‘Ette de tanzim  satış istiyoruz’

‘Ette de tanzim satış istiyoruz’

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Domates, biber geçicidir, önemli olan ete tanzim satış getirin. Esnafımız, sanatkarlarımız şu an Bağ-Kur parasını ödeyemiyor, SSK’sını, vergisini ödeyemiyor” dedi

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunarak esnafın yaşadığı sıkıntılar ile ilgili devletin alacağı tedbirler ile ilgili önerilerde bulundu.

3-2-049.jpg

Çeşitli illerde açılan tanzim satış noktalarına değinen Karamercan, “Domates, biber geçicidir, önemli olan ete tanzim satış getirin” dedi. “Esnafımız, sanatkarlarımız şu an Bağ-Kur parasını ödeyemiyor, SSK’sını, vergisini ödeyemiyor. Devletimizden ve Cumhurbaşkanımızdan indirim bekliyoruz” diyen Karamercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanında tanzim satışların yanına hem bakliyat, en önemlisi de eti koysunlar. Yani devletimiz ette de tanzim satışı başlatsın. Hem lokantacılarımız, hem de diğer esnafımız hem daha güzel yemek yapar hem de daha ucuza satarlar. En güzel, başta ette başlaması lazımdı. Domates, biber gelip geçer. Et önemli. Şimdi bir aile evine et almaya çalıştığı zaman 45 lira et. Lokantacı 43’e et alıyor. O da kıyma et. Bunun bonfilesi var, bifteği var. 50-55-60 liraya kadar çıkıyor çeşidine göre.

Mayıs, Haziran gibi, düğün sezonu da açıldığı zaman et fiyatlarında aşırı bir yükselme olacak. Piyasanın durgunluğundan dolayı et tüketimi şu an yavaş . Elde mal çok şu an. Besiciler Et Balık’a hayvan kestirmek için sıra aldığı zaman 1,54 aya gün veriliyor. Ama fiyatlar yüksek. Et fiyatları yükselmeden ette de tanzimin acilen yapılması lazım.”

VERGİLER BEL BÜKÜYOR

Esnafın girdi maliyetlerindeki yüksek artış ile sıkıntı çektiğini ifade eden Karamercan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece et değil, temizlik malzemeleri, bakliyatta da tanzim satış lazım. Olmuşken tam olsun. İşçi maliyetleri, vergiler çok yüksek. Şu an bir Bağ-Kurlu’nun maliyeti 900 lira. Bağ-Kur ödenemiyor, SSK ödenemiyor. Vergi ödenemiyor. Devletimiz esnafa sahip çıkmalı. Biz para istemiyoruz, destek bekliyoruz. Küçük esnaf kazanırsa devletimiz kazanır. Bizler işvereniz. Bir çaycı 1 kişi, bir lokanta 15-20 kişi çalıştırır. Topladığımızda 3 milyon esnafımız. Esnaf biterse sıkıntı yaşarız. esnaf ayakta kalmalı. Her ay 8 kalem vergi ödüyoruz. Esnafın en çok zorlandığı Bağ-Kur ve primler. Asgari ücret 2500 olsun ama vergi dışı olsun. Biz bunu hep talep ediyoruz. Asgari ücrete gelen zam işverenin belini büktü. İşten çıkarma haberlerini hep alıyoruz ama küçük esnafta çıkarma pek yok. Sanayilerde çalışanların çıkartılarak Suriyeli işçi alındığını duyuyoruz. önce kendi vatandaşımızın işine sahip çıkmalıyız. Yapılandırmalar noktasında esnafın ödemelerinde de büyük sıkıntı var. Taksit ödemeleri ötelenmesi lazım. Şu an ödemeler yapılmadığı için yapılandırma bozuluyor, tüm emekler boşa gidiyor.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.