‘Esnafın yıpranma payı düşürülmeli

‘Esnafın yıpranma payı düşürülmeli

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, esnafın toplumda en çok çalışan kesim olmasına rağmen diğer sigortalılardan daha çok prim ödediğine dikkat çekti.

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde kayıtlı 1 milyon 700 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu, esnafın toplumda en çok çalışan kesim olmasına rağmen diğer sigortalılardan daha çok prim ödediğine dikkat çekti. Esnaf ve sanatkarın en uzun prim gün sayısını ödemesine karşın emekli olduğunda en düşük maaşı aldığını hatırlatan Başkan Karamercan, "Toplumumuzda en çok çalışan, gecesini gündüzüne katan kesim esnaf ve sanatkarımızdır. Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarımız tatil nedir bilmeden, gece gündüz dükkanının, tezgahının başında durmakta ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Durum böyleyken esnaflarımız hem uzun prim gün sayısını ödemekte hem de emekli olduğunda en düşük maaşı almakta. Esnaf Teşkilatı olarak Hükümetimizden ve devletimizden esnaf ve sanatkarlarımızın yıpranma payının düşürülmesini ve ödemesi gereken prim gün sayısının da 7 bin 200'e indirilmesini talep etmekteyiz" dedi.

"ESNAFIMIZA DA EŞİT HAKLAR VERİLMELİ"

Diğer kesimler gibi esnaf ve sanatkarların da emeklilikte eşit haklara sahip olması gerektiğini savunan Başkan Karamercan, "'Esnafımız emeklilikte maalesef diğer kesimlerle eşit haklara sahip değil. SSK'lı çalışanlar 7 bin 200 prim gün sayısı ile emekli olurken esnaf ve sanatkarımız 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Ancak esnaf ve sanatkar, SSK'lının iki katından fazla mesai yapıyor. Sabah 5.00'te dükkanı açıp gece 24.00'e kadar çalışan esnafımız var. SSK ile çalışanlar ay sonu geldiğinde maaşını alırken esnaf ticari faaliyetle uğraştığı için zarar etme riski var. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. iş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde de SSK'lı ve Bağ-Kur'lu ayrımlarına son verilmesi gerekiyor. Altmış günden fazla prim borcu olan esnaf sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkar da prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.