Evsizlere sahip çıkın!

Evsizlere sahip çıkın!

Hava sıcaklıklarının 0 dereceye kadar düştüğü şu günlerde evsizler yine sokaklarda kaldı. Konya’da evsizler için bir sığınma evinin bulunmaması da yürekleri dağlıyor.

Kışın aylarının kendini hissettirdiği ve soğuk havaların özellikle son 1 haftadır etkili olduğu Konya’da, yüzlerce insan ağır yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Yaşlısı, genci, çocuğu kısacası sokağa terk edilen insanlar kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. Şehir otogarında, sokaklarda, köşe başlarında, köprü altlarında yatan insanların sayısı yine artmaya başladı. Bu tarz üzücü görüntüler sıkça rastlanan ve vatandaşın da gittikçe duyarsızlaştığı bir manzaraya dönüyor. Sokakta yaşayan ve hayatını tamamen otogarlarda, hastanelerde kuran bu insanlar dertlerine deva arıyor. Özellikle şehir otogarında yaşamak zorunda kalan evsiz insanlar soğukların gelmesiyle yaşamlarının daha da güçleştiğini ve yetkililerin yardımda bulunmadığının söylüyor.

OTOGARDAN BAŞKA KALACAK YERİMİZ YOK

Yaşamını kış aylarında şehir otogarında sürdürmek zorunda kaldığını söyleyen bir evsiz vatandaş, kış şartlarında otogarda yaşamanın çok zor olduğunu dile getirdi. Yetkililerin daha önceki senelerde kendisini kış aylarında otele yerleştirdiğini son dönemlerde yetkililerin böyle bir duyarlılığının kalmadığını ifade eden evsiz vatandaş, “Gitmediğimiz kapı kalmadı ama bir sonuç alamadık. Ben 65 yaşındayım, çalışıp para kazanamıyorum. Kimse beni işe almaz. Birkaç yıl önce 400 lira bir yardım yapıldı ama bu para hayatın devamlılığı için ne kadar yeterli olur? Kalacak yerimiz yok. Tek çaremiz otogarda yaşamak. Tabi buna yaşamak denirse” dedi.

SIĞINMA EVİNİN OLMAMASI VİCDANSIZLIKTIR!

Evsizler için Konya’da kalıcı bir çalışma yapılmadığını belirten Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, “Birkaç yıl önce evsizler için geçici önlemler alınmıştı fakat son dönemlerde böyle bir faaliyet göremiyoruz. Evsizler için geçici çözümlerden ziyade kalıcı çözümler aranmalı” diye konuştu. Konya’da evsizlerin barınması için kalıcı çözüm olarak bir sığınma evinin yapılması gerektiğini belirten Bulan, “Bu sadece Belediyenin değil, Konya’da faaliyet gösterin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak ayıbıdır. Konya'da bir sığınma evinin olmaması vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Verilen sözlere rağmen hala bir sığınma evinin açılmadığının altını çizen Bulan, yapılan onca yatırımın içinde evsizler için bir sığınma evi yapılmamasından dolayı üzüldüklerini aktardı. Evsizlerin otogar, hastane ve inşaatlar gibi yerlerde kalmaya mecbur olduğunu belirten Bulan, “Başka şehirlerde barınma merkezi var. Konya’da da bir barınma merkezinin açılması için çalışma yapıyoruz. Tahir Akyürek, Yaklaşık 10 yıl önce makamında sığınma evi sözü vermişti, 10 yıl geçti ortada sığınma evi yok. Evsizler için kısa süreli önlemler alınmamalı. Valiliği, kaymakamlıkları, belediyeleri göreve çağırıyorum. Sokakta yaşayan vatandaşlarımızın sesinin duyulması için donarak ölmelerini beklemeyin” şeklinde konuştu.

300 KİŞİLİK SIĞINMA EVİNE İHTİYAÇ VAR

Sokakta yaşam mücadelesi verenlerin sadece kışın değil yazın da sıkıntılar çektiğinin altını çizen Bulan, “Sokakta yaşayanlar sadece soğuktan etkilenmiyor. Kış aylarındaki hastalıktan yaz aylarında yaşam mücadelesi verenler var. Bunlar hiç gündeme yansımıyor. 18-60 yaş arası için sığınma yeri yok. Verilen sözler tutulsun. Artık harekete geçilmesi gerekiyor. Konya’da şu an en az 300 kişilik bir sığınma evine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Bulan, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın, soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan evsiz ve kimsesizlerin tek tek tespit edilmesi, bu durumdaki kişilerin kamu misafirhanelerine, buralarda yer olmaması durumunda ise otel ve pansiyonlara yerleştirilmesi için 81 ildeki valiliklere talimatını da hatırlattı.

HAMDİ BUĞUR

4-1_880x440-003.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.