Et fiyatları rekor kırıyor

Et fiyatları rekor kırıyor

Et fiyatları; son bir buçuk ay içinde 12 TL arttı. Bazı üreticiler, etin kilogram fiyatının 33 TL olduğunu söylese de 40 TL'yi aştı. Kasapların satışı azalırken, vatandaşlar eti pahalı tüketmeye devam ediyor

Et fiyatlarındaki yükseliş ve fiyat karmaşası, devam ediyor. Ramazan ayı öncesinde başlayan bu artış, bir türlü durdurulamıyor. Etin kilogram fiyatı düşecek denilmesine rağmen, fiyatlarda artışlar sürüyor. Kasaplarda kuşbaşının kilosu 44, kıyma 40, bonfile 65, biftek 55, kuzu pirzola 55, kuzu but 46 liraya dayandı. Emekliler ve asgari ücretle çalışanlar, sofralarında ete hasret kaldı. 1 kilo et, asgari ücret ile çalışan vatandaşın bir günlük yevmiyesine denk geliyor. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, et fiyatlarındaki yükseliş iddiaları yalanlarken; vatandaşın kolaylıkla 33 TL'ye et bulacağını iddia ediyor.

Basında yer alan artış haberlerine de tepki gösteriyor.  Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu ve çoğu kasap da Karabulut ile aynı düşünmüyor. Balbaloğlu, geçen yıl Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların, hala yaşıyor sayıldığını dile getirdi. Yıllardan beri işleyişin böyle olduğunu aktaran Balbaloğlu,  “Hayvanların kulaklarındaki küpeler alınarak, böyle rant üzerine kurulu yöntemler tercih ediliyor. Kasapların işi yarı yarıya düştü, insanların alım gücü de hayli azaldı” dedi. Bazı kasaplar da fiyat artışını gizlemeye çalışanların birilerine şirin gözükmek maksadıyla davrandığını aktararak,  “Evimize ekmek götürmekte sıkıntı çekiyoruz. Giderlerimizi karşılamakta hayli zorlanıyoruz” diye konuştu.

4-3-davut-balbaloglu.jpg

SIKINTIYI GİZLEMENİN FAYDASI YOK

Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, et fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle vatandaştan daha fazla kendilerinin şikayetçi olduklarını vurguladı. Kasapların şikayetinin bitmediğini dile getirdi. Tezgahtaki satışların ciddi anlamda düşüşe geçtiğini aktaran Balbaloğlu, “Kazandığımız para bizi tatmin etmiyor. Ödemelerde sıkıntılar çekiyoruz” dedi. Son 3 ay içinde yem fiyatlarında, çardak maaliyetlerinde ve çoban fiyatlarında artışların yaşanmadığının altını çizen Balbaloğlu, “Hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz. Kimin bildiğini kimden saklıyoruz? Asgari ücret ile çalışan bir adam evine et götüremiyor. Et alsa ay sonunu getiremiyor. Etin kilogram fiyatının 33 TL olduğunu söyleyenler ile eğer gerçekten öyleyse gidip biz de alalım. Kemikli kesim 28 TL. Kemiği sökülünce bunun maaliyeti kasaba 36 liraya kadar çıkıyor. Kasap mecbur 40 liraya satıyor. 4 lira kar ediyor.”

4-1-022.jpg

HİLENİN BU KADARINA DA PES!

Balbaloğlu, “Elimizde yeteri kadar hayvan var ” açıklamalarına da tepki gösterdi. Büyük bir oyunun döndüğünü ve yıllardır sessiz kalındığını dile getiren Balbaloğlu, şunları kaydetti: “2016 yılının Kurban Bayramı'nda satılan ve kesilen hayvanlar, resmiyette hala yaşıyor gözüküyor. Hayvanların kulağındaki küpeler bilinçli bir şekilde toplanıyor ve onlara bakılarak elimizde hayvan olduğu söyleniyor.”

ETLER YENİLECEK GİBİ DEĞİL

Et fiyatlarındaki artış ile ilgili değerlendirmelerde bulunan kasaplar da etin kilogram fiyatı 33 lira diyenlere yüklendi. “Kilosu 33 lira ise siz neden kasaptan 40 lira verip et alıyorsunuz? O zaman siz de 33 liralık etten yiyin” dedi. Adı bilinmeyen ve içinde ne olduğu farkedilmeyen etlerin vatandaşların sağlığına olumsuz etkisi olabileceğini dile getiren Kasaplar, “Konya'da 2 mezbaa var. 200 kapasiteli mezbaalarda 500 hayvan kesiliyor. 300 hayvanın küpesi alınıyor. Onlar yaşıyormuş gibi gösteriliyor. Hükümete şirin gözükmek için susmak akıl mantık işi değil. Daha geçtiğimiz günlerde bin tane bir kuruma et getirdiler. Yenilecek gibi değil. Sonrada diyorlar ki kasaplar 27, 28 TL'lik ucuz eti almıyor. Almayız tabi siz üretici olarak bu etleri alıp yiyor musunuz ki biz de alalım?”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum