAŞKA BİR YER KALMADI

Yalman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker üretimi, pancar ekimi ile birlikte bu stratejik bir alan. Hem istihdam, hem üretim, hem de ihtiyaç açısından stratejiktir. Bunun bir de ticareti var. Türkiye Ortadoğu’ya ABD’nin ve benzeri ülkelerinin şeker kamışı şekeri veya tatlandırıcı pazarlamasının önüne geçmesi lazım. Pancar şekerini satarak ciddi gelir elde edebiliriz. Ama maalesef Türkiye şu anda en stratejik kurumlarını satmıştır. Satacak başka bir yer kalmadı, Erbakan Hocamızın yaptığı fabrikalar satılıyor. Eti Aliminyum satıldı, kime satıldığı biliniyor. Türkiye’de son yıllarda ciddi manada bir anda mantar gibi biten müteahhitler var. Eti Aliminyum’u alanlardan birisi de bunlardan biri. Nerede rant var, burada o şirketler oluyor. Çok ciddi bir yanlış. Bu yanlıştan dönülmesi lazım.

KURUMLAR ZARAR ETMİYOR, ETTİRİLİYOR

“Bizim ticaret odalarımız, sanayi odalarımız, borsamız bu konuda neden sessiz duruyorlar? Biz buna yanıyoruz. Bu sessizlik neden? Şeker fabrikalarının satışının yanlış olduğunu neden söylemiyorsunuz?” diyerek tepkisini dile getiren Yalman, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin geleceği satılıyor. En stratejik kurumlar, Petkim, Telekom, Tüpraş, Demir Çelik, Eti Aliminyum, hepsi satıldı. TÜMOSAN bile Konya ve Türkiye çiftçisi açısından stratejik idi ama satıldı. Bunları rantabl hale getirmeli, satmamalı. Buralar kar getirecek kurumlar. Satılacak kurumların zarar ettiğini söylüyorlar. Biz iktidara geldiğimizde bu KİT’ler nasıl kar etti? 96-97 yılları sonuna bakın, KİT’lerin nasıl kar ettiğini göreceksiniz. Buradan rant elde etmeye çalışan kim varsa devre dışı bırakın o zaman kar edecek bu kurumlar. Kurumlar zarar etmiyor, bilerek zarar ettiriliyor. Milletvekilleri dahil herkes Petkim, Telekom, Tüpraş, şeker fabrikalarının satışının yanlış olduğunu biliyor ama söyleyemiyor.”

17-3-025.jpg

ERBAKAN’IN SON FABRİKALARI DA SATILIYOR

Milli Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 10 Ekim 1977’de dönemin Başbakan Yardımcısı olarak Ilgın Şeker Fabrikası’nın temel atma töreninde kendi el yazısı ile yazdığı ve bugüne kadar korunan hatıra defterinde “Konya’mız, Anadolu’nun ortasında bir büyük ağır sanayi merkezi yapmak hususundaki büyük hamlenin bir bölümü olarak kurmakta olduğumuz Ilgın Şeker Fabrikasının Ilgınlı kardeşlerimize, Konyalı kardeşlerimize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim” temennisinde bulunmuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum