Euro Karşıtı Afd, Aşırı Sağcılık Suçlamalarına Rağmen Oylarını Artırıyor

Euro Karşıtı Afd, Aşırı Sağcılık Suçlamalarına Rağmen Oylarını Artırıyor

Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, aşırı sağcı üyeleri ile ilgili tartışmalara rağmen oy oranını artırmaya devam ediyor. Doğu eyaletlerdeki seçimlere yüzde 10’un üzerinde oy alarak damgasını vuran AfD, son anketlere göre de ülke...

Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, aşırı sağcı üyeleri ile ilgili tartışmalara rağmen oy oranını artırmaya devam ediyor. Doğu eyaletlerdeki seçimlere yüzde 10’un üzerinde oy alarak damgasını vuran AfD, son anketlere göre de ülke genelinde Federal Meclis’e girmeye yeterli derecede destek almayı başardı. Allensbach Enstitüsü’nün FAZ gazetesi için hazırladığı ankete göre, ülke genelinde bu partiyi seçebileceklerin oranı yüzde 7,5’i buldu.

Geçen yıl Eylül ayında yapılan genel seçimlerde ise AfD yüzde 4,7 oy oranıyla meclise girememiş, ancak bu yılın Mayıs ayındaki Avrupa Parlamento seçimlerinde yüzde 7 oranında oy toplamayı başlamıştı. Euro karşıtı bir parti olarak kurulan AfD, Saksonya, Brandenburg ve Thüringen eyaletlerindeki seçimlerde göç karşıtı tavrıyla ilgi çekmişti. Eyaletlerdeki seçimlerden sonra ülke genelinde de partiye olan rağbetin yüzde 5’in üzerinde olması AfD’nin bir sonraki genel seçimlerde diğer partilere rakip olacağı sinyallerini veriyor.

Diğer taraftan AfD’nin üye sayısının bir buçuk yıl içinde 4 bin 589’dan yaklaşık 20 bine ulaştığı belirtiliyor. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) ise bu partinin aşırı sağcı eğiliminden dolayı ağır eleştiriler gelmişti. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi bu partinin ‘aşırı sağcı koktuğunu’ ifade ederken, CDU’lu Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise birkaç gün önce AfD’yi 'Almanya için utanç' ifadesiyle hedef almıştı. Schaeuble, bu partiyi yabancı ve azınlıklara karşı ön yargıları kışkırtmakla suçlamıştı.

Allensbach’ın anketine göre Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 39,5, SPD ise yüzde 26 destepe sahip. Sol Parti’ye verilen destek 8,5, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oyları ise yüzde 3’te kaldı. Genel seçimlerde yüzde 8,4 oy alan Yeşiller ise sahip olduğu desteği 10,5’e yükseltti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.