Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Ey Oğul!

Ey Oğul!

Ey oğul!
Öyle bir hayat yaşa, öylesine bir dost ol ki, ne ilâç gibi ne de ekmek gibi olasın! Her an adeta hava gibi aranasın! Bil ki bu kimseler Allah’ın dost tuttuğu kimselerdir.
Ey Oğul!
Sakın makam ve mansıbına aldanma. Onlar seni halktan uzak kılmasın. Yoksa Hakk’ın sevgisini kaybedersin.
Ey Oğul!
Dünya malı seni aldatmasın! Zenginlik sevdasına da kapılmayasın! Bil ki rızık olarak ancak, sana ayrılan gelecektir. Ne kadar hırslansan da hiçbir fayda sağlamayacak, seni madden ve manen yoracaktır. Fakat helâl ve temiz yoldan, kanaat ederek çalışmayı da bırakma! Kazancından Allah (c.c.) yolunda vermeyi ihmal etme!
Ey Oğul!
Zenginlik ve makam sahibi kişilerle hemhal olup da halkı unutmayasın! Evin, yurdun onlar arasında olmasın. Sonra halka karşı büyüklenme tehlikesi zuhur edebilir. Bil ki halkı terk etmek Hakk’ın rızasını terk etmektir.
Ey Oğul!
Yine bil ki, halkın içinde olmanın yolu cemaatle beraber olmaktır. Camilerden uzak kalma. İlim ve irfanınla insanlara faydalı ol. Sakın onları saklama. “Sen Allah’ın dinine yardım edersen, Allah da sana yardım eder.” Öyleyse asla Kur’an hizmetinden ayrı kalma!
Ey Oğul!
Bilesin ki halka hizmet, Hakk’a hizmettir. Onlara Allah (c.c.) için hizmet et ki Allah da seni sevsin. Bu yolda vuslata erenler ancak hizmetle ermişlerdir.
Ey Oğul!
Yine bil ki “üstünlük ancak takvadadır.” Takva sahibi kişilerle beraber olmaya gayret et. Sohbet ve muhabbetin onlarla olsun ki her an Rabbini hatırlayasın! Çünkü onlar “görüldükleri zaman Allah’ı hatırlatan kimselerdir.” Bundan daha güzel ne olabilir ki!
Ey Oğul!
Tevazuu elden bırakma. Küçükle küçük, büyükle büyük olmaya gayret eyle. Onlara gülümse, onlarla muhabbet eyle. Bil ki halka Allah için yakın olmak, Hakk’a yakın olmaktır. Sen Allah’ın (c.c.) kullarını seversen, Allah da seni sever.
Ey Oğul!
Unutma ki böbürlenen kimseleri Allah (c.c.) hiç sevmez. Nice kimseler vardır ki, bu halleriyle halkı küçümsemişler, onlara tepeden bakmışlar, makamları elden çıkıverince yahut güçsüzleşip ihtiyarlığa varınca hiç kimse onların yüzüne bakmamıştır.
Ey Oğul!
Edeb ve hayâda öncü ol. Sözün ve fiilin güzel olsun. Âlemlerin Efendisi (s.a.v.)’i hep gözünün önünde tut. Onun yaptıklarını yapmaya çalış. İşte o zaman yine Allah’ın sevdiklerinden olursun.
Ey Oğul!
Ne incin, ne de incit! İncinmemek zor ama karşılığı pek de boldur. Kötülük yapana iyilik et. Bil ki bütün bunlar, kişinin nefsini terbiye eder. Terbiye olmuş bir nefsi ise Allah (c.c.) sever.
17.12.2012

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR