Evlenmekten korkuyorlar!

Evlenmekten korkuyorlar!

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, “Gençler bu şartlarda nasıl evlensin? Yazıktır, günahtır” dedi.

Türkiye'de evlilik yaşı, her geçen yıl daha da yükseliyor. 30 yaşından önce evlenen kişi sayısında gözle görülür oranda bir düşüş gözlemleniyor. Üniversitelerden mezun olan her 4 gençten 1'i işsiz kalıyor. İş bulup çalışan gençlerin büyük çoğunluğu ise asgari ücrete çalışmaya mahkum bırakılıyor. Bu şartlar başta olmak üzere, daha birçok etkenden dolayı gençler evliliği öteliyor. Evliliğin ötelenmesi, gençlerin evlilik uzak durması da meşru olmayan ilişkileri ortaya çıkarıyor. Sonucunda toplumsal yapı bozuluyor, aile hassasiyeti de ortadan kalkıyor.

BÖYLE GİDERSE EVLİLİK YAŞI YÜKSELİR

Türk gençlerinin hayata geç başladığını dile getiren Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, bir gencin ortalama üniversiteyi bitirme yaşının 22-23'leri bulduğunu belirtti. Askerlik süreci, KPSS'ye hazırlanma evresi ve iş arama süreci derken gençlerin yaşının hayli ilerlediğini ifade eden Başkan Metin, daha sonra şunları söyledi: “Türkiye'de ne yazık ki her 10 yılda bir evlilik yaşı ortalaması 2 yaş civarında erteleniyor. 2005'li yıllarda ortalama evlilik yaşı 22-23 iken, şuan 26-27 yaşına kadar yükseldi. Hayat koşullarındaki seyir, evlilik konusunda en önemli tercih. Lise mezunlarında işsizlik yüzde 15-16. Üniversite mezunu işsiz oranı da yüzde 25-26-27 bandında. Gençlerimize iş bulabilme imkânı sağlayamadığımız sürece, evlilik yaşı iyice yükselecek. İşsizlik sorununun çözülmesi gerekir, yoksa bu sıkıntıyı her geçen gün daha da şiddetli yaşayacağız.”

KYK BORÇLARINA ÇÖZÜM GETİRİLMELİ

Üniversiteyi bitirdikten sonra üniversite mezunlarının yaklaşık yüzde 90'ının KYK borcuyla hayatını sürdürmek zorunda kaldığını aktaran Metin, “KYK borcu 20-25 bin TL. Faiziyle birlikte 30 bin TL'yi buluyor. Gençlerimiz okulunu bitirip, hayata başlayınca hayata zaten borçlu başlıyor. Bir çift düşünün 25 bin TL birinin, 25 bin TL'de birinin borcu var. 50 bin liralık borçla bu insanlar nasıl geleceğe bakacak? Yazıktır, günahtır. Devletin burada yeni bir finansman modeli geliştirmesi gerekir. Kredilerin geri ödemesinin çok daha farklı çerçevede ele alınması lazım. Bu konuda bir af beklentisi var. KYK borçlarının faizinin mutlaka silinmesi gerekir. Mümkünse de ana paranın silinmesi gerekir. Üniversite mezunlarımızın zaten yüzde 25'i işsiz. Borç biriktikçe gençler bu sorunun altından kalkamayacak bir duruma erişiyor. Enflasyon tek haneye indiyse eğer, bu konuda acil bir çözüm şart. Faizsiz bir ödeme şekli planlanmalı. Türkiye'de burs alan gençlerin oranı yüzde 10'lar seviyesinde. Bizim, sosyal devlet olduğumuzun farkına varmamız gerekir. Devletimiz, bu konuda bir çözüm üretmeli” şeklinde konuştu.

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER ÖZENDİRİLİYOR!

İstanbul Sözleşmesi'nin de evliliğin önünde büyük bir engel olduğunu kaydeden Metin, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Erkeği evden uzaklaştırma kararı ve benzeri uygulamalar evliliği doğru bir karar olmaktan çıkarıyor. Evlilik dışı ilişkilerin daha fazla öne çıktığı bir döneme doğru evriliyoruz. Bu sözleşmenin ivedilikle gözden geçirilmesi gerekir. Yasal evlilik, rasyonel karar olmaktan çıkıyor. Devletimizin gençleri evliliğe teşvik edecek küçük dokunuşlar yapması gerekir. Mesela ev eşyası alınacak diyelim. Devletimiz bu alımlarda KDV muafiyeti gibi küçük dokunuşlarla işe başlayabilir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum