Esnaf hakkını istiyor 

Esnaf hakkını istiyor 

Büyük alışveriş merkezi (AVM)'lere karşı ayakta kalmak için direnen esnaf, önceki yıl yürürlüğe giren ve yeterince önem verilmeyen “Perakende yasasının” uygulanmasını talep ediyor  

Küçük esnaf, hakkını istiyor. Esnaf,“6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun” uygulanmasını talep ediyor. Bu kanun ile AVM'lerin haftada bir gün kapalı olması, açılış kapanış saatlerinin tekrardan düzenlenmesi ve küçük esnafın serbest piyasa ortamındaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, konu ile ilgili tüm yetkinin Valiliğe verildiğini aktararak, “OHAL dönemindeyiz. Tahminimce konu üzerinde bu yüzden pek durulamıyor.  Birlik olarak sayın Valimiz Yakup Canbolat ile görüşmelerimiz var. Uygulamanın yürütülmesi için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi. 
AVM'LER ŞEHRİN DIŞINA YAPILMALI
Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde AVM'lerin hafta da bir gün kapalı olacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, “AVM'ler için en ideal gün  Pazartesi olur” diye konuştu. Ayrıca açılış kapanış saatlerine de düzenlemeler getirileceğini dile getiren Yılmaz,  Avrupa Birliği'ne girebilmek için çokça çaba sarfedildiğini.Avrupa'daki AVM'ler de Türkiye'deki gibi uygulamaların olmadığını hatırlattı. Yılmaz, “AVM'ler Avrupa'da saatini 1 dakika bile geçiremeden kapatmak zorunda.       Kasapların, manavların, bakkalların sattığı ürünleri AVM'lerde de satıyorlar. Düzenleme ile piyasadaki küçük esnafın işleri daha da canlanacak. 2000'li yıllardan sonra Konya'da AVM'ler çok yaygınlaştı. Marketlerin ucuz olduğunu söylüyorlar. Oysa çok fahiş fiyatlara satışlar oluyor. Şehir meydanına yapılan alışveriş merkezleri, şehri çekilmez kılıyor. Çok ciddi otopark sıkıntıları oluşturuyor. Bu saydıklarım sadece bir kısmı. Alışveriş merkezleri, şehrin 10 kilometre dışına yapılmalı. Avrupa'da da uygulama böyle. Birlik olarak, yetkililer ile görüşmelerimiz var” açıklamalarında bulundu.  
HALKIN YARDIMCISI KÜÇÜK ESNAFTIR
“2 bin civarında üyemiz var, gerekli hakları ne ise almak için mücadele ederiz” diyen Başkan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AVM'ler gittikçe yaygınlaşıyor. O kadar büyük AVM'lerin yanındaki bakkallar nasıl iş yapabilir? Küçük esnafın işi gerçekten zor. Ama ayakta kalabiliyorlar. Ezilen küçük esnaf olsa da mücadeleyi kesmiyorlar.” Vatandaşların kredi kartı kullanılmaya mahkum edildiğini ifade eden Yılmaz, lüks tüketimin arttığını, vatandaşların marketlere gidip ihtiyaç fazlası ürün aldıklarını da söyledi. Yılmaz, “Ödeme zamanı gelince vatandaşın harcadığı ücreti ödeyebilecek gücü olmuyor. İzlenimlerimize göre bakkallara dönüş de var. Bakkalların veresiye defterleri bulunur. Büyük marketlerde, 1 kuruş eksik oldu mu alışveriş yapılamaz. Bakkal, eksik parayı sıkıntı etmez. Vatandaş, parası olunca götürür yavaş yavaş bakkala öder. Gerçekten vatandaş, ekonomik olarak ciddi sıkıntılar ile mücadele ediyor. Kredi kartı kullanımı patladı. İnsanlar arasında maaşını bazı sebeplerden alamayanlar bile tanıyoruz. Bu anlamda vatandaş mecbur bakkala yöneliyor. Elinde oldukça gidip bakkala ödemesini yapıyor. Gıda sonuçta temel bir ihtiyaç. Bakkallarda her ürün bulunuyor. Halkın yardımcısı küçük esnaftır. Mahallede cenaze olsa bakkal dükkanını kapatır. Bakkallar, mahallenin hem muhtarı hem de babası gibidir. Bir insan şehir dışına gidince arkasında bıraktıklarına ihtiyacını bakkaldan temin et derdi. Vatandaşlar, çarşıya giderken anahtarını çok güvendiği için mahalle bakkalına bırakırdı. Bu kültürden uzaklaşıyoruz. Büyük marketlerden alışveriş yapanlar, ellerindeki poşetleri saklayarak mahalle bakkalına girebiliyor” şeklinde konuştu. 
“ÇOK DÜZENSİZ İŞLER DÖNÜYOR”
Büyük marketlere promosyon uygulandığını küçük işletmelerin ise bu haktan yeterince yararlanamadığını aktaran Yılmaz,  “Öyle oluyor ki büyük alışveriş merkezlerinde perakende fiyatına verilecek mallar, toptan fiyatına veriliyor. Bu, insanlara daha cazip geliyor” dedi.  Marketlerde çok düzensiz işler döndüğünü belirten Yılmaz, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Denetim noktasında bizim yetkimiz yok. Önlem alınmalı. Bazı marketlerin Konya'ya hiçbir faydası yok. Çünkü Konya menşeili değiller. Başka illerin Ticaret Odası'na bağlılar. Konya'nın ürünleri de bu noktalarda satılmıyordu. Yerel birkaç firmamız sayesinde onlar da artık yavaş yavaş Konya ürünlerine yer vermeye başladı. Çünkü ciddi tepkiler oluşmuştu. Vatandaşımız duyarlı olmalı. Küçük esnafa sahip çıkmalı. AVM'ler yaygınlaşsa da işletme sayısımız da bir azalma olmadı. Aksine artış yaşandı. Ustalık belgesi olayımız vardı. Bu uygulama kaldırılınca, işlemler biraz daha kolay oldu. Her ay 30,40 kişi yeni işletme açmak için başvurularda bulunuyor.”
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum