Esnafın umudu seneye kaldı

Esnafın umudu seneye kaldı

Her yıl olduğu gibi bu yılda gurbetçilerin Konya'ya yoğun bir şekilde gelmesi bekleniyordu. Gurbetçilerin gelmesi ile piyasanın canlanmasını bekleyen esnafların beklentileri boşa çıktı.

Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin büyük bir kısmı bu yıl çeşitli sebeplerden ötürü Konya’ya gelemedi. Bu sebeple çarşı da esnaf umduğunu bulamadı. Geçtiğimiz yıllarda gurbetçilerin piyasayı canlandırdığını söyleyen Konya esnafı, bu sene gurbetçilerin çoğunun gelmediğini belirtti. Konuyla ilgili konuşan Sarraf Mehmet Kuşdemir, Geçtiğimiz yıllarda gurbetçilerin tatil için Türkiye'ye daha yoğun şekilde geldiğini söyledi. Kuşdemir, "Geçtiğimiz yıllarla bu yılı kıyaslayacak olursak gurbetçilerin büyük bir kısmı bu yıl Konya'ya gelmedi. Bunun bir sebebi de 15 Temmuz darbe girişimi. Geçtiğimiz yıl yapılan hain darbe girişimi sebebi ile bazı gurbetçiler Türkiye'ye gelmek istemiyorlar. Gelenler ise düğünlerini yaptığı için piyasa da az da olsa bir hareketlilik yaşadık. Fakat bu hareketlilik beklenenin çok altında" dedi.

AVRUPA EKONOMİSİ KÖTÜ DURUMDA

Aziziye Cami civarında halıcılık yapan Süleyman Özkafa da, Avrupa'nın ekonomik anlamda kötü durumda olduğunu söyledi. Bu sebeple Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin izin için Türkiye'ye gelemediğini belirten Özkafa, "Avrupa'nın ekonomik durumu iyi değil. Bunu orada yaşayan yakınlarımız da kabul ediyor. Yaz tatilinde izin için Türkiye'ye gelmek çok maliyetli. Gurbetçilerin büyük bir kısmı bu maliyetin altından kalkamadığı için izine gelemiyor. Zaten orada yaşayan gurbetçilerin çoğu işsiz ve bu sebeple bulundukları ülkeden işsizlik maaşı alıyorlar. İşsizlik maaşı ile geçinen bir ailenin izine gelmesi çok zor" sözlerini kullandı.

GURBETÇİLER BU YIL GELMEDİ

Sarraf Ömer Demirkan ise, geçtiğimiz yıllarda gurbetçilerin gelmesi ile piyasanın canlandığını söyledi. Bu yıl ise gurbetçilerin büyük bir kısmının gelmediğini belirten Demirkan, "Bu yıl gurbetçilerden beklentimiz yüksekti. Fakat işler umduğumuz gibi gelişmedi. Gurbetçiler bu yıl Konya'ya gelmedi. Bu sebeple iç piyasada esnaf ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Gurbetçilerin yaklaşık olarak yüzde 50'si bu yıl tatil için Konya'ya gelmedi. Bunun sebebi ise bazı gurbetçilerin tatil için deniz olan yerleri tercih etmesi. Başka bir sebep Avrupa'da ekonominin kötü durumda olmasıdır" ifadelerini kullandı. Bu yıl işlerin zaten durağan geçtiğini dile getiren beyaz eşya mağazası satış temsilcisi Kadir Ergül ise şöyle konuştu: “Bu yıl yaz sezonunda işlerimiz zaten durgundu. Ramazan ve Kurban Bayramı arasında düğünlerin hızlanması ile piyasa biraz canlandı. Gurbetçilerin gelmemesi ise satışlarımızı az da olsa olumsuz etkiledi. Düğün sezonu olması sebebiyle işlerimizde biraz da olsa canlılık var. Satışların Okullar açılana kadar iyi seviyelerde olmasını bekliyoruz."

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.