Esnafa dayatma

Esnafa dayatma

Konya Esnaflar Birliği, işletmelerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla toplantı düzenledi. Esnaf Rüstem Ulusoy, ekonominin bel kemiği olan küçük esnafa yapılan orantısız dayatmaların işletmeleri zora soktuğunu söyledi

Konya'da yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda esnaf, bir otelde düzenlenen basın toplantısında biraraya geldi. Toplantıda Konya Esnafları Birliği adına konuşan Rüstem Ulusoy, belediyelerin esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Ekonominin bel kemiği olan küçük esnafa yapılan orantısız dayatmaların işletmeleri zora soktuğunu ifade eden Ulusoy, Konya'da yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 3 bin 500 esnafın mağdur edildiğini söyledi.

ESNAFA AĞIR CEZALAR YAZILIYOR

Ulusoy, "Belediyeler, Konya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 15.01.2016 tarihinde hazırlanan Şehir Estetiği Yönetmeliği gerekçe gösterilerek esnafa ağır cezalar kesiyor. Belediye esnafa yıkım kararları gönderiyor. Yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelere giden belediye ekipleri, yönetmeliği gerekçe göstererek, işyerlerinde bulunan güneşlik, tente ve benzeri malzemeleri kaldırmalarını, kaldırmadıkları takdirde cezai işlem uygulanacağını bildiriyor. Zor şartlarda rızkını temin eden, sigorta, vergi, personel maaşı ve işyeri genel giderleri gibi ödeme kalemlerini ödemekte zorluk çeken esnaflarımız belediyenin takındığı tutum nedeniyle mağduriyet yaşıyor" diye konuştu. 

KONYA ESNAFI BUNU HAK ETMİYOR

"Konya esnafı bu durumu hak etmedi" diyen Ulusoy, "Konya yiyecek ve içecek sektörü tarihinin en sıkıntılı dönemiyle karşı karşıyadır. Belediyeler, esnafa, 'Tente 7 metre olacak. Ruhsatlı alanın yarısını bahçe olarak kullanabilirsiniz. Bu alan için apartmandan muvafakat almanız şart. Bu alan için hem muvafakat aldığınız apartmana hem de belediyeye kira ödeyeceksiniz' diyor. Apartmana zaten kira ödeniyor. Ancak belediyenin bu alan için istediği kira bedeli ise normal kira bedelinin çok üzerinde. Cezaya konu olan düzenlemelerin 1 Eylül tarihi itibariyle yapılması istendi" diye konuştu. 

DÜKKANLAR İÇİN YIKIM KARARI ÇIKABİLİR

Belediyelerin esnafa karşı katı ve dayatmacı bir tutum takındığını dile getiren Ulusoy, "Yönetmelik esnafı zora sokuyor. Belediyeler, esnafın ruhsatını iptal edebilir, hatta dükkanlar için yıkım kararı bile çıkabilir. Devletine bağlı, vergisini düzenli ödeyen, şehir ekonomisine katkıda bulunan, şehre hizmet eden, esnaflar, bu durumdan iyice bunaldı. İş çıkmaza girdi. Esnaflar olarak yetkililerden yardım talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Toplantıda, Konya Pastacılar Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Konya Ticaret Odası Meslek Komitesi Üyesi İşadamı Mustafa Karamercan, Paşam Pastanesi'nin sahibi Paşa Korkmaz, Petek Pastanesi'nin sahibi Ali Yücel de bir konuşma yaptı. Toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.   

 KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum