Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Et meselesi ot meselesidir

Et meselesi ot meselesidir

1954 yılında Tarım Bakanı olan Nedim Ökmen bütçe görüşmeleri esnasında TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada o günkü et sorunu için; "Et meselesi Ot meselesidir" demiş ve sorununun  çözümünün çayır-mera alanlarına sahip çıkmamız, doğru kullanmamız ve yem bitkileri ekim alanlarının arttırılmasına bağlı olduğunu tesbit ederken adeta geleceğe yönelik  sıkıntıları o günlerden  dile getirmiştir, bugünde et ve süt  hatta küçükbaş işletmelerin en büyük sıkıntısı kaba yem ihtiyacının giderilmemesidir.
**
Kaba yem ihtiyacını  dışardan satın almak veya üretememek ve yahut meraların kullanılamaması hayvancılığı  rantabıl halden uzaklaştırmaktadır.Bu gün unutulmaması gerekir ki hala yem ve yem katkı maddelerinde dışa bağımlıyız. Bakanlık, hayvancılık yapan işletmelere kendi arazisini suni mera tahsis ederek mera yem bitkileri ekmesi halinde dekara 100 TL gibi desteğinin de verildiğini unutmamak gerekir. Yapılması gereken kaba yem ihtiyacını gerek kendi arazisinde ekerek ve gerek se mera alanlarının ıslahı ile mutlak surette kaba yem ihtiyacı giderilecektir.  Konya İlimizin  4.081.353 ha mevcut alanının yüzde 55’i (2.247.857 ha) tarım arazisi, % 18,7’ si (761.461 ha) çayır-mera alanları Olarak  belirtilmiştir.  Yakşaşık tarım arazisinin 3de biri mera arazisi olduğuna göre mutlak surette meraların ıslah amaçlı değerlendirilmesi gerekmektedir..
**
61 yıl öncesi fark edilen et sorununun çözüm yolu bugün  her zaman olduğu gibi yine gündemin baş sırasındadır.Çözüme ulaşmaz ise bu sorun bu günde, yarında,gelecek yıllarda da devam edecektir.Bir tarım kuruluşuna, et sorununun  çözüm yollarının neler olduğunu sorarsanız  sayılan maddelerden birinin mutlaka; yem meselesi yani çayır mera alanlarının ıslahı ve yem bitkilerinin ekim alanlarının artırılması olacaktır. Hayvancılıkta "Kaba Yem(ot)" ihtiyacının giderilmesinin iki yolu vardır.
 1-Tarlanıza yonca, korunga, fiğ gibi çok veya tek yıllık bitkiler eker hayvanlarınıza taze veya kuru olarak verirsiniz,  bunları balya haline getirir, ya da mısır, sorgum gibi bitkileri eker koçanda danelerin oluşumundan sonra  yeşilken biçer silaj yaparak hayvanlarınıza yedirirsiniz.
2-Meralarınızın yoğunluğunu ve kalitesini arttırarak meradan elde ettiğiniz bitkileri yeşil iken biçer hayvanlarınıza yedirir veya meralarda hayvanlarınızı otlatarak sağlayabilirsiniz. Dünyada; fazlaca kullanılan metot 2. Maddede belirttiğimiz gibi meralardaki faydalı bitki çeşitliliğinin arttırılarak, otlatılması veya biçilerek hayvanlara yedirilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
 Meralarımızı 4342 Sayılı Mera Kanununun gerektirdiği şekilde kullanmalıyız. İllerde uygulanması gereken otlatma takvimine uyulmalıdır. GT H Bakanlığı tarafından yapılan Mera Amenajman ve ıslahı projelerinin Konya'da daha fazla sayıda uygulanması gerekmektedir. GTH İL Müdürlüğümüzde yapılan müracatları ivedi bir şekilde değerlendirerek sorunun çözümüne sebep olmalıdır.
**
 Hayvan beslemenin, olmazsa olmazlarından biri kaba yemdir. Ota dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerin para kazanmaları mümkün değildir. Süt ve et maliyetinin yüzde 60-80 arasındaki girdisi yemdir. Bu maliyet kaba yemlerle karşılanması halinde yüzde 10-30‘a düşürülebilmektedir. Dolayısıyla et maliyetini yüzde 50 oranında düşürmüş oluruz. Bugün meralarda diken, sirken ve  yabancı otlardan  başka bir çeşit olmamaktadır,ayrıca Baharın  çıkan yem bitkileri kısa bir sürede  hayvanların yanlış otlatılması ile yok olmaktadır.Tabiri caizse  meralara hayvan tok gidiyor aç geliyor..Bir problem çıkmadığı takdirde, meralar amacı dahilinde kullanıldığı zaman,hayvancılık dahada ilerlemiş olacaktır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR