Etik: Yatırımcı, Yatırım Yapmaktan Korkuyor

Etik: Yatırımcı, Yatırım Yapmaktan Korkuyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Ege'de termal turizmle birlikte 12 ay 'sürdürülebilir' bir turizm ortaya koymanın mümkün olabileceğini...

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Ege'de termal turizmle birlikte 12 ay 'sürdürülebilir' bir turizm ortaya koymanın mümkün olabileceğini söyledi. İşler, kaplıcalar yönünden zengin yerlerin yatırımcı bulma yönünden güçlük çektiğini söyledi.

Termal turizm için bazı radikal kararların alınması gerektiğini ifade eden İşler, “İşletme belgeli termal tesislerimize baktığımızda, toplam bin 950 oda ve 4 bin 213 yatak kapasiteli tesisimiz olduğunu görüyoruz. İşletme belgeli termal tesislerin en fazla Çeşme’de yer aldığını görmekteyiz. Bu rakamlar da Çeşme’nin termal turizmiyle 12 ay sürdürülebilir turizm yapması için ne kadar elverişli olduğunu gözler önüne sermektedir. Yatırım belgeli termal tesislerimiz yine daha çok Çeşme’de yer alıyor. Dikili’yle beraber yatırım belgeli termal tesisler yönünden toplam 544 oda ve bin 622 yatak kapasitesine sahibiz.” dedi.

"YATIRIMCI, YATIRIM YAPMAKTAN KORKUYOR"

Doğanbeyli ve Dikili Kaplıcaları’nın yatırıma son derece elverişli yerler olduğunu söyleyen Mehmet İşler, bu alanlarda yatırımcı bulma konusunda problemler yaşandığını belirtti. Mevcut problemler hakkında açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı İşler, “Bugün, Doğanbeyli ve Dikili’de bulunan kaplıcalar yatırıma son derece elverişli yerlerdir. Ancak, turizm alanı olarak ilan edilen bu yerlerde de yatırımcı bulma konusunda, maalesef yerel yönetimlerin imar değişiklikleri ve imarla ilgili verdikleri izinlerle birlikte bazı bürokratik sebepler ve mahkemeye yapılan itirazlar neticesinde yatırımcı, yatırım yapmaktan korkmaktadır. Aynı zamanda, termal turizmine yatırım yapmak için sadece imar değişikliği ya da bürokratik engellerle ilgili insanların korkmasına neden olmamaktır. Bunun yanında, bir de hepinizin bildiği gibi termal suyuyla ilgili olarak kaynağın sudan çıktığı yerle ilgili ödenen bedeller var. Siz, işletmeci olarak o yere talip olduğunuzda sadece suya para ödemekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda cirodan da bir bedel ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bakanlıkların yönetmeliğinde de var olan bu bedel maddesine göre, yapmış olduğunuz cirodan yüzde 1 oranında pay vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu olumsuzluk ta işletmelerin termal turizmine yatırım yapmalarını engellemiş oluyor. Aynı zamanda yatırımcı, başka iş bile yapsa termal turizm işine girdiğinde yüzde 1 bedel ödemenin getirdiği büyük maliyetlerin yanında çarpık bir yönetmelikle de karşı karşıya kalıyor. Bu tip olumsuz durumlar, yatırımcıyı da korkuttuğu için maalesef İzmir’deki bu potansiyeller de böylece iyi değerlendirilemiyor.” diye ifade etti.

"İNCİRALTI’NA 5 BİN KİŞİLİK SAĞLIK MERKEZİ KURULSUN"

Geçtiğimiz senelerde, EXPO için üretilmiş olan projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen ETİK Başkanı İşler, özellikle İnciraltı Bölgesi’nin turizme kazandırılması yönünde görüş bildirdi. İşler; İnciraltı’nda bulunan yaklaşık 550 hektarlık alanın bir kısmına Osmanlı mimarisini yansıtan, içinde termal havuzların, hamamların ve spa merkezlerinin olduğu 5 bin kişilik sağlık merkezlerinin yapılabileceğini ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.