Et ithal edilince kıyma fiyatı; KDV kaldırılınca yem fiyatı artıyor!

Et ithal edilince kıyma fiyatı; KDV kaldırılınca yem fiyatı artıyor!

Gümrük vergisini sıfırladılar; hayvan ithal edenler yaşadı! Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 kg yem, 1 litre süt fiyatını geçti.

Tarım ve hayvancılık sektörü kan ağlıyor... Hükümet çözümü hep dışarda arıyor... Ucuz tarım ürünü vaadiyle yurtdışından tarım arazi kiralanması planının ardından, Hükümet'in Kurban Bayram'ı öncesi  yine hayvan ithal edeceği ortaya çıktı.

HÜKÜMET BAYRAM ÖNCESİ YİNE HAYVAN İTHAL EDECEK

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, kararı Karşı Gazete'ye değerlendirdi. Gaytancıoğlu, Mayıs ayında  Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile sektöre yine balta vurulacağı uyarısı yaptı.

GÜMRÜK VERGİSİNİ SIFIRLADILAR, YERLİ HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER

"Hükümet sıfır gümrük vergisi ile 400 bin kesimlik, 150 bin baş damızlık ve 20 bin koyun/ keçi olmak üzere 570 bin adet hayvan ithal edilecek." diyen Gaytancıoğlu tarım ve hayvancılıkta son yılların en kötü günlerinin yaşandığına dikkat çekti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 kg yem fiyatının, 1 litre süt fiyatını geçtiğini ve bu durumun sektör için alarm niteliğinde bir uyarı olduğunu vurgulayan CHP Edirne Miletvekili, AKP'nin hayvancılık ve tarıma  ilişkin politikalarının sonuçlarını da Karşı Gazete'ye şöyle özetledi:

HAYVAN İTHALATINA 3,6 MİLYAR DOLAR HARCANDI

-Et ithalatında yüzde 250 olan gümrük vergisi, 2010’da sıfırlandı.

-2010-2015 yılları arasında 1,5 milyon büyükbaş, 2,3 milyon küçükbaş hayvan, 212 bin ton kırmızı et ithal edildi. Bu ithalata yaklaşık 3,6 milyar dolar harcandı

HAYVAN İTHAL EDİLİYOR AMA FİYATLAR DÜŞECEĞİNE NİYE ARTIYOR?

- İthalat yerli hayvancılığı olumsuz etkilediği gibi fiyat artışı sorunu da çözülmedi.
2010’da 18 TL olan kıymanın fiyatı, bugün 40 TL civarında.

SÜTTE DE KRİZ KAPIDA...

-Sütte de kriz kapıda... Arz fazlası var diyerek fiyat düşürdüler . 1 ay önce  1 lira 15 kuruş olan süt fiyatı, Trakya'da 1 lira 5 kuruşa düşürüldü. Balıkesir, İzmir, Konya vb illerde 90- 95 lira için anlaşmalar imzalandı.

YEMİN KDV'SİNİ SIFIRLADILAR AMA FİYATI 45 TL'DEN 52 TL'YE ÇIKTI...

-50 kg karma yemin çuvalı %8 KDV varken  45 TL/ kg...

-2016 Mayıs'ta  KDV'yi  sıfırladılar ama fiyatı 52 TL/ kg çıktı

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ...

-Nitelikli hayvancılıkta yem/ süt dengesi vardır. Temel kriter 1 litre süt satarak, 2 kg. yem almaktır. Türkiye'de bu denge  uzun yıllar 1 kg süt satarak, 1,5 kg yem alınması şeklinde sürdü.
Son yıllarda ise bu oran 1.1- 1.2 kg yeme kadar düştü. Bugünlerde ise  1 kg süt satarak, 900 gr yem alınıyor...  Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 kg yem fiyatı, 1 litre süt fiyatını geçti!

AB ÜLKELERİNDE ETİN KİLOSU 5 EURO, TÜRKİYE'DE 15 EURO!

-Hayvancılığın yapıldığı meralar peşkeş politikaları nedeniyle yandaşlara kiralanıyor. TOKİ aracılığıyla  inşaata açılıyor. Hayvan üretimi azalıyor...

-AB ülkelerinde kırmızı et kilogram fiyatı ortalama 5-6 Euro, Türkiye'de ise  14-15 Euro! 2008 krizinin bir benzeri kapımızda...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.