Ezberci sistem

Ezberci sistem

Saadet Partisi Konya İl Kadın Kolları Başkanı Fazilet Bütüner, “Eğitim sistemimiz öğrencilere sadece bilgi yüklemeyi amaçlayan ezberci bir sistemdir” dedi

Fazilet Bütüner  24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bütüner, mesajında, “İnsan yetiştirmek, ve dolayısıyla bir medeniyet, bir kültür inşa etmek için gayret  eden tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyoruz” dedi.

Eğitimin bir ülkenin en önemli ve en öncelikli meselesi olduğunu belirten Bütüner, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Eğitim; bilgiyi faydalı hale getirme sanatı yâni, bilgiyi kullanılır hale getirme ve  davranış kazandırma sürecidir. Eğitimde  amaç üretken olmaktır. Ele aldığınız insanı toplumda karşılığı olan bir meslek sahibi yapmaktır. Öğrenciyi bazı konularda sadece bilgilendirmek eğitimin amacı olamaz. İnsanı yalnız memurluğa hazırlamakla eğitim amacına ulaşmaz. Eğitimi güçlü olmayan hiçbir ülke güçlü olamaz. Milli eğitim meselesi yeni öğretim yılının başında hamasi konuşmalarla dile getirilir, her seferinde de problemler bir başka zamana ertelenir. Milli Eğitim politikamız siyaset üstü olmalı, popülizme kurban edilmemelidir. Her türlü kimliğe ve inanca, aynı ideolojiyi dayatan, tek tip bir eğitim anlayışı temel insan hak ve hürriyetleri ile bağdaşmamaktadır. İnsanın varoluşuna dair kadim gerçeği yok sayan, köksüz ve pozitivist bir tarih anlayışını temel gerçeklikmiş gibi dayatan müfredatın her şeyden önce kendisi problemdir.”

3-2fazilet-butuner-.jpg

ÖĞRETMENLERİN İMKANLARI ARTIRILMALI

Son yıllarda artan şiddet olaylarının sebebinin yanlış eğitim politikalarının uygulanması olduğunu söyleyen Bütüner, şu ifadelere yer verdi: “Maalesef öğretmenlerimiz ciddi sorunlarla boğuşmaktadır. Büyük bölümü ailesinin geçimini sağlayabilmek için birtakım ek işler yapmak zorunda kalmaktadır. Türkiye, OECD ülkeleri arasında öğretmenine en düşük maaşı veren ülkelerden biridir. Avrupa ülkelerindeki bir öğretmen özlük hakları bakımından, bizim öğretmenlerimizden 3- 4 kat daha fazla ücret almaktadır. Öğretmenlere uygun çalışma şartlarını hazırlayamayan, hak ettikleri maddi imkânı temin edemeyen bir sistemden, kaliteli eğitim beklemek hayaldir. Ülkemizde çok ciddi bir öğretmen açığı vardır. 350 bin öğretmen atama beklerken 40 bin öğretmen ataması yapılmaktadır. Cüzdanıyla idealleri arasında sıkışan bir öğretmenden idealist bir gençlik yetiştirmesini beklemek hayalciliktir. 14 yıldır tek başına bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Her gelen yeni bakanla yeni bir sınav modelinin denenmektedir. Sınavların adları belirlenirken neredeyse alfabedeki bütün harfler kullanmaktadır. Eğitim sistemimiz  öğrencilere sadece bilgi yüklemeyi amaçlayan ezberci bir sistemdir. Bu sistemde yorum ve analiz yapabilen, iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı, faydalıyla zararlıyı birbirinden ayırabilecek üretken ve verimli kavrayışa sahip gençler yetiştiremiyoruz.”

SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞMELİ

“Türkiye’deki milli eğitim ,1947’den bu yana, Kahire’de yapılan ‘Amerikan Eğitim Anlaşması’ gereği ‘Fulbright Komisyonu’nun denetimindedir” DİYEN Bütüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimize John Dewey programlarıyla ,batı hayat tarzını aşılamaya çalışan eğitimin, çok acil olarak  millileştirilmesi gerekmektedir. Biz insanlığa ilimleri öğreten bir milletiz. İlim adamlarımız yüzyıllarca dünyaya ışık tutmuşlardır. Eğitim sistemimiz rötuşlarla düzeltilemez. Eğitim sisteminde; sınav sayısında değişiklik yapmanın, sınavları azaltmanın örneklerini yaşıyoruz. Bunlar ölüye makyaj yapma çalışmalarıdır. Sistemin kökten değişmesi gerekmektedir.  Bir ülkenin yüksek öğretimdeki başarısı üniversite sayısının çokluğu ile değil, o üniversitelerde verilen eğitimin kalitesi ile ölçülür. Gençlerin ellerine tutuşturduğumuz diplomalar ‘İşsizlik Sertifikası’na dönüşmüşse 500 üniversitemiz olsa ne fark eder. Gençliğine sahip olan geleceğinden emin olur. Çağın fen ve teknolojik bilimleriyle teçhiz edilmiş, ahlak ve maneviyat sahibi gençler, Yeniden Büyük Türkiye’nin inşasında en değerli servetimiz olacaktır.”

ZÜLEYHA ÖNAL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.