Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Ey İnsan!

Ey İnsan!

Derdin gül toplamaksa dikenlerle niçin uğraşıyorsun? Bırak onları! Sen güller der ki gönlün de, hanen de güller koksun!
Ey İnsan!
Niye kendini kötülerle tartıp duruyorsun? İyileri görmüyor musun? Onlara bak da onlara benzemeye çalış! Bırak kötülerin hallerini. Bil ki yaptığın iyilik de, hizmet de kendine aittir.
Ey İnsan!
Gönlündeki kirleri atmaya bak! Eğer onlarla gidersen ahiret yurduna, yazık edersin kendine!
Ey İnsan!
İnsanlara kin besleme! Bil ki her kin bir oktur ki, döner dolaşır kişinin kendisine isabet eder.
Ey İnsan!
Bil ki insan ancak güzel ahlâkıyla yükselir. Sen, sana yan bakana güzel bakmadıkça insan-ı kâmil olamazsın. Sen, sana kötülük yapana iyilik yapmadıkça Allah katında yüksek dereceler elde edemezsin.
Ey İnsan!
Cömert olmaya bak! Misafiri sev! İnsanlara ikram et ki Allah da sana ikram etsin. Eğer sen kısarsan Allah da sana kısar. Bilesin ki Yüce Allah (c.c) cömertleri sever.
Ey İnsan!
Dâvân Hak dâvâsı olsun ki kazancın hem dünya hem de ahiret yurdu olsun! Bilesin ki sadece dünyayı isteyenler, kendilerini heder etmişlerdir. Ama ahiret yurdunu kastedenler ise her ikisini de kazanmışlardır.
Ey İnsan!
Yüreğin muhabbetullah ile dolsun! Ondan gayrîleri atmaya bak! Mahvetme kendini. Ateşe atma bedenini. İbadet neş’esinden mahrum etme gönlünü! Bilesin ki Allah sevgisi bütün dertlerin devâsı, bütün ruhların şifasıdır. Yazık etme kendine!
Ey İnsan!
Dünya sıkıntıları seni üzmesin! Bil ki eğer sabreder ve tevekkül edersen, onların en küçüğü bile senin bir günahını temizler. O çok merhametli Allah’ımız böyle affetmese halimiz nice olur?
Ey İnsan!
Yolun Allah ve Rasûl’ü yolu olsun. O en güzel örnek ve önder olan Peygamberimize uymaya çalış! Bilesin ki ancak o zaman iyi bir kul olursun!
Ey İnsan!
İlimle meşgul ol ama ameli de ihmal etme! Bununla birlikte ihlâsı da bırakma ki amellerin boşa gitmesin!
Ey İnsan!
Bil ki dünya bir fırındır. Ona girenler ya yanar ya da pişer. Sen pişmeye bak ki işe yarayasın!
Ey İnsan!
Yaratanı unutma! Her yerde her an hâzır ve nâzır olduğunu bil! Ona göre yaşa! Bilesin ki yaptığın her şey bir gün çıkacak karşına! O gün mahcup olmamaya bak!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR